Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Helikoptery zwiadowcze

D4kai

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Dziś przybliżę wam trochę helikoptery zwiadowcze typu z11-w.

Garść przydatnych informacji:

1. Helikoptery te są dosyć rzadkie i występują na niektórych mapach. Szczyt Demawendu, Wyspa Kharg, Kanały Noshar

2. Maja 4 miejsca, więc często służą do transportu. Aczkolwiek w ten sposób możemy zabrać spawacza na pokład. Nie tylko naprawia, ale może też służyć do zdejmowania pojazdów lub samolotów/helikopterów w zależności od wybranej rakietnicy.

3. Staraj się latać z kolegą spawaczem jako technicy w konfiguracji Igła-RPG, Igła-Javelin, Igła-Igła w zależnośći od preferencji. Ja polecam Igła-RPG pod warunkiem, że spawacz umie strzelać w ruchu. W innym wypadku Javelin z ładunkami

Zaczynamy!

1. Przede wszystkim wybijcie sobie z głowy szarże na helikoptery szturmowe, samoloty i plotki. To nie jest Viper, który ma rakiety i skutecznego strzelca.

2. Nie latajcie wysoko, starajcie się kluczyć między budynkami, mostami i innymi przeszkodami terenowymi.

3. Wspierajcie piechotę podczas ataków na MCOM'y lub flagi. Latając nisko masz dobry widok na wrogą piechotę, traktuj ją jako cel o najwyższym priorytecie.

4. Czołgi spotuj, ewentualnie jeśli masz spawacza z Javelinem lub RPG zrób zwrot na lewą/prawą burtę i pozwól mu go wyeliminować.

5. Jeśli w okolicy jest wrogi śmigłowiec zwiadowczy przeciwnika staraj się trzymać kilku zasad kontaktu:

a) Nie atakuj od frontu. Zaczaj się w górze, lub za jakąś przeszkodą.

B) Poczekaj, aż zajmie sie atakiem na jakiś cel, wznieś się jak najwyżej i staraj się atakować od słońca.

c) Narazie zapomnij o rakietach PLOT. Podleć na odległość ~40m i wypruj w niego pełną serię z karabinów.

d) W 80% zacznie cię namierzać za pomocą rakiet. Poczekaj aż wystrzeli i wypuść flary. Jeśli zacznie strzelać z karabinów, wszystko zależy od twojego skilla

e) Wypruj w niego kolejną serię, jeśli go nie zabiłeś szybko wznieś się jak najwyżej, będzie leciał do tyłu i straci dużo celnośći

f) Jeśli sie dymi i ucieka, użyj rakiet, namierz go i wypuśc jedną - wypuści flary. Czekaj na reload rakiet i wypuść 2 na raz. Papa wrogi heliku.

g) Jeśli się nie dymi, również użyj rakiet. Wypuść jedną - wypuści flary - wypuść drugą. Powinien zginąć.

UWAGA!: Jeśli helik ma spawacza zapomnij o tym, wal rakietami 1 rakieta - flary - 2 rakiety, po czym szybko dobij karabinami.

6. Jeśli uciekasz płonąc się, zrób zwrot na burtę spawacza jeśli posiada Stingera / Igłę i pozwól mu wypalić. Helik nie będzie wiedział co się dzieje, zyskujesz okazje by nawet przy płonącym silniku go dobić. Ewentualnie szybka przesiadka i spawacz gasi helikopter.

7. Jeśli helikopter atakuj ciebie z zaskoczenia, staraj się zniknąć za budynkami, zrób uziemienie i poczekaj aż odleci. Najlepiej jeśli ty lub twój kolega spawacz ma Stingera, zacznijcie go namierzać, straci zainteresowanie i da czas na zmianę pozycji.

8. Polecana konfiguracja to :

- Dla pilota Taśma, flary, rakiety (do modyfikacji, jeśli posiadasz zakłócacz to jest wskazany).

- Dla spawacza: najlepiej gaśnica, reszta obojętnie

Małe podsumowanie:

- Unikaj walki powietrznej

- Jeśli się już w nią uwikłasz, staraj się atakować wg. mojej instrukcji. Zyskujesz przewagę zaskoczenia i masz szansę zniszczyć go w kilka sekund.

- Nie atakuj sam czołgów, tracisz czas i nic nie zyskujesz.

