Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Terraria] Od zera do bohatera - droga wojownika- przed hardmode.

hrabia14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawialiście się kiedyś, jak by tu rozwinąć waszą postać, aby wyjść na tym jak najlepiej? Odpowiedzią są specjalizacje i to właśnie je, wraz z drogą do ich mistrzostwa, opiszę w tym poradniku.

Excalibur.png

Część I rozdział I "Wojownik"

Zaczynamy jak zwykle od stworzenia postaci oraz świata, polecam stworzenie świata o średniej wielkości, w celu zoptymalizowania odległości.

Twoim pierwszym celem powinno być zdobycie :

Iron_Broadsword.png

Iron broadsword

W tym celu potrzebować będziesz dokładnie 39 sztuk rudy żelaza, wymaganej do stworzenia kowadła oraz samego miecza.

Surowców szukaj w jaskiniach, przy okazji powinieneś natknąć się na kilka skrzyń z przydatnymi przedmiotami.

Od tego momentu rozpoczynasz przygotowania do walk z bossami, na pierwszy cel weźmiemy Eater of worlds.

Eater_of_Worlds_Body.png

Dlaczego nie eye of cthulu? Wojownik ma z nim małe szanse w walce a drop z "oka" zawiera w sobie również EoW

W tym momencie powinieneś posiadać już dom, jeśli nie, zrób to teraz.

Polecam budowę domu z kompletem 10 mieszkań dla NPC od razu, buduj go z tanich materiałów, ulepszać będziesz go w miarę postępów w grze.

Do przywołania bossa wymagane będzie stworzenie worm food, które stworzyć możemy przy demon altar z 30 vile powder oraz 15 rotten chunk

Worm_Food.png

Worm food

Demon_Altar.png

Demon altar

Do walki wybudujcie arenę, która wyglądać ma mniej więcej tak.

2011-05-25_00003.jpg

Z pierwszą platformą około 15 kratek nad ziemią w corruption.

Za dotąd zarobione pieniądze zakup również około 150 granatów u NPC demolitionist. Wyjątkowo ułatwiają walkę.

Przygotuj zbroję co najmniej żelazną, około 5 worm food i możesz zaczynać.

Sama walka okazuje się dosyć prosta dzięki wybudowanej arenie. Stań na tyle wysoko, by boss nie mógł cię dosięgnąć i rzucaj w jego cielsko granatami, niedługo bestia padnie. Proces powtórz 5 razy.

W tej chwili powinieneś mieć wystarczająco dużo surowców do stworzenia.

Lights%20Bane%202.png

Lights bane

Shadow_armor.png

Shadow armor

i

Terraria_Nightmare_Pickaxe.png

Nightmare pickaxe

Następnie udaj się do dżungli gdzie w jej podziemiach odnajdź 12 sztuk jungle spores, oraz 15 sztuk stinger, wypadających z moba o nazwie Hornet.

Użyj ich przy kowadle do stworzenia blade of grass

Blade_of_Grass.png

Następnym krokiem powinna być

Podróż do piekła

Polecam stworzenie tzw. Hellevator, czyli szerokiego na 2 kratki pionowego tunelu w dół gruntu.

Napotkane ogniska lawy zalewaj wodą z jaskiń, przeszukuj również napotkane systemy jaskiń.

Z posiadanym ekwipunkiem eksploracja piekła nie powinna być problemem.

Polecam zaopatrzyć się w zapas mikstur obsidian skin

Obsidian_skin.png

Po wypiciu których możemy przystąpić do wydobywania rudy hellstone, 640 jej kawałków powinno wystarczyć.

Przed powrotem na powierzchnię pamiętaj aby za pomocą młotka zabrać ze sobą hellforge oraz zapas około 250 sztuk obsydianu.

Hellforge-tiles.png

Hellforge

Obsidian1.png

Obsydian

Z przetopionych sztabek hellstone'a wytwórz teraz

Molten_Armor_Pixel.png

Komplet molten armor

Terraria_Molten_Pickaxe.png

Molten pickaxe

oraz

Terraria_Firey_Greatsword.png

Fiery greatsword

Z takim ekwipunkiem, walka ze skeletronem sprowadza się do zwyczajnej, dzikiej szarży.

Po pokonaniu Skeletrona, dokładnie przeszukaj cały loch,którego strzegł, musisz znaleźć miecz o nazwie muramasa

3885-dd352a6c0b0e4a2f56f0595b3c8a6e36.jpg

Jeśli pokonałeś już armię goblinów, to w dungeonie powinieneś znaleźć goblin tinkerer, po uwolnieniu którego, będziesz mógł u niego nabyć Rocket boots

Terraria_Rocket_Boots.png

Wyjątkowo ułatwiają one eksplorację świata, oraz walkę z bossami, przy umiejętnym z nich korzystaniu, można nie budować aren do walk z najsilniejszymi przeciwnikami!

Zabierz teraz blade of grass, fiery greatsword, lights bane oraz muramasa do demon altar gdzie użyjesz ich do stworzenia.

2cpbajs.png

Night's edge

Miecz ten umożliwi ci pokonanie wall of flesh

4241.jpg?1323201069

, którego przywołać możemy wrzucając voodoo doll do lawy

Terraria_Guide_Voodoo_Doll.png

Możemy ją otrzymać zabijając potwora o nazwie voodoo demon.

