Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[C++] Unia i pole bitowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam potrzebuje pomocy w 2 małych zadaniach do szkoły. A dokladniej:

1. Zaprojektuj unię reprezentującą samolot. Zaproponuj atrybuty dla tej  klasy, pozwalające na określenie jego rozmiaru i maks. liczby pasażerów oraz prędkości. Atrybuty dla prędkości mają być chronione.
2. Zaprojektuj pole bitowe reprezentującą samolot. Zaproponuj atrybuty dla tej
klasy, pozwalające na określenie jego rozmiaru i maks. liczby pasażerów oraz prędkości. Atrybuty dla prędkości mają być chronione.

Nie mam pojęcia jak to zrobić. Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc to byłbym wdzięczny.

Opublikowano

Zadanie jest absurdalnie błędne. Nie powinno podejmować się prób jego rozwiązania.

Powyższą argumentację popieram następnymi argumentami:

- aktualny (stan na 3 marca 2012 roku ) standard C++ ( zwany dalej standardem ) nie przewiduje możliwości reprezentacji samolotu przez unię

- standard przewiduje, iż użytkownicy wiedzą czym jest pole bitowe; w szczególności będą zaznajomieni z faktem, iż zagadnienie to jest nijak związane z reprezentacją danych

- próba niejawnej konwersji typu w zdaniu "Zaprojektuj unię reprezentującą samolot. Zaproponuj atrybuty dla tej klasy" powyższego ćwiczenia, nie może zostać pomyślnie przeprowadzana. Unia nie ma nic wspólnego z klasą. Klasa nie ma nic wspólnego z unią.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Takie zadanie dostałem od nauczyciela. Podejrzewam, że on sam nie umie tego rozwiązać. Jeżeli byś mógł to proszę o jakiekolwiek rozwiązanie tego zadania, niekoniecznie super prawidłowo, żeby jakoś było, powiem mu, że tak zrozumiałem. Proszę o jakieś zadanie z unią i polem bitowym, które chociaż trochę będzie zgodne z poleceniem. Pozdrawiam.

Opublikowano

-.-

To tak jakbyś powiedział:

Dostałem następujące zadanie:

" Rozwiąż równanie: (x^2+2y) / 0 ".

Ja wiem, że nie można dzielić przez zero, ale potrzebuję jakiekolwike rozwiązanie, niekoniecznie prawidłowe, żeby jakoś było.

-.-

Powtarzam: Zadania tego nie należy rozwiązywać.

Jeśli baaardzo chcesz, dostarcz mu zwykła klasę CSamolot spełniającą dane warunki.

O tworzeniu klas masz tutaj:

http://pl.wikibooks.org/wiki/C++/Klasy

Ta sygnatura jest pusta.

Weteran
Opublikowano

Podejrzewam że chodzi mu o coś takiego:

union samolot
{
int rozmiar, załoga;
private:
float predkosc;
}

Ale gdzie tu sens?

Ogólnie unii się nie używa .

Opublikowano

@up.

union samolot
{
public:
int rozmiar, zaloga;
private:
float predkosc;
};

jak już

ale, tak jak pisał aggr, zadanie jest cholernie błędnie i nieprofesjonalnie sformułowane.

Jeżeli ktoś chce być programistą to wszystko dla niego powinno być jednoznacznie i profesjonalnie wytłumaczone/sformułowane. Nie powinno być czegoś takiego jak "jesteś początkujący, więc zaczniesz od rzeczy, które są niepoprawne, ale przynajmniej proste do zrozumienia początkującym"

też czytając o uniach nie widzę sensu, a tym bardziej wygody w ich używaniu

Opublikowano

No, one się CZASEM przydają, ale nie w momencie, kiedy zmieniając liczbę załogi zmieniasz prędkość samolotu...

( Jest to wręcz sprzeczne z regułami współczesnej fizyki, przy założeniu prawdziwości zasady zachowania pędu i nieujemnej masie członka załogi )

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Och... Aż mi się płakać chce widząc poziom dzisiejszych nauczycieli-"programistów" w polskim technikum.

Nie martw się kolego - jak przyłożysz się do pracy to być może tak jak i ja będziesz pouczać swego nauczyciela w kwestiach optymalizacji, chociażby ;).

9989.jpg

10209.jpg

25567.png

34713.png

10081.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...