Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

DO WSZYSTKICH WŁAŚCICIELI SERWERÓW - PROSZĘ NIE PRZENOSIĆ I NIE USUWAĆ

hellroad

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Postaram się opisać w skrócie w czym tkwi problem.

Chern0byl wydał release exploitu dotyczącego Gateway Servera. Po krótce o co chodzi jest to proste narzędzie wykorzystujące atak typu DoS przesyłające multi-request logowania do gateway servera. Skutek ataku ? Crash gateway server (brak możliwości zalogowania) i potężny lag na serverze prowadzący do DC.

Release został już usunięty aczkolwiek trochę nieodpowiednich osób weszło w posiadanie narzędzia i atakują servery.

Na tę chwilę jedynym 100% zabezpieczeniem jest blokowanie adresu IP atakującego - to działa do czasu gdy atakujący ma zmienne ip.

Pracuję nad zabezpieczeniami przed tym exploitem. Jak tylko finalnie uda mi się całkowicie zabezpieczyć przed tym exploitem - udostępnie na mpc rozwiązanie zabezpieczające.

Do graczy:

Prośba abyście byli cierpliwi a nie najeżdzali na załogi serwerów, że coś takiego się dzieje.

Do administracji:

Temat uważam na tyle ważny, że proszę o nie przenoszenie, nie usuwanie jak i nie karanie warnem.

Jeżeli można to proszę o podpięcie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Może jakieś dowody? Po 2 po co miał by ddosować inne serwery skoro z tego co mi wiadomo sam nie ma własnego? Podanie dowodów 1h potem close. Po 3 nie ten dział , już lepiej z tym do prywatych nie do publikacji.

Opublikowano

Nie przeczytałeś dokładnie co napisałem, on go upublicznił na epvp ale jego temat został już skasowany. Kto zdążył ściągnąć ten ściągnął.

Niby jak mam Ci zrobić SS laga na serwerze ? Popytaj właścicieli serwerów którzy zostali już zaatakowani.

Mój serwer już tego doświadczył.

Opublikowano

Da się naprawić. Lecz exploit został zrobiony aby własnie wyeliminować Nobskie servery . Rozmawiałem sam z Chernobylem i powiedział iż ten fix napewno działa. "Szukajcie a znajdziecie"

PS.hellroad - wyczyść skrzynke:)

TIOiE.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...