Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Polski] Rozprawka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc tak jak w temacie rozprawka na temat :

"Wojna pozbawia człowieka człowieczeństwa. ( Rozprawka na podstawie przytoczonych tekstów i innych utworów literackich i filmowych )

@daje limity lajkow ;d

Validating | Members | WarRock Helper | Pro User | Postmaker | MPC WarRock Team|

Opublikowano

Na wstępie musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, czy faktycznie wojna pozbawia ludzi człowieczeństwa. Tu akurat problemu nie ma, ponieważ to oczywiste, że wojna jest jedną z największych tragedii, która może dotknąć zarówno całe społeczeństwo jak i indywidualnego człowieka.

Zaczynając wypowiedź używa się sformułowań typu:

- Temat zakłada, że . . .

- Nawiązując do tematu . . . itp.

Przechodząc do rozwinięcia tematu i łącząc poszczególne części można użyć takich sformułowań jak:

- Należy zaznaczyć, iż . . .

- Warto również zauważyć, że . . .

- Kolejną sprawą, którą chcę poruszyć . . .

Gdy chce się napisać coś od siebie, należy jasno zasygnalizować własne zdanie. Np.:

- Uważam, że . . .

- Według mnie . . .

- Myślę, że . . .

Na koniec można napisać:

- Myślę, że przytoczone argumenty pozwolą w pełni zgodzić się z twierdzeniem zawartym w temacie.

Oczywiście w rozprawce można a nawet powinno się stosować cytaty, ale koniecznie należy je odpowiednio dobrać. W tym temacie warto zacytować A.Einsteina ?Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny?, można tego cytatu użyć jako wstępu do Twojej wypowiedzi.

Nie napiszę za Ciebie całej rozprawki, bo i tak trzeba nauczyć się pisać tego typu wypowiedzi, ale dam Ci pewne wskazówki, dzięki którym rozwiniesz temat :)

Możesz zacząć od tego czym jest wojna i od kiedy mamy mniej więcej z nią styczność (począwszy od rywalizacji o pożywienie, terytorium po wojny światowe.) Co niesie ze sobą? (głód, cierpienie, choroby i śmierć)

Tak naprawdę wojny istnieją odkąd istnieją ludzie.

Dam Ci teraz kilka przykładów z literatury, a użyjesz tych które będą Ci najbardziej odpowiadać.

-Homer, Iliada (wojna trojańska i porwanie Heleny)

-W. Potocki, Transakcja wojny chocimskiej

-A. Mickiewicz, Konrad Wallenrod

-H. Sienkiewicz, Potop, Krzyżacy

-L.Tołstoj, Wojna i pokój

-L.Kruczkowski, Niemcy

obraz24.png

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...