Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[BSD] Aktualizacja drzewa portów, zainstalowanych portów, systemu...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj napisze wam jak radzić sobie z wszelaką aktualizacją w FreeBSD. Może ktoś powie po co mi to skoro wszystko działa. Aktualizacje rozwiązują częste problemy z oprogramowaniem oraz łatają luki bezpieczeństwa. Oczywiście nie ma co przesadzać np. jeśli mamy wersje FreeBSD 7.4 to nie znaczy że 9.0 będzie lepsza :) tym bardziej jeśli jest to wersja BETA (tak jak to widziałem jak bezmyślnie były robione pliki serwerowe na MPC na FreeBSD 9.0 jeszcze wtedy kiedy była ona w wersji BETA i były wielkie zachwyty że to najnowsza wersja itd.)

Zmiana wersji czyli numerka FreeBSD jest tak naprawdę konieczna tylko wtedy kiedy mamy nowszy sprzęt, który we wcześniejszych wersjach może nie działać lub chcemy korzystać z nowszych rozwiązań i technologi zaimplementowanych w nowej wersji. Luki bezpieczeństwa są łatane w starszych wersjach także więc dla uzyskania fajniejszego numerka o wyższej wartości nie ma co aktualizować FreeBSD lub go usilnie instalować na serwerze bo taka moda.

Na początek porty. Najłatwiej porty jest pobierać po przez portsnap. PIerwsze pobranie zawsze

portsnap fetch extract

Aktualizacja pobranego drzewa portów:

portsnap fetch update

Aktualizacja zainstalowanych portów: aktualizacje można wykonywać poprzez sprytny skrypt jakim jest narzędzie portupgrade. Najpierw trzeba jest zainstalować:

cd /usr/ports/ports-mgmt/portupgrade

make install clean

i tu mały trick :) jeśli nie chce nam się przechodzić przez wszystkie ekrany konfiguracyjne instalowanych zależności możemy dodać parametr -DBATCH i zostaną zaakceptowane domyślne configi czyli:

make -DBATCH install clean

Gdy mamy już zainstalowany portupgrade możemy sprawdzić jakie porty wymagają aktualizacji poprzez uruchomienie portupgrade z parametrem -an

portupgrade -an

Pojawi nam się lista portów które wymagają aktualizacji. Gdy chcemy zaktualizować konkretny jeden port (+ jego zależności) wydajemy poniższe polecenie podając nazwę portu uzyskaną powyżej.

portupgrade nazwa_portu_do_aktualizacji

Gdy chcemy zaktualizować wszystkie porty wydajemy polecenie:

portupgrade -a

i tu kolejny trick jeśli chcemy od razu przejść przez wszystkie ekrany konfiguracyjne portów dodajemy parametr c czyli

portupgrade -ac

UWAGI:

!!! JEŚLI AKTUALIZUJEMY JAKIEŚ KRYTYCZNE USŁUGI TYPU MYSQL MUSIMY PAMIĘTAĆ ZE PODCZAS AKTUALIZACJI ZOSTANIE TAKA USŁUGA WYŁĄCZONA I KONIECZNY BĘDZIE JEJ RESTART !!!

Jeśli coś pójdzie nie tak możemy spotkać problemy z aktualizacją niektórych portów lub ich zależności. W takim przypadku przydaje się umiejętność czytania ze zrozumieniem po ang. mózg i trochę poleceń.

1. Problem z zależnościami, wersjami itd. Możemy spotkać komunikaty typu port version mismash lub info że port jest już zainstalowany lub dostajemy info jaki port gryzie się z jakim itd. Wchodzimy wtedy do portu, który się gryzie np. wcześniejsza wersja jakiegoś portu - szukamy go w /usr/port przeważnie w komunikacie błędu jest ścieżka do niego i robimy mu:

make deinstall

a po deinstalacji takiego portu przechodzimy ponownie do portupgrade -a i sprawdzamy czy sytuacja się poprawiła czy nie.

2. Może się zdarzyć iż uszkodzą się zależności portów wtedy przydatnym narzędzie jest polecenie

pkgdb -F

W tym poleceniu radzę się nie bawić gdyż można jeszcze bardziej popsuć jeśli się nie wie co robi.

3. Ewentualnych rozwiązań problemów w trakcie aktualizacji portów należy szukać na www.google.pl - oczywiście rozwiązania w języku angielskim :) lub jeszcze jest taki magiczny plik /usr/ports/UPDATING, który zawiera info o aktualizacji portów które wymagają dodatkowych czynności podczas ich aktualizacji.

Aktualizacja systemu FreeBSD - aktualizację taka trzeba przeprowadzać co jakiś czas oraz po każdej nowej instalacji. Do aktualizacji łat bezpieczeństwa służy narzędzie freebsd-update. Wydajemy polecenie:

freebsd-update fetch

które pobierze nam najnowsze łaty i składniki systemu a następnie:

freebsd-update install

które zainstaluje pobrane patche.

Po takiej aktualizacji dobrze jest zrestartować maszynę.

O aktualizacji jaili już nie będę się rozpisywał niech to zostanie wiedzą handlową :)

No to tyle na dzisiaj aha:

Mała rada tut ten jest raczej dla bardziej zaawansowanych użytkowników a wręcz administratorów FreeBSD nie polecam robić tego jeśli się nie wie co robi lub nie umie czytać poprawnie komunikatów błędów gdyż można sobie uszkodzić system lub oprogramowanie.

Zawsze można zlecić taką aktualizację lub opiekę nad serwerem wykwalifikowanemu administratorowi :)

Za wszelkie literówki przepraszam znowu pisałem wszystko z głowy :)

Pozdrawiam

AdminFreeBSD

PS Proszę moda o dodanie prefixu gdyż mi to umknęło.

- zabezpieczenia: logowania do serwera na klucz RSA, baz danych - TUNEL SSH, FIREWALL, ANTY-DOS, aktualizacja systemu

- jaile: (podział serwera dedykowanego na kilka pod serwerów z oddzielnymi adresami IP, usługami, kontami użytkowników, konfiguracją itd.), aktualizacja jaili, autorestart jaila z wewnątrz jaila

- optymalizacja logów, bazy mysql, naprawianie bazy mysql, automatyczny backup na zewnętrzny serwer FTP, poprawny licznik graczy online, itd.

- programowanie: edycja/pisanie skryptów php, zapytań (query) SQL.

• 1 rok później...
Opublikowano

a ja mam problem z ''portsnap fetch extract'' gdyż wyskakuje mi błąd i nie moge tego pobrać "-bash: portsnap: command not found

You have new mail in /var/mail/root'' wie ktos czemu tak mam ? prosze o pomoc ;f

Moja Zajawka to Hip-Hop i Trawka <3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...