Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Instalować xp czy 7 ?

Sence °

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam takiego laptopa:

Intel core i5 430 m 2.53 ghz

Ati radeon hd 5470m

ram 4 gb.

I tu mam problem. Obecnie mam windows 7 ultimate x64. Ale trochę hmmm.. laguje przy pulpicie itd. Najlepsze jest to, że w grach jest super :D. Kiedyś miałem win xp to chodził jak bułeczka. Teraz mam dylemat czy warto robić re-install? Mam 4 gb ramu - i to kłopot, bo xp czyta 2.4 gb chyba max. Da się to jakoś obejść? System 7 nie był domyślnie. Miałem linuxa. Potem - 7, xp, 7 ( format ), 7 hp x64, 7 ultimate x64 (teraz mam ). Mam 2 wersje box x64 home premium i ultimate. Ale mam też windows xp profesional

Czy opłaca się zainstalować xp? bo czasami mam na 7 takie ściny, jakby procesor był wykorzystywany w 100% i ram w 100%. Sory za błędy, piszę z telefonu.

Nie będę grał w nowe gry, bo na razie nie mam kasy, a piracić nie będę :P. Sytem głównie do pykania w cs:s, cs 1.6 i inne "małe" gry

graphic.png

Opublikowano

no właśnie... dylemat :D. Na 7 praktycznie nie mogę się poruszać po pulpicie. Tnie zajebiście jakbym miał lagi. Za to w grach np cs 1.6 wyciągnę około 400 fps+. Na xp dobrze się pracowało. Co wybrać?

graphic.png

Opublikowano

Po co Ci dodatkowe funkcje z Ultimate skoro i tak ich nie używasz. Ultimate nie jest do użytku domowego. Instaluj Home Premium.

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

na pewno zła konfiguracja systemu, niewłaściwie albo niewłaściwe sterowniki zainstalowane, no i pewno zawalony system zbędnymi programami działającymi w tle

2G procek, 2 G ram , badziewny radeon z 128 RAM i nawet Windows w wersji Ultimate x64 chodzi płynnie w takiej konfiguracji bez problemu na laptopie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

no właśnie. System czysty, cud miód i po zainstalowaniu max 1 aplikacji/sterownika miota nim jak szatan. Laguje tak jak zamulona aplikacjami z zawaloną całą kartą xperia x8, albo zawalony aphone.

Próbowałem wiele wersji z neta, i te z boxa ( oryginał )i wkuria mnie to już. Vista się nie tnie. Chodzi o wiele, wiele płynniej od 7. Do tego strasznie długo się uruchamia ( przy włączonych 4 rdzeniach ) 40 sekund, gdzie vista 20, a xp prawie 14. Nie wiem czy wracać do xp. Jak myślicie? Dla kolegi na starym kompie 7 x64 ultimate chodzi płynniej niż u mnie. Mam wrażenie tak jakby ten laptop miał "anty 7"

graphic.png

Opublikowano

spróbuj ograniczyć obsługę systemu do dwóch rdzeni w msconfig , czasem prz jednym działa nawet szybciej bootowanie systemu

i jak testujesz inne wersje nawet ustaw tylko jedno procesorowy

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Dobra, wyłączyłem wszystko przy starcie, na szybkiego przeczyściłem go i ustawiłem 2 rdzenie. Teraz uruchamiał się prawie minutę - stoper - 58 sekund.

Dla porównania zrobiłem to samo z kompem. Włączał się 33 sekundy, a jest o wiele słabszy. Wirusów na pewno nie mam, bo 2 dni temu format. I jedyne co pobrałem to avg, steam, gadu, i operę. Komp po starcie systemu - po około 5 sekundach jest gotowy do pracy. Można odrazu uruchomić przeglądarkę. Włączanie jej trwa 3 sekundy. Natomiast w lapku po 20 sekundach jeszcze tnie się menu start.

