Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Laptop, problem z grafika?

Lakus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam laptopa ASUS N50VN http://www.notebookc...Vn.12554.0.html . Jakis czas temu laptop smigal idealnie, wszystko ladnie chodzilo, z grami typu GTA IV nie mialem duzego problemu. Od pewnego czasu laptop zaczal przycinac sie, gry, nawet i te starsze (NFS undercover itp) klatkuja sie strasznie i to na najniezszych ustawieniach... Wczoraj rozebralem go, przeczyscilem, chociaz nie byl wcale, az tak bardzo zakurzony... Wgralem od nowa system WIn7, zainstalowalem wszystkie sterowniki, lecz to nadal nic nie pomoglo...

Temperatura laptopa, gdy po wlaczeniu go, zostal odpalony tylko firefox (chodzi ok 10 min):

http://imageshack.us...580/tempqh.png/

W Menadzerze Urzadzen dziwi mnie jeden fakt... ze jest duzo "svchost"

http://imageshack.us...20/svchost.png/

Prosilbym o jakas o jakas porade...

Opublikowano

Masz gwarancję jeszcze? jak tak to oddaj go tam. Jak znowu będzie się powtarzało to zapętaj to aż dadzą nowy lub naprawdę naprawią.

Sprawdź czy nie masz wirusów. Bo nawet po formacie może być. Walnij combo fixem. Coś mi za dużo tych procesów. na 100% jakiś robaczek. Ja mam 1 :D

76561198034810506.png

Opublikowano

Niestety laptopa nie bardzo moge dac do naprawdy, poniewaz potrzebuje go do pracy. Raczej nie jest zawirusowany, bo p[rzed instalacja usunalem wszystkie partycje i od nowa zostaly zalozone, wszystko co na nich bylo, zostalo usuniete.

Opublikowano

sprawdź czy na pewno dział ci procesor z właściwą częstotliwością, w oprogramowaniu ASUS-a za pomocą hotkey można spowolnić procesor dla oszczędności w czasie używania go na baterii, w niektórych modelach stan jest utrzymywany na stałe do czasu jego zmiany programem

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

i to właściwe dla laptopów, mam taki sam procesor w swoim Samsungu czasem się wyłączy jak mu zapodam w 3D Studio trochę roboty, normalna temperatura pracy to prawie 85 stopni przez 24/7 ( prawdę mówiąc po skończonych 3 latach pracy na laptopie przy diagnostyce pokazuje mi prawie 700 dni działania non-stop, czyli około dwóch lat działania sprzętu )

jeśli nie taktowanie to pozostaje zużycie materiałów, po 2-3 latach używania zmęczenie materiałów powoduje obniżenie sprawności, czasem prawie nie zauważalne usterki robiące z laptopa nagle muła

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

I bardzo to jest mozliwe. Laptop czesto chodzil 24/7, bez wylaczania potrafil do tygodnia dzialac i chyba widac teraz skutki tego. Moze polecasz cos zrobic, wymienic, moze pasta nowa czy cos?

Opublikowano

na wymianę części nie ma co liczyć za drogo wyjdzie bawić się z SMD na płycie, smarowanie moze coś i da świeżą pastą

lepiej zakupić nowy do gier

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

No cóż... zakup odpada, a chcialbym jak w najnizszych kosztach doprowadzic go do porzadku.

Opublikowano

Jeżeli ci się tak nagrzewa to coś jest nie tak, jak przedtem tak nie było. Np u mnie. Grałem w cs:s przez 1 godz. Temperatura chyba miała z 95*C. Nagle wyjebalo lapka. Sprawdziłem jeszcze raz. Podczas gry w tą samą grę proc miał 97*C. I znowu wyjebalo. Podmuchalem w wyloty powietrza, i ku mojemu zdziwieniu temperatura podczas gry w cs:s wynosiła 55*C.

Przeczyść go. I zobacz.

Sprężone powietrze w puszce kosztuje 2.50 zł :P

76561198034810506.png

Opublikowano

pisał że czyścił rozbierając lapka więc to nie to

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Doradzał bym zainstalować linux np Ubuntu albo Minta

Najprościej ściągnąć wubi i zainstalowąc na partycji windowsa, jeśli masz coś uszkodzone pokaże ci w logach instalki albo w czasie instalacji

Diagnostyka jest na pewno o wiele lepsza niż windowsa i szybciej znajdziesz pod nim problem

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

może sterowanie wiatraka lub coś z ciepłowodami się stało(ciepłowody to te miedziane rurki łączące procek karte graficzna i chipset z radiatorem od wiatraka)

Jeżeli poszukujesz listy ID przedmiotów Minecraft, komend WorldEdit, to zapraszam do mojego poradnika!

25hmxok.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...