Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[inne]Koksy z mpc, sprostowanie kilku spraw

Tenma

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio pojawił się bardzo fajny temat o hackerach włamujących się na strony, ogólnie temat zszedł w bok i został zamknięty, ale dużo ciekawych faktów znalazłem w tym temacie

Nie lubię gdy ktoś mnie lub kogoś z nevrast obraża i to bez podstaw, więc to tutaj też sprostuje, Zuy opowie wam o tych stronach a ja sprostuje sprawe game.

A więc zaczeło się od tego posta (o game)

wiesz kto się zna ??
Gameforge , ymir, twórcy całego mt2..
weś napisz się game od początku to ci to zajmie z parę miechów, zakładając że umiesz assemblera na poziomie bardzo dobrym 

Co racja to racja, ale nie można porównywać sceny metina do developmentów, To i tak duży sukces co udało nam się zdziałać przez te lata, praktycznie nie mając żadnych narzędzi.

Ale co śmiesznego jest w tym wszystkim ? A no

Tacens ciągle upierał się przy tym, że game jest napisane w asmie (ale zanim zobaczymy kod trzeba je wypakowac xD)

Nie docierały do niego moje argumenty, więc pokaże tutaj jak krowie na rowie.

IDA to Dissasembler, czyli pokaże wam kod maszynowy danego programu, nie ważne czy napisalismy go w c++/c/delphi czym kolwiek, zawsze pokaże ci się tylko asembler, więc tłumaczenie, że game jest napisane w asmie, tylko dla tego, że to pokazuje ida jest głupotą. No ale to może być za mało. To dalej pokazuje dowody.

Tutaj definicja kompilatora ;

Kompilator (ang. compiler) to program służący do automatycznego tłumaczenia kodu napisanego w jednym języku (języku źródłowym) na równoważny kod w innym języku (języku wynikowym). Proces ten nazywany jest kompilacją. W informatyce pojęciem kompilatora określa się najczęściej program do tłumaczenia kodu źródłowego w języku programowania na język maszynowy

Czyli mówiąc prosto, piszemy sobie program w pewnym języku, a kompilator zamienia to w asma. Proste ?

Dobra, lecimy dalej. Gdy otworzymy game idą na samym początku pliku mamy takie info.

07868957076994195979.jpg

Chyba nie muszę komentować, co ?

Aha.. Gdyby ktoś uwazał, że kłamie, a wszystkie tutaj informacje zostały sfabrykowane, możecie zrobić mały eksperyment. Napiszcie swój program (nawet hello world) i otwórzcie go idą. Uaa czary co nie ?

Zuy dokończy o stronach.

sygna.png
Opublikowano

Skoro Tenma napisał coś od siebie to ja również nie pozostanę obojętny. Na mpc roi się od osób które mają się za niewiadomo co i niewiadomo kogo. Większość z was nie zrobiła by niczego sama, powiem wprost: żerujecie na tym, że ktoś coś komuś podpierdoli i najprościej w świecie wrzucacie to na swoje serwery jeszcze kłamiąc w stylu: wzorowaliśmy się na nich, ale zrobiliśmy to sami (tak mam tu na myśli alcerię i wszelkie inne gówna które wręcz plagiatowały NevrasT.) Nie będę ukrywał, że jak widzę "mądrości ludowe" części z was (aaaa bo cały source został w asemblerze napisany i w ogóle pasjans też bo to przecież inaczej się nie da) to mam ochotę napisać post taki jak ten. Są to słowa prawdy niczym przesłanie Tyary Elżbiety Gas. Tenma zajął się swoją dziedziną a ja zajmę się swoją - stronami internetowymi. Tu wręcz jesteście mistrzami. Macie pierdyliard stron, ale żadna nie jest napisana poprawnie. Absolutnie wszędzie mieszacie kod html z logiką i obsługą danych. Ja nie mówię - tak się robiło, ale na początku php'a.

Po to powstały wzorce projektowe aby z nich korzystać.

Po drugie obiektowe podejście. Po to dawno temu je wymyślono aby teraz z niego korzystać i na szczęście ludzie korzystają. Tylko nie Wy...

Po trzecie bezpieczeństwo. Wy myślicie, że jak zabezpieczycie stronę przed SQL injection to już wam nic nie grozi. Błąd. Jest masa innych sposobów atakowania witryn.

Po czwarte sposób pisania stron. Temu punktowi poświęcę najwięcej czasu bo chyba o to się rozchodzi. Nie patrzycie jak coś robicie, czy jest to optymalne, zgodne ze standardami itd. Byle by działało.

