Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Propozycja serwera [RPG] [24/7]

Sztejk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Z góry przepraszam za może lekkie zasmiecanie, czy jakby wprowadzanie w błąd. Mianowicie chciałbym opublikować pomysł na serwer, jednak szukałbym kogoś kto pomoże mi go wykonać [dział na forum chyba niewłaściwy, ale bardziej pasującego nie znalazłem]. Widziałem dużo osób, co mają serwery, umią je tworzyć i nimi zarządzać, ale zwyczajnie nie mają pomysłów, a wielu dobrych graczy szuka wyzwań. A więc pomysł na serwer mam taki: Stworzyć 4 państwa [na serwerze było by 4 adminów, po 1 do każdego pańśtwa]. Podział państw byłby na zasadzie rejonów, w których występują:

Pustynne - Forteca, w środku której jest labirtny prowadzący do podziemnego miasta [Miasto pod ziemią, bo na zewnątrz za gorąco w dzień i za zimno w nocy, no i pod powierzchnią jest dostep do wody pitnej. Państwo zajmowało by się hodowlą kur i świń[mogą sobie gdzieś tam pod ziemią siedzieć w kurnikach, nie potrzebują pastwisk] oraz produkcją szkła [dookoła dużo piasku, więc zbierają go i przetapiają w hucie szkła, jedyny problem, to skąd wziąć surowce na rozgrzanie pieców? Zawsze jest możliwe dogadanie się z królestwem górskim, gdzie węgla pod dostatkiem, a piasku u nich za wiele nie ma.

Górskie - położone w górach [ najlepiej ośnieżonych]. Budowle były by duże i mialy by grube ściany [ściany składające się np. z 3 rzędów kamieni] bo wiadomo, wykopaliska i dużo materiałów do budowy, tutaj budowle były by raczej duże i z takim rozmachem, nie żałowało by się kamienia. Znajdowała by się tam Huta gdzie było by mnóstwo pieców do przetapiania, można by dodać takie korytarze lawy, kraty itd. To było by królestwo nastawione głównie militarnie [dostęp do drogocennych surowców umożliwia zdobywanie jak najlepszych sprzętów do walki. Jednak przez położenie [góry] brak możliwości hodowli zwierząt [graczy z tego królestwa nie mogli by budować farm itd, mogą jedynie polować na zwierzęta lub wymieniać się z innymi państwami za żywność]. Posiadali by również żwirownię i produkowali by pochodnie. Prawdopodobnie zrobiłbym też tam stację kolejową [prowadzącą do kopalni i do sojuszniczej krainy].

Bagienne - kraina położona na bagnach. Z powodu podmokłych terenów budowle były by głównie z cegieł [przetopiona glina] i drewna. Teren otoczony by był palisadą. Bagna z reguły są blisko morza, więc byłby zbudowany taki mini port, taka średnia latarnia morska z cegieł, z takim tarasem u góry z drewna, tawerna i jakiś taki niewielki statek piracki ;p. Bagna są rozległe, jest dużo wody a więc jest tam mnóstwo roślin [byłaby specjalna chatka zielarza gdzie zbierało by się te wszystkie brawniki, grzyby, nasiona z traw itd.]. Jako, że jest to państwo znajdujące się w dziczy, zajmowało by się głównie zbieraniem grzybów, drewna [tartak] i magią. Nie mogą hodować zwierząt [brak miejsca na pastwiska + drapieżniki]. To jest takie bardziej klimatyczne miejsce - bez jakiś ogromnych budowli itd, po prostu niewielka osada z portem otoczona bagnami.

Stepowe - położone na rozległych terenach trawiastych. Gracze zajmowali by się głównie budową farm i pastwisk. Stepy są idealne do wypasania się krów i owiec. Dodatkowo hodowaliby zboże [ogromne przestrzenie pozwalają na tworzenie pól dookoła miasta]. Dodatkowo mogli by sadzić drzewa i tworzyć sady. To jest najbardziej umiarkowane królestwo - można hodować zwierzęta, uprawiać zboże i sadzić drzewa. Takie królestwo dla kogoś, kto wchodzi na minecrafta od czasu do czasu. Powstała by tam arena, targowisko, organizowało by się jakieś tam spotkania własnie, konkursy. Takie najbardziej neutralne państwo [to oczywiście zależy od grających tam graczy, ale tak z charakterystyki coś trzeba powiedzieć].

