Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] "Błąd odczytu dysku"

ruku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jechałem do babci, zostawiłem kompa ON, gdy wróciłem, odpalam monitor, a tam Blue Screen, no to zresetowałem. Na początku nie chciał dojść nawet do ładowania "Windows XP", po jakimś czasie zaczęło wyskakiwać "Błąd odczytu dysku". Wyskoczyło kilka razy, a następnie "Usuń dysk lub nośnik" - coś w ten deseń. Kolejno wywalił mi błąd jakiegoś pliku systemowego i poprosiło o jego naprawę. Włożyłem płytkę z XP'kiem, doszedł do pulpitu. STANĄŁ. Nic nie mogłem zrobić, tylko myszką poruszać. Wyciągnąłem płytkę z napędu, za 5min się odlagował. Zapomniałem dodać, że podczas uruchamiania, zaczął oddawać dziwne odgłosy, cokolwiek to oznacza. Miałem już coś podobnego jakiś czas temu, ale bez "błędu odczytu dysku".

Co może być tego winą? Komputer w maju skończy 10lat. : o

Jest dość stary, ok. 800mb ram, karta graficzna nawet nie mówię, wszystko ma w sobie co było modne 10lat temu.

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

Dziwne głosy? Hmm... jestem ciekaw jakie to.

Mniejsza... format dysku próbowałeś? Jeżeli masz dwie partycje i na jednej system to najlepiej będzie sformatować obie, ewentualnie i korzystniej tą drugą przeskanować i wyczyścić z zbędnych plików a pierwszą z systemem format...

10906.png

Opublikowano

Formatowałem już obydwie po wcześniejszej takiej sytuacji, był spokój i znów to samo.

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

Dziwne odgłosy to zapewne odgłosy z dysku twardego.

Wg. mnie pozostaje wymiana twardziela.

Ewentualnie skan w poszukiwaniu Bad Sectorów.

Jeśli będzie ich wiele, dysk do kosza.

Opublikowano

Wiele, czyli mniej, więcej ile?

Jeśli nawet do wymiany, to niema sensu w niego wkładać kasę, lepiej złożyć nowy.

Co do tego ile było spokoju, ok. miesiąc.

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

To zależy czy są to bad sectory logiczne czy fizyczne i czy to są w ogóle bad sectory. Jeśli logiczne to HDD regenerator powinien załatwić sprawę. Jeśli fizyczne to dysk na złom i pora kupić nowy. Ale najpierw zrób tak jak pisałem puść HDD regenerator (najlepiej wersja pod DOS bootowalna przed startem systemu ewentualnie inny program o podobnym działaniu) i będziesz wiedział jakie bad sectory, ile naprawił i czy to one w ogóle są powodem Twoich problemów.

Opublikowano

nawet 1 bad sector to już źle ;)

polecam zakupić nowy dysk

@UP

HDD Reg nie naprawia czasem tylko 1 bad sectora w wersji darmowej ?

Opublikowano

Niema sensu dalej tego ciągnąć.

Będę brał nowy składany komputer.

Eot.

2009 - słyszysz mnie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...