Polecam robić Zabezpieczenia w Stronie np. Kodowanie w MD5 zakodować ale odkodować się też napewno to da ;P tylko że to już trudniejsze ;P

Czy ja dobrze zrozumiałem? Czy Ty chcesz kodować całą stronę internetową w MD5 a potem ją ?w locie? odkodowywać? Jeśli tak to idź pierdolnij głową w mur (byle by mocno) i nie wracaj. Nie odkodujesz sobie od tak po prostu MD5.

<?php

if (!ereg("83\.20\.105\.162", $_SERVER[?REMOTE_ADDR?])) exit;

?>

w config.php zabezpieczy go,aby dostęp mial tylko admin(jego IP )

2.A czy jezeli zmienie config.php na np sdfsdfsdfsd.php to wlam bedzie dla nich trudniejszy ?

1. Tak jeszcze sobie w ifie walnij wersję windowsa i przeglądarki. Człowieku takie coś nie jest potrzebne jeżeli dobrze zabezpieczysz serwer.

2. No pewnie, ustaw sobie na toniejestconfig.jpg i nikt się nie zorientuje.

Kwiatków jest dużo więcej, zwłaszcza gdyby spojrzeć do sourca stron. Zresztą po większości widać, że są ściągnięte z epvp i przetłumaczone na nasz język. Tylko po co? Po co ściągacie za każdym razem nową stronę skoro wiecie, że tam dają same dziurawe? Niech ktoś w końcu siądzie, poświęci swój czas, nauczy się porządnie jak kodzić porządnie i niech będzie Waszym guru. Bo tak to ściągacie na oślep a potem nagle wielkie odkrycie: oooo jednak ta strona był dziurawa, szkoda tylko, że mi zniszczyli serwer.

Tyle z mojej strony. Teraz śmiało możecie napisać, że team nevrast nagle zaczął zgrywać wielkich Panów, że sami nic nie potrafią tylko gadają a moich prac to nikt na mpc nie widział. Owszem nie widział (poza bardzo starą stroną z evonis, której wolał bym już nigdy nie widzieć na oczy). A wiecie dlaczego nie widział? Bo za strony jakie jestem w stanie teraz wykonać się płaci. I wicie co mnie najbardziej wnerwia? Jeśli nie daj Bóg kiedyś moja nowsza strona wpadnie w Wasze łapska to zanim ją nauczycie się obsługiwać to nagle pojawi się miliony tematów z serii: "Oooo patrzcie coś z NevrasT. To ci co sami coś robią, chodźmy podpierdolmy im wszystko."

Koniec orędzia, teraz możecie już krzyczeć.

(PS. jeśli ktoś chce "dowody" wprost z source stronek to piszczcie, poświęcę te kilka minut i zarzucę kodem)

Astium team

Webmaster

Opublikowano

Niestety taki już ten dział jest, zbiorowisko zepsutych dzieci co jak pierdolone larwy by tylko brali... Za niedługo pewnie pojawią się tuty jak podetrzeć swoje obsrane dupsko a bydło będzie przyklaskiwać... Przecież tu nawet nie potrafią własnej publikacji serwera dodać, tylko korzystają z jakiegoś przypierdolonego generatora, z wciąż z tym samym, gównianym schematem, tacy to przecież są pro, nikt im nie podskoczy bo tak wiele kurwa umią - brać i przypisywać sobie

Opublikowano

Zazwyczaj jest tak jak ktoś ma wysokie mniemanie o sobie i chciałby komuś zarzucić własną błędną ideologię (pierdolnąć coś i wkręcić że to jest prawdą) tak jak w temacie związanym z game serwerowym

// uuuu nikt się nie odezwał

Opublikowano

Wpier***ę 3 grosze od siebie.

1. Najbardziej wkurwia mnie fakt, że dział w większości jest opanowany przez neo, które zgrywają wielkich kozaków i cwaniaków na zasadzie "widziałem jego posta na mpc więc go znam, dziffko", "to muj ziom bo mam jego pliki serwerowe" i "to ja pierfszy zrobiłem tutorial wienc mi skocz". Gdy ja zaczynałem tworzyć, to atmosfera w dziale była o wiele lepsza niż jest obecnie. Wielu z dawnych privmaker'ów zamieniło mpc na inne fora, niekoniecznie nawet lepsze.

