Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co musze umieć do zrobienia gry Via WWW?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oj perfect przesadzasz ;p

A więc tak :

Najpierw naucz się tworzyć proste strony w HTML

Później warto znać jakieś podstawy PHP ,a potem zapytania MySQL

W czasie tworzenia gry przyda ci się ładniejsza grafika i pozycjonowanie. Wtedy naucz się CSS

Grę można robić bez CSS choć wtedy gra wygląda ładniej ;)

Opublikowano

Do gier polece też Pythona (zamiast PHP). Polecam go, ze względu na szybkość wykonywania kodu samej gry (jeżeli robisz np. RPG musisz mieć dużo razy podliczane obrażenia, wszelkie eventy (unik, krytyczne trafienie itp.) i do tego jakąś losowość - wykonanie tego w PHP graniczy w 3sekundach (co uwierz - jest dużo)). Poza tym - Pythona łatwiej się nauczyć.

Jestem ciekaw, czy to że zarejestrowałem się na MPC w piątek 13 coś zmienia...

Opublikowano

Python to jeden z języków interpretowanych. (Jako ciekawostkę dodam, że nazwa pochodzi od popularnego programu komediowego. :P)

Co do "łatwości" nauczenia i korzystania, sprzeczałbym się.

Znacznie łatwiej ogarnąć podstawy PHP. :)

Opublikowano

@bnmbb: A czy PHP uczą w gimnazjum? PS. Tak da się. Jest od tego mod_python, albo pod (f)cgi. Co do kodu - można manualnie (rzucać wszystkie header'y (print(Header ...) na przykład), ale są od tego web frameworki (na przykład django, Zope czy Pylons).

@Scolari i @bartek93: Jeżeli się już w ogóle programowało, to tak - jest łatwiej (głownie przez "rozjechaną" konwencję nazw PHP - np. strlen() i array_sort() - dlaczego nie str_len() albo arraysort() ?). Mówię to z własnego doświadczenia - Python jest (po prostu) bardziej intuicyjny.

A co do tematu (tak jeszcze) - tworząc grę, będziesz chciał zrobić "mini społeczność" (obrazki, profile itp.) mówię z własnego doświadczenia - obróbka obrazków w PHP jest katorgą (a w Pythonie masz setki bibliotek do wszystkiego).

Opublikowano

Nie uczą ,ale jeśli ja ot tak złapałem PHP z gotowca na dobrym poziomie bez kursów w 2 tygodnie (Po czym zacząłem się bawić w pisanie gry) ,to ciekawe ile by mi zajęła nauka z kursami.

PS : Jak mi dobrze pójdzie to nie wiem po co mi to ,ale zrobię dekoder MD5. Tj. wrzucasz ten... klucz MD5 i po pewnym czasie wyświetla ci hasło ;)

Opublikowano

Łamać hash md5 przy pomocy PHP? To jak chciałbyś objechać plastikowym samochodzikiem świat - niby się da, ale dlaczego nie kupić większego? Md5 ma 2^128 kombinacji. Optymistycznie rzecz biorąc - powodzenia (przyda Ci się).

Opublikowano

Ahhh. Albo ja jestem ciota ,albo po prostu ktoś nie ma wyobraźni :

Wpisujesz w formularzu hash MD5 i wpisujesz od ilu do ilu może mieć znaków

Wtedy skrypt wpisuje odpowiednią ilość losowych znaków.

Mamy wtedy np. aaabbc

Daje to do MD5 - $haslo_test = MD5($wyraz);

if($haslo_test == $_POST["password"]) {

echo '<script type="text/javascript">

alert("Znalazłem ! Hasło to '.$haslo_test.'");

</script>';

}

Opublikowano

@bnmbb: A czy słyszałeś o md5_file() ? Co jeśli do Twojego formularza wpiszę przykładowo 0 - 1024000 (albo nawet dla ułatwienia: 1024000 - 1024000 - niech będzie tylko jedna kombinacja). Wiesz ile PHP zajmie samo wygenerowanie samego string'a do z'hash'owania? Tym bardziej, że to nie tylko [a-zA-Z], ale wszystkie znaki UTF-8 (chyba 65554 z tego co pamiętam).

@Scolari: xiado approved.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...