Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Moje pomysły na służbę zdrowia XXI wieku.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Mając chwilę wolnego czasu rozmyślałem, jakby tutaj uprościć życie pacjentom poprzez informatyzację służby zdrowia.

Kluczowym gadżetem będzie karta chipowa.

Co by na niej się znalazło ?

- Dane personalne w tym PESEL, NIP, nr. konta bankowego (dofinansowania NFZ do protez i innych leków czy terapii).

- Kartoteka zdrowia pacjenta.

- Elektroniczne recepty.

No i coś jeszcze ? No tutaj jest mały problem finansowy bo przychodnie musiałyby zakupić po 1 netbooku albo 1 terminal (taki mini komputer biurowy) na 1 pokój lekarski. Jest druga opcja. Po zakończonej wizycie idziemy do rejestracji dajemy kartę i kartkę z informacjami od lekarza. Wtedy wypełniają nam kartotekę o nowe informacje i wbijaja na kartę chipową elektroniczną receptę na leki.

Gdyby pierwsza wersja byłaby możliwa do realizacji finansowej to lekarz by po badaniu wypełniał na netbooku/terminalu dane do kartoteki elektronicznej i dodawał receptę elektroniczna.

Każda recepta by była zabezpieczana kluczem weryfikacyjnym. Wtedy dostajemy wybór apteki po wybraniu jednej z nich lekarz przekazuje klucz weryfikacyjny do terminalu w aptece. Pacjent przychodząc do niej daje kartę,aptekarz podpina ją do czytnika i wypelnia recepte wydając nam leki.

Po wydaniu leków recepta zostaje zapisana w jednym z 16 centrów baz danych służby zdrowia. Czemu 16 ? Liczba województw ;). Wszystkie by miały główne centrum w Warszawie, które przekazywałoby dane gdybyśmy wyjechali gdzieś na wakacje nad morze czy w góry. To dane automatycznie będą w każdym miejscu w Polsce :).

Taka karta byłaby plusem dla tych co musza przynosić kartotekę ze sobą do szpitala czy też starać się o rentę w ZUS.

Wypisy i badania z szpitali też by były notowane na karcie :).

Dzięki elektronicznym receptom nie musimy bać się o zgubienie recepty czy też zniszczenie czy zalanie jej czymś .

Co daje nam jeszcze ta karta ? Dzięki temu nie musimy zabierać sterty dokumentów ze sobą idąc do lekarza czy szpitala. Wystarczy jeden plastik z chipem.

Niemało to było problemów z lekarzami gdy odmawiali bo pacjent nie miał dowodu ubezpieczenia. Na tej karcie takie informacje by były aktualizowane :).

Co sądzicie o tych pomysłach ? A może macie jakieś własne ?

jqeuR.png

Opublikowano

Takie "podobne" coś już obowiązuje w Anglii ;)

Gdy masz lekarza rodzinnego dostajesz kartę na której są twoje recepty, idziesz do apteki i gdy dana recepta się na niej znajduję otrzymujesz darmowe lekarstwa ;) (oczywiście "darmowe" to pojęcie względne, płacisz przecież podatki). Jest to "NHS medical card".

Opublikowano

Tak jak panowie UP. Pomysły bardzo dobre i wszyscy jesteśmy za.

Tylko nigdy nie wejdą w ustawę, ze względu braku pieniążków.

To chyba normalne w tym kraju.

pzdr.

1343548143-U383429.png
ExKid FanART | Gold Member | ExMentor | ExMMT Recenzent | ProUser | Postmarker | Blue Member | Random 2k11!

Wszystko O Mnie:

Mój Fanpage:
https://www.facebook.com/Majken.Majki

Moje kawałki na YouTubie:

http://www.youtube.com/user/tvMajken/videos

Galerie:

- Moje Dema na YouTube
- Zwykła galeria Teksty/Dissy
Staż na Forum:
Wygrane Pojedynki - 128
Przegrane Pojedynki - 47
Remisy - 6
Tutoriale:
Mam ich 10 znajdziecie wszystkie na profilu.
Dziękuje że zaglądacie do działu: Pojedynki

Opublikowano

Rozumiem, że zapewniasz wsparcie finansowe dla tej inwestycji? Tak ogółem to nawet mogło by być możliwe w nie dalekiej przyszłości. Coś tam trzeba opatentować związanego z grafenem. Wtedy się zjedzie ferajna z ameryki i założy tu drugą dolinę krzemową o przepraszam grafenową. Problem w tym, że nie wiem co trzeba opatentować :/ Za to wiem, że badania mamy jako jedni z nielicznych daleko posunięte;>

Weteran
Opublikowano

ile to by moglo kosztowac

No parę samolotów służbowych, kilka BMW od posłów, tabletów w rządzie itp..

Polska na wszystko ma kasę, tylko dysponują nią takie niemoty..

1329036830-U154499.png
Opublikowano

Jaki sens jest w pisaniu takich tematów na forum gdzie ponad 70% użytkowników to gimbusy?

Idź z tym do jakiejś odpowiedniej organizacji.

Opublikowano

Nie ma sensu nad tym nawet rozmyślać, skoro i tak rząd zawsze będzie popierdolony w naszym kraju i i tak nie będzie miał na to dobrego pomysłu i dalej służba zdrowia będzie funkcjonować na takim poziomie jaki jest. -______-

Czytam czasami piekielni.pl i kobieta, która chce sobie zrobić badanie czy ma raka piersi musi czekać w każdej kolejce do poszczególnego piekarza po 3tyg. I w ciągu tych 3 tyg. jeśli faktycznie ma raka może już spokojnie umrzeć. Super nie? Każdy lekarz odsyła do innej przychodni lub innego lekarza bo jemu się nie chce z jakąś trudniejszą sprawą pierdolić.

Jakbym był teraz pełnoletni i miał kasę to naprawdę wypierdalam stąd na zachód jak najszybciej...

classes06.png

Opublikowano

#Up

To jeżeli jesteś kasiastą osobą to wykupujesz prywatne wizyty ;x

Ostatnio byłem u specjalisty prywatnie ze względu na to, że musiałbym czekać ponad pół roku przez NFZ o.O To jeszcze nic niektórzy mają wizyty po kilka lat do przodu co naprawdę nie mieści się w bani.

Cóż powiedzieć: To jest Polska właśnie.

Opublikowano

No, awaria systemu i co - nie zrealizujesz recepty?

Przenoszenie pewnych rzeczy do systemów informatycznych jest mało rozsądne, bo te systemy są zawsze awaryjne i tego uniknąć się nie da.

Opublikowano

No, awaria systemu i co - nie zrealizujesz recepty?

Przenoszenie pewnych rzeczy do systemów informatycznych jest mało rozsądne, bo te systemy są zawsze awaryjne i tego uniknąć się nie da.

Hm awaria systemu ? Jakoś wielkie firmy odnotowują bardzo rzadko awarie, a jak już to szybko je naprawiają ;). Już nie udawaj takiego speca. Awarie to pikuś.

jqeuR.png

Opublikowano

Weź poprawkę na to, że taki system o którym mówisz musiałby docierać do każdego pipidówka, do każdej najmniejszej przychodni i apteki - w takich miejscach jak się zdarzy np. awaria sieci to niekoniecznie jest naprawiana w ciągu godziny, czy dwóch, a tutaj chodzi o ludzkie zdrowie :)

Do tego dochodzą awarie samych terminali, w pipidówkach też nie byłoby to naprawiane od ręki, Polska to nie tylko miasta wojewódzkie, serio.

A z osobistymi wycieczkami to wypierdalaj (:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...