2. Dalej spam na PW typu "pomorzesz mi zrobić priwa bo mi coś nie wychodzi". Sprawdzam delikwenta - wypowiada się w tworzeniu, a jego posty to takie pierdoły, że muszę krzyczeć do matki żeby wrzuciła popcorn do mikrofali bo znalazłem na necie za*ebistą komedię.

3. Dawniej tematy były na zasadzie "ty spróbuj zrobić to, ja spróbuję zrobić tamto, może się uda, jak nie to będziemy kombinować". Dzisiaj jest zasada "mam to zrobione ale pier*olcie się, nie dam Wam tego bo nie daliście mi lajka w fanarcie". No k***a, co to ma być? To ma być rozwój gry? żenada.

4. Ludzie, którzy myślą, że coś potrafią. Osobiście spotykałem się z takimi "znafcami" i mam na ten temat troszkę do powiedzenia. "wziołem uleprzacza, nadałem mu kolor w gimpie i dajcie mi lajka". Potem jeszcze jak nie wiadomo jaki koks daje linka do takiego szmatławca w sygnie i myśli, że jest pro. Aha, zapomniałbym o dzieciach, które usilnie starają się mi wmówić, że atak ddos polega na łamaniu haseł bruteforcem. Brawo, gimbusy. Szkoła "jurz" czeka.

5. Ekstra prywatne wiadomości w stylu "Tenma to muj Bug, jesteś noobem " itd itp. To, że nie znam się tak jak Tenma, Wojtek, Bambus czy cały team Nevrasta, nie publikuję niczego na MPC, nie oznacza, że nie umiem pewnych rzeczy zrobić. Oczywiście szanuję w/w za ich wiedzę i za fakt, że potrafią się zorganizować i coś stworzyć, ale bądźmy szczerzy - ja nigdy nie uważałem się za lepszego od nich, nie uważam się za lepszego od nich i na pewno nie będę uważał się za lepszego od nich.

6. Metina traktuję hobbystycznie, na wiele serwerów, które pomagałem tworzyć z ani jednego nie dostałem kasy., więc proszę nie puszczać w obieg plotek, jakobym potajemnie pod jakimś innym nickiem współpracował z niemcami (bo i tego się ostatnio dowiedziałem o sobie!) i zarabiał gruby hajs.

7. Posiadam parę ciekawostek wartych publikacji, ale odmawiam ich upublicznienia głównie ze względu na fakt, że jestem uznawany za "egoistycznego snoba". Jak będę chciał to coś wrzucę, a żeby to działało to będziecie musieli się troszeczkę pogłowić. Myślenie nie boli. W przeciwnym razie cierpiałbym na przewlekłe migreny.

8. Nigdy nic nie miałem do teamu NevrasT. Szanuję ich pracę, szanuję ich osoby i to, co zrobili dla świata Metina, oni żyją swoim życiem, ja żyję swoim. A anegdota na temat difów przez nich publikowanych (Przytaczam zasłyszaną treść: "Wgraj difa z NevrasTa, ciesz się backdoorem w Game") nie wyszła ode mnie.

9. Kończąc, chciałbym podsumować:

*gdy zaczynałem bawić się metinem, wszystko zmierzało w dobrym kierunku, rozwijało się to, pojawiali się jacyśtam "pionierzy", którzy byli zwykłymi "pionkami", wszystko było pięknie, każdy był dla każdego w miarę miły i uprzejmy. Teraz jest "ch*j, wara, twoja stara", "zrub sobie sam", "macie difa?" i "rzal, widziałem na epvp". No k*rwa, jasne, że widziałeś to na Epvp, ale linka nie podasz bo jesteś aż taką ciotą, że wymyśliłeś to. Fail

*Spam userów na pw nt. "zrub pliki serwerowe", "wrzóć tutorjala" oraz "pomurz bo mi serwer nie wychodzi" możecie sobie darować. 90% wiadomości nie czytam. Tak to "Jachu kutas", ale jak przyjdzie co do czego to jest "pomurz".

*Jeśli piszesz do mnie na gadu to racz się k*rwa przedstawić i wytłumaczyć co dokładnie się dzieje z serwerem, a nie "ej mam problem bo mi się refused robi". Co mnie to k*rwa obchodzi, skoro nie potrafisz się przedstawić i powiedzieć dlaczego ci się robi? Nie jestem jasnowidzem i jeśli nie raczysz nawet głupiego "Cześć" napisać to pisz do kogoś innego.

