Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pomocy] Chce mieć sieć WiFi w domu, i co dalej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, dziś a właściwie kilka dni temu postanowiłem wreszcie zaopatrzyć się w sieć WiFi w domu.

Posiadam internet z firmy Victor.pl. Wszystko jest to podłączone w taki sposób :

Na Bloku kolegi jest ustawiona duża antena tejże firmy --> W moim mieszkaniu za oknem znajduje się tak jakby "Modem" Który (tak mi się zdaje) odbiera sygnał z anteny na bloku kolegi --> Od tego "Modemu" za oknem idzie kabel poprowadzony dziurom do 2 "Modemu" a właściwie Access Pointa --> Od AP idzie kabelek do mojego pokoju i podłączony on jest do komputera.

Tak to właściwie wygląda. Dodam też że prędkość internetu to 1 mb/s. a Access Point to "WL-5460AP" z kablem o końcówce "Rj-45"

Teraz zostaje kwestia wyboru odpowiedniego Routera ale nie wiem czy ma on być z Modemem czy bez i w jakim przedziale cenowym go kupić ?

Od Modemu do mojego pokoju jest jakieś 7 - 8 metrów a mieszkanie to jakieś 60m2 ale nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ?

Chce to zrobić tak by komputer dalej był podłączony kablem od AP a telefon i laptop korzystali z WiFi.

Tylko nie wiem z jakiego Aneksu i jakiej technologi korzysta firma Victor :(

Nie wiem też jaki kupić router (chciałbym najtańszy nie potrzebuje 30 metrów zasięgu i szybkości do 100 mb/s)

Myślę że mi pomożecie ?

Opublikowano

dowolne badziewie jakie znajdziesz spełni oczekiwania , 70-80 zł nawet tp-link najprostszy

wiadomo nie kupujesz routera DSL czy ADSL tylko najzwyklejszy , w sklepie będa wiedzieli chyba że tumany sprzedają jak czasem w mediamark ;)

router działa w miare dobrze dla laptopa z wifi w promieniu 10-20 m nawet w mieszkaniu gdzie ściany z betonu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Właśnie dlatego nie udaje się do np. MediaExpert tylko idę do małego sklepu komputerowego ;)

Widzę że nie muszę się o nic martwić, czyli wezmę najtańszy bez modemu.

Na razie nie zamykajcie tematu, bo mogę mieć jakieś wątpliwości...

Opublikowano

po prostu prosisz o router WAN/LAN ( potocznie zwany ethernetowy z portem WAN czyli RJ45 )

router jak poprosisz skonfigurują ci w sklepie, ty tylko w domu będziesz musiał wpisać dane połączenia ( takie jakie ma karta sieciowa w kompie jak masz wpięty kabel ) albo tylko podłączyć jak adres uzyskiwany jest z DHCP

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

W moim połączeniu w zakładce "Obsługa" jest linijka "Typ adresu: Przypisany przez DHCP" o to chodzi ?

A i która firma będzie lepsza, dlink czy tp-link ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...