Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja] Co do zadań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jaki system zadań w grach preferujecie? Skłaniam się ku zadaniom z starego gladiatusa, tzn. poziom latwy,sredni,trudny i w zależności od wyboru zadania. Może macie jakieś propozycje?

logo.png

Opublikowano

Ja preferuje system zadań jako saga, żę są zadania wyznaczone pokoleji i można się ścigac z znajomymi. Oprócz tego zadania poboczne, ale jak kto woli, polegające na przynieś coś poszukaj kogoś, pogadaj z kimś.

Opublikowano

to już każda gra przeglądarkowa posiada "walk z npc i na arenie". A saga, czyli tworzysz serie zadań które będzie się wykonywało po sobie. Musisz jak by pierw ułożyć przebieg, dam ci na przykładzie dragon ball'a, bo się trochę na tym wzoruje ale mam całkowicie od mieny pomysł na grę. Zaczynasz w domku w górach -> poszukaj domku genialnego żółwia -> potrenuj u niego 10h -> wyrusz do miasta na południu -> Znajdź bulmę -> Podróżuj na pustynie i walcz tam z bandytą (Yamsha), posiada on kulę -> przywieź kulę bulmie. Taką sagę można ułożyć na 200 zadań i za wykonanie poszególnych części można będzie np zgarnąć kasę. Ale mi się zdaje że sobie nie poradzisz z napisaniem takiego modułu a ja ci swojego nie dam za free. A zadania poboczne czyli np. jeśli posiadasz w grze lvl, to można dostać zadania na lvl nie wpływają one za bardzo na lvl postaci, nie trzeba ich wykonać aby dostać inne poboczne zadania. Tylko takiego systemu nie napiszę ci byle jaki programista. A czegoś takiego nie ma w aktualnych grach. Mój jest troszeczkę inny z tego powodu że u mnie na mapie przemieszczasz się co jeden piksel(współżedną),

Opublikowano

szczerze mówiąc, zainteresowałeś mnie tym :) Czy sobie poradzę? Nie wiem, ale zawsze warto spróbować, wszystkie zadania trzymasz w sql, czy np w xml?

logo.png

Opublikowano

To da się zrobić przy pomocy SQL'a i PHP :

w SQL'u musisz mieć tabelę z wykonywanymi zadaniami. Powiedzmy ,że ten quest jest z kategori (category) special.

Wtedy sprawdza czy to to i bierze pod uwagę kroki w zadaniu. np. 1 - Zczynasz w domku i szukasz tego drugiego

2 - jesteś w tym domku i trenujesz 10H (wydłużasz czas względem tamtego (nie aktualnego !) o 10 godzin).

itd. itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...