Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIE]Zapisywanie komend vpc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W jaki sposób można 'zapisywać' komendy w VPC, aby powtórnie można byłoby ich użyć wciskając strzałkę w górę (na klawiaturze) ? Mam w ten sposób zapisane komendy typu : /etc/... ifconfig i inne, ale nie wiem czy po prostu przez to, że wpisywałem je milion razy, czy po kombinacji danych klawiszy ? Mam nadzieję, że ktoś zrozumie. Dzięki. peace.

umarł

Opublikowano

Lub zapisujesz sobie ją jako skrypt nazywasz ją jako np. asd i potem wystarczy ./asd zawsze to jakieś skrócenie

Coś takiego:

#!/bin/sh
/etc/rc.d/netif restart

Opublikowano

Eh.. Dzięki za odpowiedź ale nie chodziło mi o to. Po wyłączeniu VPC i ponownym odpaleniu po użyciu strzałki w górę, mogę odczytać komendy które są już w 'pamięci' czyli przykładowo u mnie jest to : /etc/rc.d/netif restart/, ifconfig, cd /usr/home i tak dalej ... Wiem, że strzałka w górę cofa poprzednią komendę, ale jak zapisać ją tak jak te /etc/rc.d .. ?

umarł

Opublikowano

A Czego używasz na VirutalBoxiei putty jest takie coś że jak zapiszesz postęp maszyny i potem się zalogujesz no to jak strzałkę w górę dasz to masz te komendy których używasz.Ale np wyłączysz całkowicie bez zapisu , lub zrobisz reboot to już ich nie masz

Opublikowano

Microsoft Virtual PC. W sumie spróbuję to zapisanie, potem wyłączę tradycyjnie i dam edit.

nic. nie czaję już :D

umarł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...