Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przygoda z LoL - od czego zacząć? ;)

sTnq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, kolega zachęcił mnie do gry.

Mam pytanie: Od czego zacząć? Możecie mi wytłumaczyć:

1. czy są tu jakieś typy gier? (np, deathmatch etc?)

2. jest jakaś strona z buildami?

3. kiedy będę mógł kupić/zdobyć innych championów?

4. można jakoś potrenować na botach? (tak jak np, w cs'ie)

reszte pytań, jak mi się przypomni.

Opublikowano

1. jest tylko 5v5 3v3 i rankingowe 5v5 i 3v3

2. solomid.net

3. Jak nabijesz PZ ( punkty za kktore sie kupuje )

4. Tak można

Opublikowano

1. jest tylko 5v5 3v3 i rankingowe 5v5 i 3v3

2. solomid.net

3. Jak nabijesz PZ ( punkty za kktore sie kupuje )

4. Tak można

a czy inni gracze mogą sprawdzić ile razy padłem, a ile razy zabiłem?

o co chodzi w rankingowych 5v5 i 3v3? [bo normal 5v5 i 3v3 to wiem o co biega. ;)]

Opublikowano

1. Masz 3 typy

5vs5 - normalna gra 5 na 5 , musisz zniszczyć nexus, tak jakby TP w cs'ie tylko nie możesz bić swoich.

3vs3 - to samo co wyżej tylko 3 na 3 i mniejsza mapka

dominion - musisz zabezpieczać punkty na mapie, jeśli któraś z drużyn ma więcej to przeciwnej odejmują się punkty z 500, jeśli dojdzie do 0 przegrywasz lub wygrywasz.

2.

Solomid.net

Mobafire.com < nie polecam

3. Masz 5 różnych cen :450,1350,3150,4800,6300

Championów kupuje sę raczej za IP więc musisz zebrać tyle co wyżej na jakiegoś championa(ceny są różne,te co wyżej napisałem).

4. Tak, boty to ta druga opcja jakby pod Pvp.

@up tak, staty są ogólnodostępne w grze i twoim profilu.

Rankedy to są mecze rankingowe i możesz grać je od 30 poziomu.

Opublikowano

Mogą sprawdzać twoje statystyki. Pod tab'em masz ;)

W rankingowych gra się tak samo jak w normalach, tylko jest jeszcze ranking. Wygrywasz - wbijasz się wyżej. Przegrywasz - spadasz niżej.

W Starcrafcie 2 jest podobnie.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

a jak zobaczyć, czy ta osoba którą widzę na ekranie, jest z mojego teamu czy z ich teamu?

jaką klasę, polecacie na start?

Opublikowano

a czy inni gracze mogą sprawdzić ile razy padłem, a ile razy zabiłem?

o co chodzi w rankingowych 5v5 i 3v3? [bo normal 5v5 i 3v3 to wiem o co biega. ;)]

Tak można to sprawdzić klikając klawisz Tab.

Gra rankingowa różni się tym, że :

Banujesz bohaterów

Widzisz jakich bohaterów wybrała przeciwna drużyna

Dostaje się za nie punkty ELO

Opublikowano

a jak zobaczyć, czy ta osoba którą widzę na ekranie, jest z mojego teamu czy z ich teamu?

jaką klasę, polecacie na start?

jaka gra lepsza dla newbie? rankingowa czy normalna?

Opublikowano

Przeciwnicy są różowi ;)

Na start pograj sobie darmowymi championami i zobacz co Ci odpowiada.

Gry rankingowe dopiero od 30 poziomu :) Na razie tylko normale i vs boty.

Jeśli jesteś kompletnym newbie to zagraj sobie kilka meczy z botami (vs si)

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Rotacja darmowych champow. Co tydzien sa w rotacji nowe champy i mozna nimi grac bez kupywania.

Najlepsze strony z buildami to solomid i mobafire. Z czasem sam sie wszystkiego nauczysz :)

;)

Opublikowano

Rotacja to możliwość wybrania i grania darmowymi bohaterami wybranymi przez RIOT.

Rotacje zmieniają się co tydzień.

Opublikowano

jaka strona to oficjalna strona league of legends? chodzi mi po PL wersje, bo z tego co wiem to LoL jest po PL.

Opublikowano

W każdy wtorek zmieniane są darmowe postacie. Stare znikają. Pozwala to przetestować każdego z champów i wybrać tego co przypadł ci do gustu. Oraz pomaga graczom którzy nie mają swojego championa:D tak w skrócie

Opublikowano

jaka strona to oficjalna strona league of legends? chodzi mi po PL wersje, bo z tego co wiem to LoL jest po PL.

http://eune.leagueoflegends.com/pl

Opublikowano

Siemka, kolega zachęcił mnie do gry.

Mam pytanie: Od czego zacząć? Możecie mi wytłumaczyć:

1. czy są tu jakieś typy gier? (np, deathmatch etc?)