Instalować tego xp :D? bo mnie już 7 dobija. Na serio myślę, że lapek ma "anty windows 7" bo chodzi gorzej niż zamulona vista

graphic.png

Opublikowano

nie pisałeś że to na laptopie, możliwe że sam system przy okazji obniża ci taktowanie o połowę, sprawdź w jakimś programie albo w sofcie jak masz możliwość co jest instalowany do laptopa , ja takli mam i jak przed instalką laptop działał na baterie w czasie instalacji i po niej procesor był odtaktowany o połowe do czasu zmiany programem na właściwą maksymalną

a co do tej obsługi procesorów to nawet zalecane jest ustawić w msconfig tylko JEDEN procesor dla windows7 ( dla każdej wersji ) bo kompletnie nie używa on przy botowaniu więce procesorów/rdzeni, wręcz większa ilość spowalnia start systemu o 20-40%

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

chyba zmieniam na xp ;f . Ustawiłem jeden rdzeń i dalej się uruchamia dłużej niż 6-cio letni komp ;/. Ogólnie mam ostre zawieszki na najnowszej windzie ;/

graphic.png

Opublikowano

Bo to laptop. Zawsze laptopy włączają się dłużej. Mają sporo jakiegoś nikomu nie potrzebnego shitu.

Do xp NA PEWNO nie wracaj. Nie warto marnować kompa. I to głupota mówić, że xp jest szybszy od 7 -.-

Takim tokiem myślenia możesz sobie 95 zainstalować.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Nie będę grał w nowe gry, bo na razie nie mam kasy, a piracić nie będę :P. Sytem głównie do pykania w cs:s, cs 1.6 i inne "małe" gry

A więc instaluj XP'ka . ;)

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Ja na twoim miejscu zainstalowałbym XP . Dlaczego ?

Dlatego , że niektóre gry wymagają więcej ramu na 7 niż na XP i jak sam widzisz masz lagi na pulpicie -,- .. . Z tego co wiem to w XP nie ma limitu na RAM ;p

Mój kolega ma XP professional i ma 16gb ramu bo stawiał server..

d113e6bd9c03f.png

Opublikowano

Bezsens...

Wystarczy wyłączyć wszystkie "dodatki" na pulpicie, oczyścić pulpit ze zbędnych folderów itp.

Potem przeskanować kompa antywirusem i użyć CCleanera/Odkurzacza.

Ja bym pozostał przy W7.

: . . . . . . . . .,'´`. ,'``;
. . . . . . . . . .,`. . .`—–'..
. . . . . . . . . .,. . . . . .~ .`- .
. . . . . . . . . ,'. . . . . . . .o. .o__
. . . . . . . . _l. . . . . . . . . . . . /
. . . . . . . _. '`~-.. . . . . . . . . .,'
. . . . . . .,. .,.-~-.' -., . . . ..'–~`
. . . . . . /. ./. . . . .}. .` -..,/
. . . . . /. ,'___. . : /. . . . . .
. . . . /'`-.l. . . `'-. .'........ . .
. . . ;. . . . . . . . . . . . .)-.....l
. . .l. . . . .' — ........-'. . . ,'
. . .',. . ,...... . . . . . . . . . .,'
. . . .' ,/. . . . `,. . . . . . . ,'_____
. . . . . . . . . . .. . . .,.- '_______|_')
. . . . . ',. . . . . ',-~'`. (.))
. . . . . .l. . . . . ;. . . /__
. . . . . /. . . . . /__. . . . .)
. . . . . '-.. . . . . . .)
. . . . . . .' - .. .....-`

Opublikowano

Instaluj XP skoro mówisz że lepiej Ci się pracowało.

Masz 4gb RAM więc wystarczy że zainstalujesz odpowiedni program (nie pamiętam już nazwy bo mam 7 od roku ktora nie ogranicza RAM'u) i wycaignie 4 gb.

Pomogłem ?

~~ Daj minus ~~

Distance: 251.104904 MaxSpeed: 334.554931 (63.321) PreStrafe: 271.233367 Strafes: 8 Sync: 80%

Opublikowano

nie ma programu dającego dostęp do większej ilości RAM, XP widzi tylko 3,75 Gb ( tylko wersja pro serwer x64 obsłuży więcej ) i nic więcej, w żaden sposób nie da się tego obejść

w7 wykorzystuje całą dostępną pamięć

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Dobra... wgrałem nowego biosa, pobawiłem się trochę. I niestety płyta z win xp jest uszkodzona. Wgrałem więc windows 7 hp x64. I dziwne jest to, że działa dobrze. Jak na razie chodzi lux

graphic.png

Opublikowano

Ja również mam problem.. Komp uruchamia się długo -.- Ultimate x64. Jak go już uruchomi to ikonki się ładują z 10 sekund - później już działa szybciej. Najlepsze jest to, że mozilla uruchamia się z 20 sekund.. O co chodzi?!.. Komp : I3, GTX560 Zasilacz OCZ 600W... Dzieje się tak od początku - zamula na starcie.. Co robić?

2mg3y3k.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...