Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zjarany zasilacz!Pomocy!

MrwolfiMan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema!

Wiem że będziecie się ze mnie śmiać ale ostatnio bawiłem się w czyszczenie kompa i zaintrygowała mnie taka jakby przekładnia z Voltami

było na 230 a ja przerzuciłem na mniejsze i głupi odpaliłem kompa skończyło się na huku i dymie z zasilacza.

Później oglądałem tam te wejście na kabel od zasilacza i tam nie widać żeby coś się spaliło.

Więc spróbowałem zmienić na 230 v , ale znów stało się to samo ;/

Czy to oznacza że spaliłem zasilacz?

Jeśli tak to jakie są koszty za naprawę?

Będą like

784091427630431250239.png
Regulamin sygnatur

Opublikowano

głupie i trochę bezsensowne pytanie , TAK SPALONY , możliwe że i reszta kompa przy okazji poszła

koszty takie jakie ci powiedzą za usługę plus cena zasilacza chyba ze sam wymienisz

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

No całkiem możliwe, że tylko sam zasilacz walnął, ale też mógł pociągnąć za sobą reszte podzespołów. Cena wymiany zależy co sie spaliło ;/

Opublikowano

Napraw, jeżeli zasilacz dobrej klasy to nie ma opcji że uszkodziło elementy kompa. Zrób zdjęcie i wstaw spalonego zasilacza. (płytki scalonej)

Opublikowano

Pożycz od jakiegoś kolegi zasilacz DOBREJ MARKI i podłącz go do swojego komputera. Jeśli się nie włączy, lub obrazu nie będzie to jakiś element komputera został uszkodzony (najczęściej: MOBO, GPU, CPU)

Spaliłeś zasiłke i musisz kupić nową.

Opublikowano

JEŻELI NAPIĘCIE W LISTWIE MASZ 230V TO PO CHUA ZMIENIASZ?

Sprawdź kondensatory(takie małe sterczące tuby) czy nie są wybrzuszone lub zbrązowiałe na płycie głównej i laminat. Spróbuj karty rozszerzeń i dyski sprawdzić na innym kompie.

Opublikowano

Jeśli to nie był zasilacz typu NONAME to może nie masz zjaranej MOBO, Grafiki i procka.

Jeśli to był zasilacz typu NONAME to licz się z możliwością uszkodzenia MOBO , Grafiki i procka. Takie NONAME nie mają zabezpieczeń.

Zobacz czy płyta główna ma napuchnięte kondensatory.

Dziwi mnie, że masz przekładnię Voltów o.O. Sam posiadam dobry zasilacz z Chiefteca 600W i nie ma takiego cuda bo i po co ?

jqeuR.png

Opublikowano
Dziwi mnie, że masz przekładnię Voltów o.O. Sam posiadam dobry zasilacz z Chiefteca 600W i nie ma takiego cuda bo i po co ?

Takie przekładnie voltów były w starych zasilaczach.

Bo kiedyś było 220/230 volt i zrobili właśnie po to te pstryczki takie :)

W nowych zasilaczach XXI wieku tego nie ma i nie będzie :D

Zasilacz pewnie Noname toi części w kompie pewnie się zjarały i poszły z dymem.

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

Opublikowano

Nie chodzi o to ze kiedys bylo 220V tylko to byly przelaczniki zeby zasilacz byl kompatybilny z rynkiem amerykanskim i europejskim (w ameryce 115V a w europie 230V). Przewaznie tylko zasilacze noname mialy takie przelaczniki.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

zgadza się , obecnie zasilacze praktycznie wszystkich urządzeń są impulsowe działające w zakresie napięć 110V do 240V 50/60 Hz i same dostosują się do napięcia wejściowego z sieci niezależnie od miejsca na świecie gdzie działa

noname dostosowują się tylko do niższego napięcia poprzez przełączenie uzwojenia na trafo , zwykle przepięcie o 50% na uzwojeniu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...