Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Factions wszystko co i jak ;)

MrWitcher

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, widziałem na forum już taki Tutek, ale wydaje mi się, że mój jest troszkę bardziej rozbudowany ^^
W tym Tutku opisze instalacje i konfigurację pluginu Factions.
Zaczniemy od opisu pluginu, Factions jest to plugin dzięki któremu mamy możliwość stworzenia lub dojścia do gildi. Dzięki czemu można przejmować tereny grabić, zabijać, niszczyć, tworzyć sojusze, wojny i wiele innych rzeczy.
Twórcami tego oto pluginu są Brettflan i Cayorion z bukkit forum [nie wolno dawać linków do innych stron ;( ], a tu źródło pluginu Dev Bukkit
Zanim w ogóle zaczniemy będziemy potrzebować programu Notepad ++ do edycji plików tekstowych, bez niego ani rusz, przyda też się Wam na pewno w przyszłości :)
Jest on w pełni darmowy, można go pobrać stąd

A więc zaczynamy, dla przykładu będę wszystko pokazywał na moim komputerze, na serwerach dedykowanych jest identycznie tylko wgrywamy pliki przez FTP, a serwer odpalamy przez panel admina :)

1. Instalacja pluginu

a) Pobieramy plugin stąd (ver. 1.8.2)
B) Otrzymany plik .jar wklejamy do folderu plugins
c) Teraz musimy włączyć nasz serwer aby wygenerował się folder o nazwie Factions

Konsola:
konsolari.jpg

Poprawnie logi powinny wyglądać mniej więcej tak jak powyżej :)

W plugins natomiast pokazało nam się coś takiego:
folderhiy.jpg

Mając taki folder teraz musimy wyłączyć nasz serwer aby zedytować pewne pliki.
Zapytacie się, Dlaczego trzeba wyłączyć serwer? Dlatego, że włączony serwer używa tych plików i mogłyby się nadpisywać, dla uświadomienia Wam tego, to tak jakbyście chcieli zjeść pewną zupę, a ktoś by dolewał Wam cały czas do miski :D

Dobrze, weźmy się za edycję plików. Przechodzimy teraz do folderu Factions, a w nim mamy:
factions.jpg

Pliki w których będziemy grzebać to:
factions.json <---- raczej tylko spolszczymy
conf.json <--- największy

Pozostałe 3 pliki się nam nie przydadzą.

Tak więc zacznijmy od factions.json
Oto jego zawartość:

{
"0": {
"relationWish": {},
"claimOwnership": {},
"invites": [],
"open": false,
"peaceful": false,
"peacefulExplosionsEnabled": false,
"permanent": false,
"tag": "§2Wilderness",
"description": "",
"money": 0.0,
"powerBoost": 0.0
},
"-2": {
"tag": "WarZone",
"description": "Not the safest place to be",
},
"-1": {
"tag": "SafeZone",
"description": "Free from PVP and monsters",
}
}

Dobrze, zedytujmy najpierw 10 linijkę, widzimy tam napis "Wilderness", będzie on się wyświetlał na czacie kiedy wejdziemy na terytorium nie zajęte przez żadną gildię.
Dosłownie po ang. znaczy on pustynia bądź odludzie, chodzi tu o znaczenie danego obszaru, jeśli wejdziemy na ziemię na której toczy się wojna wyświetli się nam WarZone. Ja zamienię ten napis na Pustkowie, ale to kwestia uznania ;)
Jedną linijkę niżej mamy "description" jak zapewne wiecie znaczy to opis, domyślnie jest tu zostawione puste miejsce, ja też je tak zostawię, natomiast Wy możecie tam wpisać co chcecie, tylko należy pamiętać żeby ten opis był w nawiasie. np "opis"

Przechodzimy teraz do linijki 23, mamy tam WarZone czyli dany obszar jest strefą wojny, ten napis będzie się pokazywał po wejściu na taki teren.
Ja zmienię na StrefaWojny, teraz description zmieńmy ten napis w nawiasie na Niebezpieczne miejsce, oczywiście pamiętajcie aby czegoś przypadkiem nie usunąć, edytujemy tylko ciąg liter w nawiasie, sam nawias musi pozostać.

