Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Plomba

C.J

Rekomendowane odpowiedzi

Weteran
Opublikowano

Witam.

Mam takie dziwne pytanie ;d

Czy jeżeli miałem już raz plombę i mi wypadła teraz to dentysta założy nową?

Zniszczyła mi się jedna ściana tego zęba i nie wiem czy nie będzie trzeba go wyrwać.

W środę mam wizytę, a ja chciałbym wiedzieć już teraz mniej więcej co będzie ;d

Z góry dzięki..

1329036830-U154499.png
Opublikowano

Zależy który ząb oraz jak mocno masz zniszczony ząb , jeśli mocno i znajduje się gdzieś z tyłu to pewnie wyrwie . :)

oficjalnelogo.png

Weteran
Opublikowano

No ząb raczej w dużym stopniu zniszczony..

Ale skoro poprzednim razem włożyła w tą dziurę plombę to może i drugi raz włoży, oby ^^

Nie chce mieć zęba wyrywanego ;d

1329036830-U154499.png
Opublikowano

@ MrDeska

Nie słuchaj głupot pisanych przez niektórych bo nigdy nie byli u dentysty.

Jeśli ząb zniszczony w dużej mierze to można go odtworzyć białą plombą światłoutwardzalną albo porcelanową światłoutwardzalną. Czym się różni biała od porcelanowej ? Porcelanowa nie żółknie tak szybko jak biała . Jest trwalsza i mocniejsza przez co dużo droższa.

NFZ finansuje jedynie te srebrne i szkodliwe plomby :). Zdrowe to są te białe i porcelanowe.

Nie masz martwego zęba. Martwy ząb to jest brak bólu w zębie bo nerwy są martwe. Sam miałem leczenie kanałowe i trzeba było zabić nerwy silną trucizną. Uwierz mi, że ból mocny jak skurwysyn nawet 2 tabletki nurofenu nic nie dawały ;x . Czujesz tak jakby rozsadzało ci łeb.

Plusem tego jest to, że nigdy nie poczuję bólu w tych zębach i w sumie zastanawiam się nad zatruciem każdego ząbka bo brak bólu to coś odlotowego.

jqeuR.png

Weteran
Opublikowano

O to mnie trochę pocieszyłeś ;D

Popytam konkretnie dentystę o te plomby światłoutwardzane.

Dzięki ;)

1329036830-U154499.png
Opublikowano

Kur wa , ja miałem asz 4 leczone kanałowo ! jakieś 2 lata temu i plomby się trzymają, ale kur de to zajebiste że nic nie czujesz w tym zębie ;)

Jeśli będziesz miał dużo zniszczony ( tak jak ja ) po prostu miałem robiono kanołowo zęba , po 2 latach (widocznie h*jowy miałem zrobionego ) kawałek zęba się jak by Ci to powiedzieć, odsunął od pierwotnego zęba... niestety nie dało się go już skleić z całym zębem i wyrywanko ;d - strata zęba - zła rzecz

UP, biała plomba jest zawsze utwardzana tym światłem ;) bynajmniej jak tam zawsze miałem

narutotagkopia.jpg

Miej wyjebane na wszystko i na wszystkich ! a tym bardziej na wyżej ustawionych mod*** którzy lizali d*psko żeby dostać posadę .

Opublikowano

@ MrDeska

Nie słuchaj głupot pisanych przez niektórych bo nigdy nie byli u dentysty.

Jeśli ząb zniszczony w dużej mierze to można go odtworzyć białą plombą światłoutwardzalną albo porcelanową światłoutwardzalną. Czym się różni biała od porcelanowej ? Porcelanowa nie żółknie tak szybko jak biała . Jest trwalsza i mocniejsza przez co dużo droższa.

NFZ finansuje jedynie te srebrne i szkodliwe plomby :). Zdrowe to są te białe i porcelanowe.

Nie masz martwego zęba. Martwy ząb to jest brak bólu w zębie bo nerwy są martwe. Sam miałem leczenie kanałowe i trzeba było zabić nerwy silną trucizną. Uwierz mi, że ból mocny jak skurwysyn nawet 2 tabletki nurofenu nic nie dawały ;x . Czujesz tak jakby rozsadzało ci łeb.

Plusem tego jest to, że nigdy nie poczuję bólu w tych zębach i w sumie zastanawiam się nad zatruciem każdego ząbka bo brak bólu to coś odlotowego.

Odpowiedział specjalista od plomb .... btw miałem 2 zęby leczone kanałowo ... (niestety) jednak ból był do zniesienia .... , najwyraźniej autor postu który to pisał to jakaś "pipa" ... :)

oficjalnelogo.png

Opublikowano

Odpowiedział specjalista od plomb .... btw miałem 2 zęby leczone kanałowo ... (niestety) jednak ból był do zniesienia .... , najwyraźniej autor postu który to pisał to jakaś "pipa" ... :)

Kup sobie bryle dziecko kochane i przeczytaj posta okey ? Albo ogranicz spożycie tej gandzi bo troszkę umysł kuleje przy rozumowaniu cudzych postów :).

Sam pisałem, że miałem zęby leczone kanałowo więc wtf ? O bólu również pisałem gdyż nawet dwie mocne tabletki na ból nic nie dały. Jak chcesz wyzywać to paszoł won na dwór.

