Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Własny serwer [Dedyk, VPS] vs Hosting.

cxxus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

DO MODERATORÓW - NAJPIERW PRZECZYTAĆ!

Witam!

Zauważyłem, że wielu z reklamujących serwery, nie zdaje sobie sprawy pisząc w nazwie tematu prefix - [DEDYK].

Serwer Dedykowany potocznie zwany dedykiem to oddzielny komputer pełniący rolę serwera dla jednego, określonego usługobiorcy, oferowany przez firmy hostingowe. Na takim serwerze klient może instalować oprogramowanie oraz dowolnie konfigurować domyślnie zainstalowany i skonfigurowany system operacyjny. Taki typ serwerów wykupują głównie firmy oferujące usługi internetowe, np. poczta, serwery, strony www, radia internetowe, TV internetowe, czat i dowolne inne aplikacje, hosting.

(źr. pl.wikipedia.org)

VPS - [Virtual Private Server] to wydzielona część większego serwera. VPS jest wirtualny, nie jest on namacalny, istnieje tylko w systemie operacyjnym serwera.

Dobrze, a więc co to jest to co gracze piszą jako Dedyk?

Najczęściej hosting , typu - MineServ.eu, CraftServe.pl, OwnServers.pl itp.

Kłócić się z nimi nie będę - bo i tak by wygrali, gdyż hostingi operują na dedykach, więc ich serwery są postawione na dedyku, jednak, chodzi mi oto, aby uświadomić założycielom pseudo-serwerów, że dedyk - to nie to samo co wykupienie serwera na hostingu.

Dobrze, ale co chciałem osiągnąć pisząc ten temat?

1) Aby gracze zrozumieli, że się mylą.

2) Zmianę w regulaminie dot. prefixów, zamiast :

[Dedyk]/[Hamachi]/[No-Hamachi] - server dedykowany, przez hamachi lub bez hamachi

dać :

[Hosting]/[Dedyk]/[VPS]/[Hamachi]/[No-Hamachi] - serwer na hostingu, serwer dedykowany, serwer na VPS'ie, serwer przez hamachi lub bez hamachi.

Proszę o podklejenie tego tematu. Z góry dziękuje.

Pozdrawiam!

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Opublikowano

Moim zdaniem , jest to nie potrzebne. Jeśli ktoś wykupuję hosting, to i tak on znajduję się na serwerze dedykowanym.Taki temat tylko do uświadomienia niektórym ludziom prawdy :)

Nie możesz poradzić sobie z permissions?

Napisz na [email protected] ( Mail lub tutaj na prywatną wiadomość )

Opublikowano

Chodzi o to, że jeśli piszemy Dedyk, to oznacza to, że serwer stoi na oddzielnej maszynie, która ma za swoje jedyne zadanie utrzymywać ten serwer.

1 komputer - 1 serwer.

No a w rezultacie "Lagi" na takim serwerze są zazwyczaj niskie.

VPS (jest to większość serwerów) - serwer stoi na lepszej maszynie, na której funkcjonują również inne serwery, przez co jest mniejszy koszt takiego serwera (nie kupujemy komputera na 1 serwer, tylko wydzieloną część Dysku Twardego i pamięci RAM)

1 "Maszyna" - n(np. 10) serwerów.

Dedyk - niskie Lagi.

VPS - Lagi, zależnie od ilości serwerów na nim postawionych.

Mam nadzieję, że w dość prosty sposób troszeczkę wytłumaczyłem.

PS. Brawa dla autora tematu za to, że zauważył taką niezgodność.

Opublikowano

Gaming-MPCforum - no tak, ale tak jka napisał kolega :

Chodzi o to, że jeśli piszemy Dedyk, to oznacza to, że serwer stoi na oddzielnej maszynie, która ma za swoje jedyne zadanie utrzymywać ten serwer.

1 komputer - 1 serwer.

No a w rezultacie "Lagi" na takim serwerze są zazwyczaj niskie.

VPS (jest to większość serwerów) - serwer stoi na lepszej maszynie, na której funkcjonują również inne serwery, przez co jest mniejszy koszt takiego serwera (nie kupujemy komputera na 1 serwer, tylko wydzieloną część Dysku Twardego i pamięci RAM)

1 "Maszyna" - n(np. 10) serwerów.

Dedyk - niskie Lagi.

VPS - Lagi, zależnie od ilości serwerów na nim postawionych.

Mam nadzieję, że w dość prosty sposób troszeczkę wytłumaczyłem.

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Opublikowano

Powiem ci że ja kilka razy dziennie przeglądam ten dział i nieraz chce sobie zagrać na jakimś dedyku większym itd a tu mi wyskakują serwery z mineserv,craftserve itd.

i jak najbardziej popieram Autora :D

Opublikowano

Gaming-MPCforum, ale zauważ, że na dedykach prawie zawsze masz mniejsze lagi niż na hostingu na którym postawione jest 9000 serwerów na łączu 100mb i ramie 16GB,

Opublikowano

Zobaczymy, ogółem to wkurza mnie to ;(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...