Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Linkowanie pliku .a dev c++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem. Piszę program mający się między innym zajmować wysyłaniem na serwer plików. Używam wininet.h, a konkretnie FtpPutFile(), niestety musiałem przurzucić się na dev c++, bo visual 2010 wyrzuca 238 błędów w całym wininet.h. Natomiat dev c++ raczy mnie następującymi errorami:

[Linker error] undefined reference to `InternetOpenA@20'
 [Linker error] undefined reference to `InternetConnectA@32'
 [Linker error] undefined reference to `FtpPutFileA@20'
 [Linker error] undefined reference to `InternetCloseHandle@4'
 [Linker error] undefined reference to `InternetCloseHandle@4'

Gdzieś na innych forach ludzie mieli takie same problemy. Mówili im żeby dołączyć libwininet.a, że wtedy rzeczywiście działa. Gdybym się posługiwał Visual 2010 to bym użył

#pragma comment (lib, "libwininet.h)

, ale niestety #pragma comment obsługuje wyłącznie visual. Jak zrobić to w devie?

Weteran
Opublikowano

Mam problem. Piszę program mający się między innym zajmować wysyłaniem na serwer plików. Używam wininet.h, a konkretnie FtpPutFile(), niestety musiałem przurzucić się na dev c++, bo visual 2010 wyrzuca 238 błędów w całym wininet.h. Natomiat dev c++ raczy mnie następującymi errorami:

Zmień dev-c++ na code blocks.

następnie do linkera, który znajduję się w build options dodaj "libwininet.a" i to wszystko

Opublikowano

Zmień dev-c++ na code blocks.

następnie do linkera, który znajduję się w build options dodaj "libwininet.a" i to wszystko

Tak chyba zrobie. W dev nigdzie nie widze opcji projektu, tam masz po prostu pojedyncze pliki do skompilowanie. W każdym razie dzięki.A nie wiecie czemu na visualu wyrzuca 238 błędów kompilacji (tylko w wininet.h!), nawet takich że brakuje średnika. Ja nic tam nie szperałem, to był plik który został automatycznie dodany na dysk wraz z instalacją visuala.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...