Piona

57199140501148694665.png

Opublikowano

Zgadzam się z tymi wyżej w 100%. Sam pisze tu od niedawna, ale wcześniej często przeglądałem to forum i to co się dzieje teraz wgl nie przypomina tego co było rok, 2 lata temu.

sygnatura2.png

Opublikowano

Ile ja bym dał, by wrócił koniec roku 2009, gdy pliki dopiero były publikowane... Teraz każdy ma na wszystko tuta i się pyszni, że może wszystko...

Opublikowano

Skoro Tenma napisał coś od siebie to ja również nie pozostanę obojętny. Na mpc roi się od osób które mają się za niewiadomo co i niewiadomo kogo. Większość z was nie zrobiła by niczego sama, powiem wprost: żerujecie na tym, że ktoś coś komuś podpierdoli i najprościej w świecie wrzucacie to na swoje serwery jeszcze kłamiąc w stylu: wzorowaliśmy się na nich, ale zrobiliśmy to sami (tak mam tu na myśli alcerię i wszelkie inne gówna które wręcz plagiatowały NevrasT.) Nie będę ukrywał, że jak widzę "mądrości ludowe" części z was (aaaa bo cały source został w asemblerze napisany i w ogóle pasjans też bo to przecież inaczej się nie da) to mam ochotę napisać post taki jak ten. Są to słowa prawdy niczym przesłanie Tyary Elżbiety Gas. Tenma zajął się swoją dziedziną a ja zajmę się swoją - stronami internetowymi. Tu wręcz jesteście mistrzami. Macie pierdyliard stron, ale żadna nie jest napisana poprawnie. Absolutnie wszędzie mieszacie kod html z logiką i obsługą danych. Ja nie mówię - tak się robiło, ale na początku php'a.

Po to powstały wzorce projektowe aby z nich korzystać.

Po drugie obiektowe podejście. Po to dawno temu je wymyślono aby teraz z niego korzystać i na szczęście ludzie korzystają. Tylko nie Wy...

Po trzecie bezpieczeństwo. Wy myślicie, że jak zabezpieczycie stronę przed SQL injection to już wam nic nie grozi. Błąd. Jest masa innych sposobów atakowania witryn.

Po czwarte sposób pisania stron. Temu punktowi poświęcę najwięcej czasu bo chyba o to się rozchodzi. Nie patrzycie jak coś robicie, czy jest to optymalne, zgodne ze standardami itd. Byle by działało.

Czy ja dobrze zrozumiałem? Czy Ty chcesz kodować całą stronę internetową w MD5 a potem ją ?w locie? odkodowywać? Jeśli tak to idź pierdolnij głową w mur (byle by mocno) i nie wracaj. Nie odkodujesz sobie od tak po prostu MD5.

1. Tak jeszcze sobie w ifie walnij wersję windowsa i przeglądarki. Człowieku takie coś nie jest potrzebne jeżeli dobrze zabezpieczysz serwer.

2. No pewnie, ustaw sobie na toniejestconfig.jpg i nikt się nie zorientuje.

Kwiatków jest dużo więcej, zwłaszcza gdyby spojrzeć do sourca stron. Zresztą po większości widać, że są ściągnięte z epvp i przetłumaczone na nasz język. Tylko po co? Po co ściągacie za każdym razem nową stronę skoro wiecie, że tam dają same dziurawe? Niech ktoś w końcu siądzie, poświęci swój czas, nauczy się porządnie jak kodzić porządnie i niech będzie Waszym guru. Bo tak to ściągacie na oślep a potem nagle wielkie odkrycie: oooo jednak ta strona był dziurawa, szkoda tylko, że mi zniszczyli serwer.

Tyle z mojej strony. Teraz śmiało możecie napisać, że team nevrast nagle zaczął zgrywać wielkich Panów, że sami nic nie potrafią tylko gadają a moich prac to nikt na mpc nie widział. Owszem nie widział (poza bardzo starą stroną z evonis, której wolał bym już nigdy nie widzieć na oczy). A wiecie dlaczego nie widział? Bo za strony jakie jestem w stanie teraz wykonać się płaci. I wicie co mnie najbardziej wnerwia? Jeśli nie daj Bóg kiedyś moja nowsza strona wpadnie w Wasze łapska to zanim ją nauczycie się obsługiwać to nagle pojawi się miliony tematów z serii: "Oooo patrzcie coś z NevrasT. To ci co sami coś robią, chodźmy podpierdolmy im wszystko."

Koniec orędzia, teraz możecie już krzyczeć.

(PS. jeśli ktoś chce "dowody" wprost z source stronek to piszczcie, poświęcę te kilka minut i zarzucę kodem)

?O Wielki Webster sie znalazł a na Nevrascie Bug is był...

