Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tutorial][Photoshop] Techniki wtapiania.

Gość Menesterowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

W tym poradniku przedstawię Wam podstawy, sposoby oraz techniki wtapiania. Zapraszam!

1. Metoda 'Smużenia'

Metoda ta jest najprawdopodobniej najpopularniejszą, jak i czasami najtrudniejszą formą wtapiania.

Aby wtopić Nasz render za pomocą smużenia należy wybrać odpowiedni brush, ustawienia i zacząć pracę.

Osobiście polecam stworzenie łatwego, nowego brusha 50x50. Prostego, bo wystarczy wpisać 'T' a następnie stworzyć z tego brush. (Edycja -> Zdefiniuj ustawienie domyślne pędzla)

Powinno to wyglądać tak: pyft.jpg

Preferuję smużyć 'na szybko', ale dokładnie, dlatego też polecam ową konfigurację: (Tryb: Jasność, ~70%)

hykm.jpgtgor.jpg

Okej, pędzel jest, konfiguracja jest, a więc... Zaczynamy. Pokażę wszystko na przykładzie (Tak, nie przyłożyłem się do tej sygny, ciii!) tej 'sygnaturki':

1329506114-U393411.png

Jak widzicie: Jest to kompletnie nieobrobiona sygna, tylko render + tło. Co więc możemy z nią zrobić, aby zrobić z niej coś 'dobrego'?

Na początku musimy mieć wenę (To takie coś, co się ma jak się jest pod prysznicem albo na... tronie) jak smużyć sygnaturkę.

Wybieramy opcję smużenia (agxi.jpg), a następnie duplikujemy render

Niech będzie, że pierwsza warstwa z renderem to Render, a druga to Tło z Rendera. Co robimy? Smużymy przedostatnią warstwę (Tak, tą pod naszym głównym renderem) tak, aby okryła cały render 'z tyłu'. Powinniśmy otrzymać coś takiego:

rbxi.jpg

Okej, a więc mamy. Pytanie: Co to za czerwone linie? Zaznaczyłem nimi punkty, które będą Nas interesować w tym stopniu, że nie będziemy ich smużyć w następnym etapie.

Bierzemy render główny, czyli ten na samej górze. Ustawiamy opcje smużenia na: 'Zwykły, krycie: ~75%'. Smużymy części postaci, które nie należą do 'mocnych punktów' zaznaczonych czerwoną linią.

Otrzymujemy częściowo stworzoną sygnaturkę, nie jest to może arcydzieło, ale nie tworzę poradnika o tworzeniu sygnaturek, tylko o wtapianiu, prawda? :)

posmueniu.png Po kilku GM'kach, ramce i napisiku (Wszystko = ~3min): outcomee.png

2. Wtapianie z C4D

Większość wtapiania za pomocą C4D zostało wytłumaczone przez Baksia w tym temacie:

http://www.mpcforum.pl/topic/531847-poradnik-jak-wtapiac-za-pomoca-c4d/

Dlatego też postanowiłem tu umieścić tylko to, no bo w końcu... Bo co mam coś kopiować? ;)

3. Wtapianie za pomocą... Zabawy z renderem?

Tak, można wtopić render za pomocą... Zabawy z nim!

Jest to efekt prosty, nie trzeba nad nim długo siedzieć, a gotowa sygnaturka bardzo ładnie wygląda.

Na początku tworzymy tło i wklejamy zresizowany render. Umiejscawiamy, OK, mamy pierwszy punkt, tak wygląda to póki co:

1329514468-U393411.png

Kopiujemy render 6 razy. Kolejno robimy na nich (Od dołu):

I - Smużenie (Punkt I) lekkie

II - Efekt Czarno/Biały (Obraz - Czarno/Biały)

III - Tekstura -> Łatki, następnie lekko smużymy i nakładamy na tryb Ekran 80%

IV - Rozmycie Gaussa ~2.5 tryb Ekran 100%

V - Smużymy cały render dowolnym pędzlem, ustawiamy tryb 'Łagodne Światło'

VI - Rozmycie -> Poruszenie, odległość ~120, tryb Ekran 100%

VII - Lekkie smużenie na dole postaci, Rozmywanie dookoła całej postaci małym soft brushem na kryciu ~40%

Co Nam wyszło z tych wszystkich warstw? Ah... To:

1329514800-U393411.png

Jest nieźle, prawda? A zużyliśmy max. 2 minuty. Teraz pora na dodanie GMki (Ew. światła, w zależności od rendera)

Dodanie ramki, tekstu, efektów itp. jest podstawową rzeczą, więc nie będę jej tutaj tłumaczył, zamieszczę tylko outcome pracy:

1329514924-U393411.png

4. Wtapianie za pomocą brushów

Zdecydowanie najczęściej stosowana technika wtapiania.

