Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

szkoła podstawowa matematyka 5 klasa problem 2 zadania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z 2 zadaniami z maty:

1.Flaga polski jest prostokątem, którego szerokość jest równa 5/8 długości.Biały kolor flagi zajmuj 0,5 pola prostokąta,Pani Jankowska uszyła flagę o długości 2 m.Jaki jest pole uszytej flagi? Narysuj flagę w skali 1:25

2.Pokój ma wymiary 3,5m x 4,5m.Ułożenie paneli na 1m(kwadratowy) podłogi kosztuje 42 zl.Panel ma wymiary 1,2m x 0,2m.ile trzeba zapłacić za ułożenie podłogi w takim pokoju? PLS pomocy

ten 5/8 to jest ułamek pięć ósmych

za pomoc stawiam LIKE~!!!!!!!!!!! HELP!! PLS

Moje Pluginy!

1.Cobble Drop

Jak Możesz To Daj Lajka,Życie To Nie Bajka :D

Ciekawostka Minecraft możesz mieć max 32767 Lvl ponieważ przy 32768 Lvl znika ci napis z twoim aktualnym LVL`em

Potrzebujesz jakiegoś spigota,craftbukkita lecz nie możesz go znaleźć(DMCA)? Wejdź Tutaj!!

Opublikowano

@up dzienki a zrobisz mi obliczenie boków w skali 1:25? pls

Moje Pluginy!

1.Cobble Drop

Ciekawostka Minecraft możesz mieć max 32767 Lvl ponieważ przy 32768 Lvl znika ci napis z twoim aktualnym LVL`em

Potrzebujesz jakiegoś spigota,craftbukkita lecz nie możesz go znaleźć(DMCA)? Wejdź Tutaj!!

Opublikowano

1.

d - długość flagi

5/8d - szerokość flagi

d = 2m

5/8d = 5/8 * 2 = 1.25m

P = a*b

P=1,25 * 2 = 2,5m kwadratowego

możesz mi jeszcze obliczyć boki tej flagi w skali 1:25 pls będę wdzięczny

Moje Pluginy!

1.Cobble Drop

Opublikowano

2.

Pole podłogi: 3,5m * 4,5m = 15,75m2

Panel: 1,2m * 0,2m = 2,4m2

15,75 / 2,4 = 6,5625

6,5625 * 42 zł = 275,62 zł

Chyba dobrze.

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

możesz mi jeszcze obliczyć boki tej flagi w skali 1:25 pls będę wdzięczny

Flaga o powierzchni 2mx1,25m czyli 200 cm na 125 cm a w skali 1:25 to 8cm na 5 cm

Co do obliczeń Assarelliuss to po pierwsze 1,2*0,2 to jest 0,24m2 , a po drugie to obliczasz ile potrzebujesz paneli na podłogę co się w ogóle nie przekłada na metry kwadratowe potrzebne do obliczenia ceny podłogi, a te dane wymiary paneli są zbędne w tym zadaniu, albo zadanie jest źle przepisane. Syrians dobrze obliczył.

Opublikowano

Aaa... myślałem że to bardziej podchwytliwe... Daaawno już geometrii nie miałem...

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Flaga o powierzchni 2mx1,25m czyli 200 cm na 125 cm a w skali 1:25 to 8cm na 5 cm

Co do obliczeń Assarelliuss to po pierwsze 1,2*0,2 to jest 0,24m2 , a po drugie to obliczasz ile potrzebujesz paneli na podłogę co się w ogóle nie przekłada na metry kwadratowe potrzebne do obliczenia ceny podłogi, a te dane wymiary paneli są zbędne w tym zadaniu, albo zadanie jest źle przepisane. Syrians dobrze obliczył.

To ty chyba liczyć nie umiesz. Pole podłogi trzeba podzielić przez pole 1 panela i pomnożyć razy 42. Wychodzi 2756,25

'But it's been no bed of roses no pleasure cruise
I consider it a challenge before the whole human race
And i ain't gonna lose
'

WTF ?! To nie jest reklama... Klikaj!

b234x60.jpg

Opublikowano

absolwent ma racje. wymiary paneli są zbędne, a assa nie umie liczyć

3,5m x 4,5m = 15,75m2

15,75 * 42zł = 640,50zł

@up. cena jest za m2, a nie za panel

Opublikowano

Rzeczywiście, mimo, że tak bardzo byłem pewny swojego. Przeczytałem kilka razy słowo po słowie i zrozumiałem ; ) Przepraszam za poprzedni post.

'But it's been no bed of roses no pleasure cruise
I consider it a challenge before the whole human race
And i ain't gonna lose
'

WTF ?! To nie jest reklama... Klikaj!

b234x60.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...