- Wsparcie piechoty to twój priorytet, ułatwiasz im robotę przy przejmowaniu i zyskujesz masę łatwych fragów

- Lataj nisko, korzystaj z zabudowania i ukształtowania terenu.

- Jeśli leci na ciebie myśliwiec nie panikuj, staraj się go namierzyć. Straci zainteresowanie i da czas na spawanie.

Poradnik ten jest stworzony do gry w dwie osoby, razem z komunikatorem VoIP. Gra z randomami IMO nie ma sensu.

HIGH

I SAID HIGH

HIGH VOLTAGE ROCK'N'ROLL

Opublikowano

Wkurwia mnie ten heli na każdej mapie gdzie on się znajduje, nie można spokojnie latać jetami i innymi pojazdami (powietrze) bo niektórzy po prostu kampią nim w powietrzu ;x

OndteAw.png
Opublikowano

albo jak się tym gównem ustawią np. na kharg island na lotniskowcu amerykańskim, jak wejdziesz na nie ogarnięty serwer to będzie tam kampić i życia nie masz . ;/

+ Daj "Lubię to" jeżeli w czymś Ci pomogłem.

Opublikowano

Tut ten jest mojego autorstwa i oparty na moich doświadczeniach. Helika można wykorzystywać różnie, skuteczne jest lądowanie na demawendzie i prucie z miejsca :D

HIGH

I SAID HIGH

HIGH VOLTAGE ROCK'N'ROLL

Gość malutki688
Opublikowano

omg a co wam przeszkadzxa ze kami na lotniskowcu-_-

zresp sie na faldze albo wejdz do centuriona.... jetowi to ten heli moze jedynie jaja possac tylko trzeb umiec grac a nie latrac jak glupi, to jest swietny helikopterek ale moim zdaniem malo o nim iwesz. mam kumpla ktory cisnie nim tak ze ja pier... ma 3,5 k killi z nich i by ciw ysmial za taka gadanine. ten heli jest wlasnie do zwalczania piechoty a jedyne co trzeba nim robic to latac a nie stac w miejscu.jak umiesz nim latac to nawet havockowi bedzie cie ciezko zniszczyc bo podlatujesz odpalasz ecm i rozpierdalasz z karabinka a potem twoj kumplem dobija go

wez sie typie ogarnij bo nic o mnie nie wiesz-_-

jak tut jest slaby to go kurna nie bd go chwialil

ni pitol mi tu o moim zycoiu towarzyskim bo kur.a sie osnieszasz a to ze mam 400 h od premiero o niczym nie swiadczy retardzie (i tak sie sklada ze mam brata )

jak ktos robi fajne tuty to dobrze, a bylo tu takich sporo miedzy innymi uzytkownika Wasyla, i Mutera 31 jezeli sie nie myle.

Ostatnio tez byl fajny filmik na metrze.Jak ktos chce robic tuty, prosze bardzo niech robi, ale nie bedzie to porzadnie zrobione i niech pokaze w nim cos fajnego

Opublikowano

świetny tutek, napewno się przyda. ; )

@malutki.

Kurwa człowieku ogarnij się ! Ty wszystko wiesz najlepiej zawsze. Ktoś napisze fajnego TUT'A to zamiast mu pogratulować to po nim jedziesz. Jeżeli jesteś taki mądry to rusz dupsko i sam coś napisz. Ciągle się tylko chwalisz swoimi przegranymi godzinami, tak tak wszyscy więdzą, że masz 400h przegrane - to tylko świadczy o tym, że nie masz życia towarzyskiego niestety :( Nikt cię nie lubi i musisz jakoś zaspokajać się graniem No-life tyle ci powiem. I prosze cię, jeżeli ktoś się wysila, żeby owe coś napisać to albo mu pogratuluj, popraw błędy które zauważyłeś, a nie krytykuj go. Tak tak, myślisz, że jesteś fajny czy bóg wie co bo szpanujesz jakich to kolegów masz w BF ? Otóż oświecę cię, to jest żałosne :). Myśle, że te słowa jakoś na ciebie wpłyną, bo nie umiesz docenić czyjegoś wysiłku. Wyjdzi na piwo z kolegą [ o ile go masz ] i przemyśl to.

Pozdrawiam

~ Szendera.