Ps: Ja nie pisze ze jak sie znam na stronach, tylko mowie podajesz sie za "pro elo webster'a" A bugi na stronie byly jak chu*

Opublikowano

NasuWoj tak się składa, że na Nevraście nie było moich skryptów. Nie byłem obecny podczas kończenia prac na serwerze a skoro już był termin to Wotjek nie miał wyjścia i musial stworzyć stronkę sam. I co głupio? Mnie i owszem głupio bo nie wywiązałem się ze swoich obowiązków, ale los chciał inaczej. Do końca nevrasta nie było moich skryptów. Więc wybacz, ale nie widziałeś jeszcze tego co potrafię zatem morda w kubeł.

Astium team

Webmaster

Opublikowano

NasuWoj tak się składa, że na Nevraście nie było moich skryptów. Nie byłem obecny podczas kończenia prac na serwerze a skoro już był termin to Wotjek nie miał wyjścia i musial stworzyć stronkę sam. I co głupio? Mnie i owszem głupio bo nie wywiązałem się ze swoich obowiązków, ale los chciał inaczej. Do końca nevrasta nie było moich skryptów. Więc wybacz, ale nie widziałeś jeszcze tego co potrafię zatem morda w kubeł.

Bo ty gupi jesteś i w tym jebanym hotelu siedziałeś 2 miesiące za długo ! ( i na chuj cię ten samochód potracił w lutym ?)

sygna.png
Opublikowano

Tenmo skoro jesteśmy już przy sprawie związanej z GAME , to czy jest to możliwe aby ten kod źródłowy wyciągnąć

czy działa to na zasadzie (przykład) kodowaniu hasła w MD5 ,i my chcemy te hasło wyciągnąć

(bądź co bądz jakieś decryptery typu md5decrypter.co.uk są no ale.. :P )

nie umieszczamy linków zewnętrznych.

Opublikowano

Nawet jesli Wojtek to pisał to nie zmienia faktu ze owe bugi były. A ty i Tenma podajecie sie za "bóg wie kogo"Z tego co widzę to Tylko Wojtek ogarnięty.

Chodzi mi o to ze tenma czesto wypisuje w postach i sie "wymądrza" ze wie więcej niż inni...

?A sam kiedyś zaczynał.

I po co piszesz takie "sprostowanie"? po to zeby pokazać ze jesteś ten lepszy?

To juz nikt sie nie moze pomylic? bo ty zaraz bd bezsensowne sprostowania pisał?

Opublikowano

Tenma, najeżdżacie, a ja jeszcze zuego żadnej strony nie widziałem poza tej merkona serwera śmiesznej. To miałobyć porządne kodowanie? Wybacz dla mnie było jakby pisane przez początkującego. ;)

@Zuy zmień tą sygne z Tymi "pro elo stronkami", bo sam takie piszesz :<

logoopm.png

Opublikowano

Nawet jesli Wojtek to pisał to nie zmienia faktu ze owe bugi były. A ty i Tenma podajecie sie za "bóg wie kogo"Z tego co widzę to Tylko Wojtek ogarnięty.

Chodzi mi o to ze tenma czesto wypisuje w postach i sie "wymądrza" ze wie więcej niż inni...

?A sam kiedyś zaczynaI.

po co piszesz takie "sprostowanie"? po to zeby pokazać ze jesteś ten lepszy?

To juz nikt sie nie moze pomylic? bo ty zaraz bd bezsensowne sprostowania pisał?

Też zaczynałem, ale możesz zobaczyć moje tematy, zadałem dokładnie 2 pytania na forum. Przecież nie urodziłem się z tym.

sygna.png
Opublikowano

Burn powiedz mi kiedy ta strona była pisana? Bardzo dawno temu. Poza tym oprócz mnie pisało ją 2 innych kolesi. Tak się składa, że ja wbiłem do teamu jak już 60 % strony było zrobione. I co? Nie miałem wyjścia jak ją kontynuować. Co do tego, że nie widziałeś mojej strony innej to owszem nie widziałeś i nie zobaczysz. Przykro mi, ale nie mam zamiaru się tu z wami dzielić czymś co potem wszyscy wrzucą na swoje serwery niczym wielkie koksy.

NasuWoj bugi było owszem a wiesz dlaczego? Bo Wojtek uczył się php w tempie: "masz tydzień bo serwer startuje". Mało kto po tygodniu nauki jest w stanie napisać poprawnie coś takiego jak is.

Astium team

Webmaster

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...