Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dobór parametrów R,L,C w filtrach RL,RC,RLC

Kejsi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema mam problem z doborem odpowiednich wartości elementów do stworzenia filtru RC, RL, RLC. Robię projekt na energoelektrykę i mam za zadanie stworzenie prostownika który będzie posiadał 2 napięcia przełączalne, prostowanie pełnookresowe oraz półokresowe też przełączalne oraz te nieszczęsne filtry ;/

Wszystko łatwo jest połączyć tylko chodzi o dobór odpowiednich parametrów do poprawnej pracy prostownika. Transformator posiada 2 uzwojenia wtórne 28V i 14V oraz prąd maksymalny 6A , przy takim obciążeniu on chodzić nie będzie, raczej zostanie sprawdzony pod oscyloskopem i miernikiem i to będzie całe jego "obciążenie" jeżeli można to tak nazwać. To jak pomożecie z doborem C,R i L poszczególnych filtrów? Wystarczą same wzory bo nie mogę znaleść.

To forum to moja ostatnia deska ratunku na tym zajebanym elektroda.pl zamknęli mi temat z powodu "

Zakres wiedzy podlegający ocenie, więc musi to być praca samodzielna. Regulamin, punkt 3.1.17 (dawniej 16)."

Więc może ktoś tym się zajmował albo zna jakiś odnośnik który mnie zaciekawi to bardzo proszę nagrodzę Like'm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...