Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[WebDesign] Pomysł na ciekawe Portfolio

ochota550

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pokaże jak możesz zaprojektować swoje portfolio czy też inną strone.

Ogółem chodzi mi o przedstawienie jakie możliwości możesz mieć bez

żadnych specjalnych umiejętności czy też materiałów.

Nie będę przedstawiał co i jak ponieważ chodzi mi o pokazanie samych możliwości.

Tak więc na początku stworzyłem nowy dokument o rozmiarach 1024x600 i wypełniłem go kolorem czarnym.

Zrobiłem logo oraz proste menu za pomocą text toola. Pamiętaj że menu musi zawierać takie pozycje jak: Portfolio(podglad naszych prac), About, Contact. Są one niezbędne i bez tego ani rusz.

Tak to wygląda:

1329063535-U30633.png

Menu musi być dobrze widoczne oraz umieszczone najlepiej na górze strony.

Dobrze teraz może dodajmy jakiś podgląd naszych prac by nasz przyszły zleceniodawca wiedział na czym stoi

1329063636-U30633.png

No i tak to mniej więcej wygląda.

Pamiętajcie że nasze portfolio musi być przejrzyste oraz estetyczne. Nie powinno też zawierać zbędnych efektów ponieważ potrafi to zdezorientować użytkownika a do tego powinien on zwracać największą uwagę na nasze prace.

No i dobrze doszliśmy do punktu w którym musimy się zastanowić jak mniej więcej nasza strona ma wyglądać. A dokładnie co możemy teraz zrobić? Na przykład możemy zrobić wall'a (ściane) prezentującego nasze prace oto przykład:

sabuypremiumtemplatefor-300x291.png

Szczerze? Możemy nieskończenie wiele zrobić na tym etapie lecz oczywiście ważna jest inspiracja tak więc jeżeli nie masz pomysłu poproś wujka google a na pewno ci pomoże.

Ja wpadłem na pomysł by pobawić się kształtami. Oczywiście też możesz się pobawić różnego rodzaju materiałami np. z pędzlami.

Oto jak mi to wyszło

1329064380-U30633.png

Trochę pustawo... dodajmy może do tego trochę typografi.

I myślę że powinniśmy też jakoś wyróżnić nasz obszar z podglądem naszych prac.

Tak będzie to wyglądało:

1329065010-U30633.png

No i tak to wygląda.

Myślę że całkiem nieźle nam to wyszło pomimo że robiłem to na live.

No nic... w każdym razie mam nadzieje że wyniesiesz trochę z tego "tutoriala".

Pamiętaj o radach które ci udzieliłem ponieważ są one podstawą jeżeli chodzi o nasze portfolio.

Portfolio w szczególności ma przedstawiać nas tak więc pamiętaj by robić je z głową oraz używać własnych projektów/pomysłów.

No i to by było na tyle. Jeżeli tutorial będzie za trudny do ogarnięcia mówcie co i jak a z chęcią go poprawie. Choć myślę że najważniejsze rzeczy w nim zamieściłem. Dziękuje i dobranoc :3

Opublikowano

Przydałoby się urozmaicenie napisu MyPortfolio, chociażby jakiś cień wewnętrzny, nie wiem jak określić, ale tak jak jest, jest nudno.

167161466687770313241.png

Opublikowano

No niestety to jest jedynie przykładowy logotyp.

Ja tylko pokazałem jak zacząć, a reszta należy już do ludzi którzy czytają ten "tutorial".

Równie dobrze można dodać jakieś fajne odcienie żółtego no ale jak mówię to już zależy od was.

Opublikowano

Fajnie by było, żebyś kontynuował , bądź zrobił taką serię webdesignu, chętnie bym skorzystał. Ta praca jest zbyt prosta, tylko nie odbierz tego jako krytyki:)

Gość Menesterowy
Opublikowano

No niestety, za dużo w tym poradniku nie określiłeś.

Można dodać jeszcze ozdoby, różne 'atrakcje' miłe dla oka... To, co zrobiłem z Twojego poradnika:

1329340973-U393411.png

Jutro postaram się zamieścić pracę dodając 'dodatki' od siebie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...