2. jest jakaś strona z buildami?

3. kiedy będę mógł kupić/zdobyć innych championów?

4. można jakoś potrenować na botach? (tak jak np, w cs'ie)

reszte pytań, jak mi się przypomni.

Jest dominion, 5 vs 5 i 3 vs 3.

Solomid.net

Graj zarabiaj wirtualne pieniądze a będziesz mógł mieć wszystkich ;)

Tak można.

Opublikowano

Nie można określić gdzie gra więcej polaków. Znaczy można, gdy odpalasz grę masz regiony. Wybierasz EUNE (Europe Nordic/East) Tzn przy odpalaniu klienta pobierania a nie klienta gry. Sorry. Dalej:

Mniejsze lagi są w Twoim regionie. Jeśli grasz będąc w Polsce - EUNE Jeśli w stanach - America.

Tłumacząc te 1-8:

Są to strony specjalizacji.

AD Defensive - Attack Damage Defensive - Postać która zadaje obrażenia "z łapy" tzn z bliska. Miecze, topory, itp. To co tam kliknięte jest to lista "specjalizacji" które ustawiasz w menu bohatera. Ten build oparty jest na bronieniu turretów (wieżyczek) i "odpychaniu" od nich przeciwników.

AD Standard - Typowy dla Attack Damage build z drzewka specjalizacji. Czyli do wszystkiego.

AD CDR - w sumie nie wiem co to :D

AD Carry - Też Attack Damager ale z tym że "Carry" oznacza to że drzewko to jest pod postać która na początku ciężko sobie radzi i musi latać "na koszt drużyny" (feedować się, / karmić / nabijać golda i expa na czyiś koszt dobijając mu). Taka postać nafeedowana na wyższym poziomie ciągnie za to drużyne do przodu i wymiata na maksa.

Support - to do postaci które leczą, dają manę, aury. (Taric, Soraka...)

Jungle AD - Postać która jak widać po AD bije z bliska i nie trzyma się jednej linii tylko biega po dżungli między inimi, wybija tamtejsze stworki aby się "dokarmić" i dobijać przeciwników na innych liniach (gankować - czyli skakać od linii do linii i dobijać typków).

Jungle Tank - j/w z tym że ma dużo dużo hp i obrony.

MageLaneSux - dosłownie "Mag na linie który ssie". Bo ja wiem co to.

Generalnie musisz znać "opisy" postaci:

AD - Attack Damage - postać opiera się na atakach fizycznych i pod to właśnie kupuje przedmioty

AP - Ability Power - czyli postać która (z reguły) opiera się na umiejętnościach (qwer) i itemy które kupuje wzmacniają te umiejętności. Głównie (ale nie tylko) magowie.

DPS - Damage Per Second - obrażenia na sekunde. Tutaj kupujesz itemki do postaci pod prędkość ataku.

Carry - postać która j/w pisałem.

Co tam jeszcze... Tank. Masa hp, bierze wszystko na klate, wpada w zadymę pierwszy.

Offtank - coś między tankiem i AD. Tank ma masę hp mało obrażeń, Offtank ma dużo hp i fajny dmg. (Damage - obrażenia)

Jungler - ten co biega po lesie jw.

Jak chcesz dodaj mnie w grze na EUNE: "SexyNightcore" albo na skypie "roycewicz" to pomogę.

Co do 1wszych pytań:

1. czy są tu jakieś typy gier? (np, deathmatch etc?) : Tak. 2 główne tryby Dominion i Normal PvP (5v5 oraz 5v5/3v3)

2. jest jakaś strona z buildami? Zawsze w google pisz "nazwa postaci build mobafire" a potem z listy po prawej stronie wybierz ten który ma najwiecej % głosów.

3. kiedy będę mógł kupić/zdobyć innych championów? Kiedy zbierzesz na nich PZ (punkty zasług. Eng: IP) Lub kupisz Riot Points. Postacie kosztują w IP(PZ) Kolejno:

450/1350/3150/4800/6300

4. można jakoś potrenować na botach? (tak jak np, w cs'ie) Tak, jest gra "Razem przeciwko SI oraz Niestandardowe gry".

Mogę Cię troszku poduczyć. Zapraszam Skype.

@Edit:

Rotacja Darmowych Bohaterów - oznacza, że co każdy wtorek oprócz bohaterów których zakupiłeś dostępnych jest dziesięciu bohaterów których gra daje nam do pogrania i przetestowania. Wyjątek: Jeśli kupiłeś postać "xyz" i jest ona w rotacji, to nie dostajesz innej w rotacji "w zamian". :)

Proszę o zmiesienie odrobiny warnów? :)

Opublikowano

@up

lagow na zadnym serwie nie ma. wszystko zalezy od twojego lacza czasem jednak wystepuja problemy z serwerami ale trwaja one dosc krotko

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...