To jest taki mniej więcej zarys jak bym to widział, ale jeszcze wykonanie tego wszystkiego, to jest dużo pracy i trzeba kogoś kto ma dużo chęci, jednak jest to możliwe do zrobienia.

Ogólnie jakiś klas raczej nie będzie i takiego kombinowania dużego - gracze między sobą podzielą się na zadania [kto wypasa krowy, a kto walczy, bo wiadomo dostęp do broni będzie utrudniony].

Chcę stworzyć serwer, na którym gra będzie miała jakiś sens. Nie będzie tutaj teleportów, że ktoś sobie daje /spawnkopalnia i sobie kopie diamentów ile chce. Tutaj wszystko trzeba by było odkryć, odnaleźć i samemu dojść. Dodatkową zmianą jaką bym proponował byłby brak możliwości produkowania przez gracza mieczy, zbroi, nogawic, hełmu, butów, łuku i strzał [nie wiem czy coś takiego jest możliwe, dlatego pytam]. Te przedmioty mógłby kupić od władcy swojego królestwa - admina za spacjalną walutę istniejącą w grze, a na czym by to polegało?

Każdy przedmiot w grze miałby określoną wartość. Np. 64 żelaza - 10 monet. Jednak w każdym królestwie ceny były by różne [ustalone przez adminów]. Nie może być czegoś takiego, że w królestwie pustynnym piasek kosztuje tyle samo co np. w królestwie lodowym, a np. w królestwie bagien grzyby są tyle samo warte co na pustyni, ponieważ nabijanie sobie monet było by zbyt proste. Dodatkowo takie coś usprawni handel między graczami. Gracze będą między sobą się dogadywać i handlować, aby zdobyć sprzęt do walki. Bo gdyby każdy sam mógł sobie wykuć sprzęt, wszyscy biegali by w diamentowych sprzętach i bitwy nie były by ciekawe. A tak, jeśli ktoś uzbiera 64 żelaza i zdobędzie te 10 monet i dopiero wtedy może sobie kupić żelazny miecz gra nabiera większego sensu i dążenia do celu. Dodatkowo gracze będą zwyczajnie bali się zapuszczać w tereny innego królestwa, ponieważ mogą zostać zabici i ograbieni z tych ciężko wypracowanych sprzętów. Można by też dodać coś w rodzaju budynków specjalnych. Np. jakaś frakcja nie lubi latać po kopalniach z kilofem w celu poszukiwania diamentów i innych drogocennych materiałów aby je wymieniać na monety, ale lubi budować jakieś ogromne budowle. Więc można by zrobić coś takiego, że gracze dostają projekt od admina [na youtube jest dużo takich budowli dużych i skomplikowanych] i gdy ją wybudują, to dostają określoną nagrodę.

Jeśli chodzi o niszczenie budynków to raczej ustawiłbym to tak, że nie można zniszczyć budynku innej frakcji, ponieważ wywołałoby to niepotrzebne zamieszanie. Niszczyć można by tylko np. mury i wieże strażnicze.

Taki serwer można by na prawdę ciekawie zrobić - powgrywać jakieś mody, tekstury, gdzieś na środku wystawić takie jakby targowisko między frakcjami gdzie by sobie handlowali. Na innych serwerach powstają różne takie ewenty, a tak na prawde nie wiadomo co na nich robić. Gracze się spotykają, jakieś tam konkursy sobie robią, coś tam budują a na takim serwerze to wszystko było by na codzień i na dodatek w konkretnym celu. Nie ważna pora dnia, nie ważny dzień, jesli tylko mamy ochotę możemy iść pozbierać trochę surowców na lepszy sprzęt do walki. A jeśli ktoś pomysli [no tak, super, ktoś sobie całą noc będzie siedział i zbierał kase i potem bedzie miał najlepszy sprzęt, zabije mnie i ja stracę wszystko, bo nie jestem no - lifem]. Najwazniejsze jest zgranie drużyny. Co z tego, że ktoś tam po 2 tygodniach uzbiera diamentowy sprzęt, jeśli inna grupa zaatakuje go w 3 osoby, zabije i podzieli się łupem? Wszystko może się zmienić, zobaczcie ile tutaj jest możliwości.