Do samej walki możemy śmiało przystąpić po wypiciu mikstur:

-ironskin

-obsidian skin

-health regenaration

-water walking

-gravitation

Po ich zażyciu walka robi się niespodziewanie łatwa, a serca wypadające z pomagierów WoF-a (the hungry) pozwalają nam uleczyć rany.

Walkę powtarzamy, dopóki z WoF nie wypadnie

Warrior_Emblem.png

Warrior emblem

Ciąg dalszy nastąpi...

W tym cyklu poradników pojawi się jeszcze

[TUT] Od zera do bohatera - droga wojownika- po hardmode

[TUT] Od zera do bohatera - droga strzelca- przed hardmode

[TUT] Od zera do bohatera - droga strzelca- po hardmode

[TUT] Od zera do bohatera - droga maga- przed hardmode

[TUT] Od zera do bohatera - droga maga- po hardmode

Czekajcie i oceniajcie!

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Bardzo sie przydało pozatym estetyczny nie moge sie doczekac kolejnych oczywiście +

Opublikowano

Wczoraj przeszedłem do hardmode wg Twojego poradnika ;)

Ciężko znaleźć żelaza na zbroje i miecz, dlatego polecam miecz zrobić np. ze srebra, a kowadło kupić od merchanta. Żelazo i miedź lepiej oszczędzać na hardmode :P

Wykorzystanie granatów w walce z EoW jest świetnym pomysłem (choć trochę ciężko na początku gry o 6 golda na 150 granatów) i właściwie zastanawiałem się po co szukałem tyle tego żelaza, bo EoW uderzył mnie 3-4 razy...

Na Eye of Cthulhu wykorzystałem 200-300 shurikenów, wystarczy wygładzić kawałek terenu, nauczyć się go unikać i można z nim walczyć jako 1 :P

Z WoF'em troche problemów miałem, ale platforma + minishark je rozwiązały. Poradziłem sobie z samym Ironskin Potion ;p I raz czy dwa HP.

PS 600 Hellstone ores nie wystarczy na Molten Armor, Fiery Greatsword i Molten Pickaxe ;) Razem potrzeba 640 ores i 160 obsydianu.

Hellforge można zabrać z piekła kopiąc pod nim klocek, nie trzeba w tym celu specjalnie tworzyć Meteor/Molten Hamaxe

Opublikowano

Bdb poradnik! Like leci :) czekam na next części

//Spam. To czekaj jak wyjdzie na pewno tutaj się pojawi.

//I podziękować można lajkiem.

//xKaMaSx

Ty czytać nie umiesz?....

spam że powiedziałem że dobry poradnik i tak dalej? -.-

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No nie powiem trochę mnie zagiąłeś z tym pomysłem.

Weź ty się ogarnij -.- W każdym temacie to samo piszesz.

Poradnik fajny,estetyczny i zrozumiały. Leci like ;) Przyda mi się to.

P.S. Zrobisz maga i hardmode strzelca?

Cabal_Signature_by_Repaereth.png
Opublikowano

Weź ty się ogarnij -.- W każdym temacie to samo piszesz.

Poradnik fajny,estetyczny i zrozumiały. Leci like ;) Przyda mi się to.

P.S. Zrobisz maga i hardmode strzelca?

Hardmode strzelca już zrobiłem, ale zagarneła go wredna cofka :(

Po dłuższej przerwie niedługo zrobię część maga, a strzelca dodam na koniec, w ramach bonusu :)

Opublikowano

Widać że poradnik sumiennie wykonany. Estetyczny, wszystko na miejscu... Chociaż średnio mi się to podoba, bo ja na przyklad nie wzoruję się na poradnikach, wolę robić to sam. Co nie zmienia faktu, że poradnik jest nieziemski. 4/5 :) + duży like.

1294477714-U1.png

Opublikowano

Dzięki twojemu poradnikowi przeszedłem do tryby hardmode !!! Nie uzywałem mikstur, tylko iron potion, minisharkiem nawalałem no i platforma oczywiście. Czekam na poradnik po hardmode :) Leci LIKE !

mca.pngLiczę na plusika :) Dziękuje.
Opublikowano

Dzięki twojemu poradnikowi przeszedłem do tryby hardmode !!! Nie uzywałem mikstur, tylko iron potion, minisharkiem nawalałem no i platforma oczywiście. Czekam na poradnik po hardmode :) Leci LIKE !

Już jest:

http://www.mpcforum.pl/topic/587085-tut-od-zera-do-bohatera-droga-wojownika-hardmode/

Jest też droga strzelca, ale maga chyba porzucił :P

Opublikowano

Hardmode strzelca już zrobiłem, ale zagarneła go wredna cofka :(

Po dłuższej przerwie niedługo zrobię część maga, a strzelca dodam na koniec, w ramach bonusu :)

A mógłbyś dokładnie kiedy?W czerwcu?Lipcu?

Cabal_Signature_by_Repaereth.png
Opublikowano

Super :D Nie mogę się doczekać. Jak zrobisz maga przed hardmode masz odemnie limit like od razu :) Trzymam kciuki

Mag przed hardmode opiera się na jednym prostym triku :)

Nie powiem o co chodzi ale ma to wiele wspólnego z waterboltem :)

• 8 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Powiem, że nie opłaca się night edge, ja WoF rozwaliłem minisharkiem+ moltenowym mieczem, a miecz służył mi do niszczenia robaków, nietoperzy itp.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...