Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] BOT do gry przeglądarkowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Swoją przygodę z językiem AutoIt zacząłem dosyć nie dawno. Napisałem bota do pewnej gry przeglądarkowej :) lecz on mnie w pełni nie zadowala. Jak wiadomo taki bot w większości przypadków polega na ruchu i klikaniu kursora w odpowiednie współrzędne X Y na monitorze, tak jak mój to robi. Jednak chciałbym coś robić na komputerze podczas działania bota. Oto moje pytania:

1. Czy w w.w. języku jest możliwe działanie w tle (wiem, że są odpowniednie funkcje np. CommandControl) lecz mi bardziej o kursor,

tak żeby użytkownik mógł też używać myszy podczas gdy bot pracuje, jeżeli nie, to:

2. Czy da się zrobić tak, aby bot klikał np. w dany przycisk w otworzonej grze w przeglądarce? zamiast używać kursora i współrzędnych.

3. I czy z tym jest dużo roboty?

4. Czy opłaca się dalej brnąć z tym botem i dokończyć go w AutoIt? Czy lepiej przerzucić się na C++, Java?

Najogólniej chodzi o to, żeby pracował podczas gdy siedzę na komputerze i gram w coś innego :)

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jeżeli popełniłem jakieś błędy językowe to bardzo przepraszam!

Pozdrawiam,

Vakial

Weteran
Opublikowano

Ie.au3 lub FF.au3.

Raczej nie powinno być z tym dużo roboty..

Ja zastosował bym na twoim miejscu controlclick i controlsend, ale jak tam wolisz ;)

1329036830-U154499.png
Opublikowano

ControlClik, ControlSend chyba bardziej służy do klikania w przyciski aplikacji działających na komputerze a nie na przyciski na otworzonej stronie (np. w grach zaloguj, kup przedmiot itp.) tak? Np. ID przycisku "Plik" w otwartym notatniku.

FF.au3 lub IE.au3 są to biblioteki które można wykorzystać do kliknięcia w przycisk na stronie, lub obrazek bądź link jeśli się nie mylę, tak?

Więc bardziej pasują biblioteki. Jeżeli się nie mylę, to lepszy FF czy IE? FF podobno łatwiejszy, lecz skomplikowany przez proxy a z IE nie będzie problemów.

Pozdrawiam,

Vakial

Opublikowano

1. Tak, jest możliwe działanie w tle.

2. Tak.

3. Jak już się nauczysz jak to robić, to nie.

4. AutoIt będzie wystarczający.

Podsumowując: IE.au3. ( FF.au3 jest złe, ponieważ nie jest dobre )

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

1. Oczywiste... mam temat tutaj w Autoit > Gotowe skrypty i biblioteki > refresher. Zobacz sobie na jakiej zasadzie działa... masz tam też kod więc możesz przeanalizować. Na podobnej zasadzie możesz robić bota.

2. Klika ci dokładnie ten button na który go nakierujesz w kodzie... bez zabawy w piksele/rozdzielczość

3. Nie... jak już trochę w tym siedzisz i kminisz autoit to nie będzie ci trudno douczyć się kilka nowych funkcji. Najlepiej robić to w IE nie FF. IE daje ci tą większą integralność... i nie zmusza takiego usera programu do instalacji przeglądarki gdy jej nie ma etc...

4. Autoit ci stykie... i wręcz w nim będzie ci najłatwiej. C++ to trochę więcej roboty, a javę to byś musiał już dość ogarnąć by bawić się w ingerowanie w stronę.

9obpmnjr.png

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Próbowałem w FF ale czasami nie klikał, otwierał za każdym razem firefoxa (da się zrobić żeby już na otwartej stronie działał? ) a dokłanie _FFStart, które zawiera bibliotekę (z tego co czytałem) bez której reszta komend nie będzie działać np. _FFLinkClick (co do LinkClick też czasami nie działał, chodzi mi o składnie w php np. /home.php). Próbowałem ControlClick, fajna funkcja lecz też nie działała chociaż składnia była dobra. Cóż, wypróbuje IE, może teraz mi się uda :) a i też przeczytam o tym refresherze.

@edit

Mógłby któs podać przykład IE.au3 klikniecia w jakiś link na stronie? (helpa nie ogarniam)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...