A więc jesli zły dział na forum to proszę o przeniesienie. Jeśli coś z rzeczy które napisałem jest niemożliwe do zrobienia, np. uniemożliwić graczom tworzenie broni, to może da się to jakoś obejść? Np. wgrać moda, że te bronie od admina mają określony kolor i jak ktoś zrobi sobie broń, to dostaje tam ostrzeżenie czy coś. No nic, poczytajcie i powiedzcie co myslicie.

Opublikowano

Szczerze bardzo mi się podoba pomysł na serwer ale o ile pamiętam to takich "zapowiedzi" była już ogromna ilość ... Niestety większość tych jakże wspaniale zapowiadających się serwerów w ogóle nie powstało lub powstało zupełnie różniąc się od zapowiedzi :)

Chociaż może ty będziesz wyjątkiem i ci się uda :)

Pozdrawiam Lavilos

Uwielbiam gre na serwerach SkyBlock

Masz fajny serwer SkyBlock? Napisz do mnie!

Na serwerach jestem pod nickiem Aridion 

Opublikowano

Widziałem dużo bardziej skomplikowanych serwerów, więc to raczej by się dało zrobić ;p A to jest taki serwer dla każdego, kto chce ten sobie buduje i dostaje za to walutę w grze, kto inny może sobie kopać, ktoś może handlować, napadać innych. Jest mnóstwo możliwości, wystarczy tylko zebrać odpowiednią ekipe, co by mi to pomogła wszystko zrobić, bo ja mam zamysł, ale nie umiem stworzyć serwera i tych wszystkich CUBów, waluty, pluginów itd.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pomysł bardzo dobry ale po 1 musiałbyś mieć sponsora na hosting, po 2 ja chętnie bym się bawił pluginami bo robiłem z 5 razy serwer dla kolegów i to i owo wiem bo to dosyć proste po 3 mody? ludziom nie chcę się pobierać modów a po 4 czy admin mógłby normalnie grać?

A tak to ja jestem chętny do pomocy :D

Opublikowano

Admin budował by swoje królestwo no i potem mógłby normalnie grać ;p Tylko by to też jakoś ustalone było konkretnie co może robić, a nie, że sobie pozabija wszystkich 1 strzałem. Można też zrobić tak, że aby rozwiązać problem na opłacenie hostingu, to po prostu ten kto chce być władcą królestwa [buduje to wszystko i zarządza, jest jakby wodzem] to po prostu płaci określoną kwotę. I wtedy ktoś kto zapłaci te 10 zł na serwer, to raczej stara się o swoje królestwo, a nie, że powie, że ma to w dupie i go nieobchodzi. Różnie to można rozwiązać. Ale i tak najciekawsze by było to z monetami za budowle. Ktoś np. lubi budować ciekawe rzeczy, to admin jego królestwa mu daje jakiś projekt [na youtube są, albo tam sam mówi, że np. 500 kamieni ma być, 100 cegieł, 50 drewna użyte i ma to być jakaś tam świątynia], wtedy gracze to budują i jak admin zatwierdzi, to dostają walutę z gry wypłaconą a budowla jest objęta Cobem czy jak to się nazywa, że niszczyć nikt nie może ;p Wtedy byłby taki podział prawdziwy królestw. Jedni wolą budować, to są w miejscu gdzie jest dużo terenu, inni wolą kopać, to tam w górach, ktoś lubi magie itd. to na bagnach i tak zrobić serwer, który by na prawdę żył, a nie, że wszyscy kopią, albo wszyscy budują. Kto chętny do pomocy pisać w temacie + PW ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...