Wszystko zależy od posiadanych brushów/textur. Aby uzyskać odpowiedni efekt należy mieć ponad podstawowe obeznanie w grafice.

Najlepiej jest ściągnąć paczkę z MPC, tam jest baaaaardzo dużo brushów.

Nie ma tu za bardzo czego tłumaczyć, gdyż wystarczy pomazać brushami pod renderem, a następnie trochę nad renderem, ot cała filozofia :)

Za pomocą takiej metody można robić ciekawe sygnaturki, nie muszą być na poziomie PRO, ja również takim nie jestem, a sygna, którą zrobiłem w 5 minut wygląda tak (Same brushe!):

1329515938-U393411.png

Póki co to tyle. Może macie pomysł jakie wtopienie powinienem jeszcze opisać? Piszcie! :)

Opublikowano

Na prawdę przydatne dla newbie oraz już tych bardziej zaawansowanych. :)

Lajk .

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

outcomee.png

Ładna sygna, i nie spamuj mi już, że nie umiesz. :)

Fajny tutek, jest jeszcze jeden sposób, no znalazłem sobie, za pomocą gradientów, możesz też użyć tego sposobu.

Przykład:

1329549968-U261344.png

1329550000-U261344.png

Dodany tylko gradient, oraz napis i ramka, chociaż i tak 100% nie wtopiło, ale zawsze coś.

54823f353119c_-_mcx-lorde-straight-hair-

Opublikowano

Tutorial świetny! Wiele początkujących grafików ma problem z wtapianiem ;)

PS

Słuchaj- może dodasz coś o wtapianiu napisów - to też przecież pewna technika :)

Np. CMki - zabawa kolorami + coś o trybach mieszania warstw.. Jeżeli chcesz się tego oczywiście podjąć :D

Opublikowano

podobno cm'kami też się wtapia :F można to dodać ^^ tut dobry, like.

random.jpg

,,Odi profanum vulgus et arceo"

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wszystko pięknie ładnie ale nic nierozumiem ;/ byłbym wdzzieczny za nakręcenie jakiegoś filmiku chociaż z 1 z tych sposobów oczywiście lajk;]

SIEMA, JA JESTEM TASAKAMANA A TO JEST CAŁKIEM PUSTA SYGNATURA WIĘC JEŻELI CI POMOGŁEM DAJ LIKE !

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
o.O, nie wiedzialem ze to moze dac taki efekt! Narazie pierwsza metoda w uzyciu ;-) I Like It!

kunshi.jpg

Sygnatura jest mojej roboty <3 Chcesz podobną ? :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Bardzo fajny tutek , dużo uczy , ale mam problem.

W ostatniej metodzie jest żeby render zrobić na B&W w "Obraz" ale ja tam nie mam takiego czegoś , nie pisze nic o Czerni-Bieli itp

PS. Używam CS5

2wmgbqp.jpg

W.E.N.A FAN

• 2 tygodnie później...
  • 9 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

3. Wtapianie za pomocą... Zabawy z renderem?

Tak, można wtopić render za pomocą... Zabawy z nim!

Jest to efekt prosty, nie trzeba nad nim długo siedzieć, a gotowa sygnaturka bardzo ładnie wygląda.

Na początku tworzymy tło i wklejamy zresizowany render. Umiejscawiamy, OK, mamy pierwszy punkt, tak wygląda to póki co:

1329514468-U393411.png

Kopiujemy render 6 razy. Kolejno robimy na nich (Od dołu):

I - Smużenie (Punkt I) lekkie

II - Efekt Czarno/Biały (Obraz - Czarno/Biały)

III - Tekstura -> Łatki, następnie lekko smużymy i nakładamy na tryb Ekran 80%

IV - Rozmycie Gaussa ~2.5 tryb Ekran 100%

V - Smużymy cały render dowolnym pędzlem, ustawiamy tryb 'Łagodne Światło'

VI - Rozmycie -> Poruszenie, odległość ~120, tryb Ekran 100%

VII - Lekkie smużenie na dole postaci, Rozmywanie dookoła całej postaci małym soft brushem na kryciu ~40%

Co Nam wyszło z tych wszystkich warstw? Ah... To:

1329514800-U393411.png

Jest nieźle, prawda? A zużyliśmy max. 2 minuty. Teraz pora na dodanie GMki (Ew. światła, w zależności od rendera)

Dodanie ramki, tekstu, efektów itp. jest podstawową rzeczą, więc nie będę jej tutaj tłumaczył, zamieszczę tylko outcome pracy:

1329514924-U393411.png

Jestem zielony w sprawach PS, byłby ktoś taki miły i objaśnił to dla nowicjusza? :)

1373821288-U865823.png

Zrób dla mnie sygnaturę i zdobądź 20 Lubię To!

[sygnatura] Ravin.

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...