Opublikowano

omg a co wam przeszkadzxa ze kami na lotniskowcu-_-

zresp sie na faldze albo wejdz do centuriona.... jetowi to ten heli moze jedynie jaja possac tylko trzeb umiec grac a nie latrac jak glupi, to jest swietny helikopterek ale moim zdaniem malo o nim iwesz. mam kumpla ktory cisnie nim tak ze ja pier... ma 3,5 k killi z nich i by ciw ysmial za taka gadanine. ten heli jest wlasnie do zwalczania piechoty a jedyne co trzeba nim robic to latac a nie stac w miejscu.jak umiesz nim latac to nawet havockowi bedzie cie ciezko zniszczyc bo podlatujesz odpalasz ecm i rozpierdalasz z karabinka a potem twoj kumplem dobija go

to pisz poradnik ? więcej pierd*** niż robisz. Jesteś naprawdę dobrym graczem, lecz po co te hejty ^^ ?

+ Daj "Lubię to" jeżeli w czymś Ci pomogłem.

Opublikowano

Na jakiejś mapie B2K jest jeszcze ten heli i jak wejdzie jakiś team który tak robi, to my nie mamy co szukać u góry. Zostaje jedynie nam ląd ;/

Opublikowano

świetny tutek, napewno się przyda. ; )

@malutki.

Kurwa człowieku ogarnij się ! Ty wszystko wiesz najlepiej zawsze. Ktoś napisze fajnego TUT'A to zamiast mu pogratulować to po nim jedziesz. Jeżeli jesteś taki mądry to rusz dupsko i sam coś napisz. Ciągle się tylko chwalisz swoimi przegranymi godzinami, tak tak wszyscy więdzą, że masz 400h przegrane - to tylko świadczy o tym, że nie masz życia towarzyskiego niestety :( Nikt cię nie lubi i musisz jakoś zaspokajać się graniem No-life tyle ci powiem. I prosze cię, jeżeli ktoś się wysila, żeby owe coś napisać to albo mu pogratuluj, popraw błędy które zauważyłeś, a nie krytykuj go. Tak tak, myślisz, że jesteś fajny czy bóg wie co bo szpanujesz jakich to kolegów masz w BF ? Otóż oświecę cię, to jest żałosne :). Myśle, że te słowa jakoś na ciebie wpłyną, bo nie umiesz docenić czyjegoś wysiłku. Wyjdzi na piwo z kolegą [ o ile go masz ] i przemyśl to.

Pozdrawiam

~ Szendera.

@szendera a tu kurwa niby skąd wiesz jakie on ma życie towarzyskie? może ma ciekawsze od twojego!

@topic Poradnik jest fajny dowiedziałem się dzięki niemu o tej sztuczce 1 rakieta------flary----- 2 rakiety ale tak po za tym to w ogóle się nie przyda bo tutaj potrzeba tak czy tak skila i każdy ma swoje metody ale i tak + może dla początkujących się przyda :)

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Opublikowano

@Argoos - Ciągle się tylko chwali, ile ma godzin przegranych, jaki on to nie jest zajebisty w BF itd. Po tym idzie wywnioskować jakie ma ciekawe życie.

Opublikowano

Ludzie, czemu Wy o wszystko musicie się wykłócać ?!

W co 2 poradniku muszę usuwać posty, ponieważ zaniżają poziom Naszej wypowiedzi! Koniec tego flame!

Opublikowano

Mam dla was taki mały tip :P

Zamiast "Lepszej Taśmy" Bierzcie "Laser" a zamiast "Naprowadzanej" to "Kierowana P-z". Namierzajcie ich laserem później rakietą P-Z I nie ma szans.1 Strzał i heil taki czy taki leży, flary nic nie dają

6.jpg

"Ucieczka może być czasem dowodem wielkiej odwagi.

Romuald Cabaj "

Kliknij To nic nie kosztuje

http://pajacyk.pl/

Opublikowano

@malutki688 - wiesz, mój kumpel rozwalił pierdyliard jetów z RPGa i milion killi nożem ma :f

@NikoPL - nie proponowałem tego bo niedługo wychodzi patch, w którym flary mają znikać lasera. Nie ma sensu sie przyzwyczajać moim zdaniem.

Tutek jest dla początkujących, wiadomo że każdy ogarnięty gracz wypracuje swój własny styl latania.

HIGH

I SAID HIGH

HIGH VOLTAGE ROCK'N'ROLL

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...