@ TOPIC

Plomba biała i porcelanowa są światłoutwardzalnymi plombami. Z tego co pamiętam i nie wiem czy nadal jest to refundowane, ale do 18 roku życia białe plomby były refundowane w NFZ. Potem trzeba płacić. Nikomu nie zalecam tych srebrnych bo skutki są negatywne.

jqeuR.png

Opublikowano

Kup sobie bryle dziecko kochane i przeczytaj posta okey ? Albo ogranicz spożycie tej gandzi bo troszkę umysł kuleje przy rozumowaniu cudzych postów :).

Sam pisałem, że miałem zęby leczone kanałowo więc wtf ? O bólu również pisałem gdyż nawet dwie mocne tabletki na ból nic nie dały. Jak chcesz wyzywać to paszoł won na dwór.

@ TOPIC

Plomba biała i porcelanowa są światłoutwardzalnymi plombami. Z tego co pamiętam i nie wiem czy nadal jest to refundowane, ale do 18 roku życia białe plomby były refundowane w NFZ. Potem trzeba płacić. Nikomu nie zalecam tych srebrnych bo skutki są negatywne.

ahahahhaha dobijasz mnie ^^ przeczytaj co napisałeś oraz co ja napisałem , krok 2 kliknij "edytuj" krok 3 nie ośmieszaj się !.

oficjalnelogo.png

Opublikowano

ahahahhaha dobijasz mnie ^^ przeczytaj co napisałeś oraz co ja napisałem , krok 2 kliknij "edytuj" krok 3 nie ośmieszaj się !.

Jesteś po prostu zwykłym trollem i dyskusja z tobą nie ma żadnego sensu.

@ TOPIC

Leczenie kanałowe może jest bolesne, ale warto bo potem nie poczujesz bólu zęba.

jqeuR.png

Opublikowano

PanZakłady , z jednej strony jest dobrze z jednej źle

1.) Nie czujesz bólu zęba

2.) Gdy po np. 2 latach jak mi odłamie się kawałek zęba albo po prostu zacznie się psuć nie mam ostrzeżenia w postaci bólu że trzeba iść do dentysty i tego skutki są takie że ząbek do wyrwania. ;x

narutotagkopia.jpg

Miej wyjebane na wszystko i na wszystkich ! a tym bardziej na wyżej ustawionych mod*** którzy lizali d*psko żeby dostać posadę .

Opublikowano

PanZakłady , z jednej strony jest dobrze z jednej źle

1.) Nie czujesz bólu zęba

2.) Gdy po np. 2 latach jak mi odłamie się kawałek zęba albo po prostu zacznie się psuć nie mam ostrzeżenia w postaci bólu że trzeba iść do dentysty i tego skutki są takie że ząbek do wyrwania. ;x

2. Psuć się może na zewnątrz bez bólu. Mam na myśli próchnicę na szkliwie. Czuje się ból gdy próchnica przedostanie się głęboko do nerwa :).

jqeuR.png

Opublikowano

Wtedy jest przesrane, ale niestety przez to że miałem kanołowo leczonego zęba ,straciłem go ;x , po prostu po 2 latach kawałek zęba stopniowo się od siebie odsuwał, asz powstała szparka pomiędzy całym zębem a kawałkiem.

Poszedłem z tym do dentysty bo chciałem to naprawić ale niestety za późno ;x od razu wyrok wydany do wyrwania ;/

narutotagkopia.jpg

Opublikowano

Wtedy jest przesrane, ale niestety przez to że miałem kanołowo leczonego zęba ,straciłem go ;x , po prostu po 2 latach kawałek zęba stopniowo się od siebie odsuwał, asz powstała szparka pomiędzy całym zębem a kawałkiem.

Poszedłem z tym do dentysty bo chciałem to naprawić ale niestety za późno ;x od razu wyrok wydany do wyrwania ;/

Aj no to nieciekawie :/. W sumie po wyrwaniu można też dorobić ząb tylko to jest sztuczny ząb z porcelanki i drogie to.

jqeuR.png

Opublikowano

Wiem, ale cena masakryczna ;x może kiedyś ;P

narutotagkopia.jpg

Weteran
Opublikowano

Dobra przypomniałem sobie..

To był pierwszy ząb, który robiłem.

Było to leczenie kanałowe, usuwała mi nerw i założyła plombę.

Ta trzymała może z rok i dzisiaj wypadła..czyli raczej jedynie do usunięcia ząb? ;/

1329036830-U154499.png
Opublikowano

Dobra przypomniałem sobie..

To był pierwszy ząb, który robiłem.

Było to leczenie kanałowe, usuwała mi nerw i założyła plombę.

Ta trzymała może z rok i dzisiaj wypadła..czyli raczej jedynie do usunięcia ząb? ;/

Nie, pod warunkiem, że zapewnisz szybką wizytę u dentysty i nie będziesz zwlekać z tym. Przy tym częściej i dokładniej czyść tę dziurę by nie utworzyło się siedlisko bakterii z resztek jedzenia.

jqeuR.png

Weteran
Opublikowano

Ale czym to czy

ścić? Normalnie szczotką do zębów? Nie podrażnię tego?

Wizytę mam dopiero w

środę..za tydzień.

1329036830-U154499.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...