Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czarny ekran i kreska

nobskiller

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z komputerem, a mianowicie gdy go włączam, normalnie się uruchamia bios, wszystko, a później czarny ekran z białym prostokątem w lewym górnym rogu. Jak się to stało? Instalowałem linuksa, i w tym czasie komp się wyłączył (awaria prądu). Mój komputer (piszę z pamięci icon_zeby.GIF) :

Intel Core i5 2500

Gigabyte gtx 560ti

GoodRam 8gb (2X4) 1333mhz

I-box 600w

I-box Virgo 918

Asus P8P67

Seagate 1TB Sata III

wilk.png

Opublikowano

Problem to masz z zainstalowaniem ponownie linuxa ? Bootloader instaluje sie na koncu instalki

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jak instalowałeś Linuxa, to domyślam się, że formatowałeś partycję systemową. Win7 już nie odzyskasz. Co najwyżej od nowa możesz go zainstalować.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

ciekawe po co, jak robił mądrze to sobie odcią miejsce na partycje dla linuxa, przecież nie ma wymagań by kasować jakiekolwiek partycje z innymi systemami !

uwalona instalka w niczym nie przeszkadza , wystarczy uruchomić instalkę, zamontować ponownie katalog rota / na nim zainstalować, jak jest windows albo inne systemy to doda samo do boot loadera

instalka to tylko 15-20 minut by odzyskać możliwość botowania starych systemów i w pełni sprawnego linuxa

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Właśnie w tym problem, że jak brakło prądu, to akurat się dysk formatował. Z drugiej strony dobrze że prądu brakło bo jest tam kilka plików które jeszcze bym chciał. Próbowałem instalować xp, bo taki tylko mam w domu. W7 miałem od kolegi, ale xp wywalał błąd że coś z dyskiem. Podejrzewam, że stary W7 jest częściowo usunięty i przez to blokuje :/ Tylko to zrobić żeby tam wgrać cokolwiek. Wgl. mieć kontrolę nad komputerem, bo teraz nic zrobić nieumiem.

wilk.png

Opublikowano

niemożliwe że coś zostało zwłaszcza na dysku formatowanym , format kasuje całkiem zawartość tablicy partycji, samo formatowanie trwa dosłownie kilka sekund

sam sobie zawiniłeś usuwając partycje windowsa zamiast bezpiecznie zainstalować linuxa na partycji windows albo pod windowsem uruchomić instalkę

reanimacja, LIVECD z dowolnym linuxem Ubuntu wystarczy , gpart i wyczyścić dysk z partycji linuxowych. przy okazji sprawdzisz czy coś ci zostało z windowsa

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...