Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podkręcanie karty graficznej.

Zaacny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Ostatnio odkryłem, że mam w fabrycznych sterownikach do karty graficznej.. opcję "podkręcenia".

Core Clock Setting normalnie mam na 783 MHz

Memory Clock Setting normalnie mam na 700 MHz

Shader Clock Setting normalnie mam na 1556 MHz

Mam też funkcję włączenia mocniejszego chłodzenia.

Zacząłem się tym wszystkim bawić. Najpierw chłodzeniem.. dałem na full i w 5 sec. temperatura spadła.. z 34C na 32C.

A potem zmieniłem te ustawienia.. dałem na fulla:

Core Clock Setting normalnie mam na 1020 MHz

Memory Clock Setting normalnie mam na 840 MHz

i automatycznie poszło w górę Shader Clock Setting na 2040 MHz

Wszystko ładnie pięknie.. patrzę na temperaturę.. a ona w ok 3 sec. poszła do 36C i cały czas rośnie.

Jak się mogłem przestraszyć.. komp mi się zwiesił na 3 sec. xD FreezeScreen

już miałem resetować kompa przed obawą spalenia karty, ale udało mi sie przywrócić normalne ustawienia.

Teraz pytanie.. czy jak mu dam chłodzenie na full ( mam też opcję dynamiczne chłodzenie ) to pociągnie mi długo ??

@Edit:

Odpaliłem przykładową grę "BeGone" na przeglądarce :D Dałem na fulla grafikę tam.. pograłem z 1 minutę.. na chłodzeniu 30% i automatycznym sterowaniu chłodzenia. I choroba jakoś nie zwiększa mocy chłodzenia. Temperatura skoczyła do 46C. No może się za bardzo boję.. i ta temperatura jest normalna, ale boję się tresować xD. Jak coś to używam programu VTune. :D

Czy da rade ostudzić go ?? Mam kartę graficzną: NOVIDIA GeForce GTs 450 Aha.. a ustawienia nie miałem na fula!! Tylko troszkę zwiększyłem..

Pozdrawiam!

x

Opublikowano

Nie bierz się za o/c tej GPU.

Mało która karta wyrabia 300MHz więcej niż base clock (po za Tahiti, czyli HD79xx i GTX560Ti 448)

Zwiększaj co 5-10 MHz core i shader też o 5-10MHz. Po tym zabiegu odpal jakiś benchmark, grę(wymagającą ofc. np Crysis) i zobacz czy nie ma artefaktów, czy się nie zawiesza, czy temp nie jest za wysoka.

Opublikowano

Udało mi się go stabilnie podkręcać. Teraz wiem, czego nie brać za dużo za jednym razem. -bo komp nie wyrabia xD (ściął mi się )

Dałem mu tak:

Core Clock Setting normalnie mam na 955 MHz

Memory Clock Setting normalnie mam na 840(max.) MHz

Shader Clock Setting normalnie mam na 1910 MHz

I trzyma temperaturę. Zaraz jeszcze odpalę mu coś bardziej wymagającego.

x

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...