Na koniec linijka 36 mamy tam SafeZone czyli bezpieczny obszar, ja zmienię na BezpiecznaStrefa, a w description "Miejsce wolne od PvP i potworów"

Zapisujemy plik i zamykamy.

Został nam największy plik conf.json, otwórzmy go
Jak widzicie jest on dosyć długi, tak więc nie będę opisywał każdej linijki.
Powiem Wam natomiast którymi możecie się zainteresować i opiszę najważniejsze.

LINIJKI:
5. "allowNoSlashCommand": true,- czyli czy komendy mogą być bez slasha, dla niewiedzących, slash jest to ukośnik, o ten "/" Jeśli wymagamy żeby komendy wpisywało się z użyciem slasha wpisujemy tam false, jeśli bez, true
Od 6. do 11. są to kolory nicków poszczególnych napisów, możecie je zmieniać, a tu lista dostępnych kolorów
http://www.minecraft...server_protocol
(Na samym dole strony) :)
Pamiętajcie, że wpisujemy nazwy kolorów po angielsku i nie używamy spacji, czyli jeśli chcemy ciemnoczerwony kolor (Dark Red) wpisujemy DARK_RED
12."powerPlayerMax": 10.0, Maksymalny Power gracza
14. "powerPlayerStarting": 0.0, Power z jakim zaczynamy grę
15."powerPerMinute": 0.2, Power jaki regeneruje się na minutę
16."powerPerDeath": 4.0, Power jaki odejmuje graczowi po śmierci
17. "powerRegenOffline": false, Czy power ma się regenerować kiedy gracz jest offline (polecam zostawić na false)
44."autoLeaveAfterDaysOfInactivity": 10.0, Tu ustawiamy po ilu dniach nieobecności gracz będzie wyrzucany automatycznie z frakcji
60. "homesTeleportToOnDeath": true, Czy gracz po śmierci będzie przenoszony na ustawiony home w gildii
75. "peacefulMembersDisablePowerLoss": true, Czy blokować tracenie Power jeśli gracz zostanie zabity przez członka swojej gildii
79. "claimsRequireMinFactionMembers": 1, Ilu członków potrzeba aby móc zajmować terytoria
150.

"territoryProtectedMaterials": [
"FENCE_GATE",
"CAULDRON",
"BREWING_STAND",
"FURNACE",
"TRAP_DOOR",
"JUKEBOX",
"BURNING_FURNACE",
"DIODE_BLOCK_OFF",
"DIODE_BLOCK_ON",
"SOIL",
"DISPENSER",
"CHEST",
"ENCHANTMENT_TABLE",
"WOODEN_DOOR"
],

Lista bloków które są chronione na terytorium (wrogowie nie mogą ich używać)
212. "econEnabled": false, Czy plugin ma używać ekonomii (np. Essentials lub iConomy)
Linijki od 213 do 238 to ceny za poszczególne działania (zajęcie terytorium, ustawienie home i inne)
W linijkach od 243 do końca możemy wpisywać światy na których nie będzie można zajmować ziemi, tracić Power itd.
To wszystko, zapisujemy ten plik i zamykamy, następnie odpalamy serwer.
Uff, konfiguracje mamy za sobą ;D Przejdźmy teraz do czegoś przyjemniejszego.
Wchodzimy na nasz serwer.
Opiszę teraz komendy (większość)

Komendy Gracza

Zacznijmy od stworzenia naszej gildii, aby to zrobić wpisujemy

/f create <nazwa>

dla przykładu Army
createx.png
Brawo, właśnie utworzyłeś swoją frakcję, teraz możemy ustawić opis, wpisujemy

/f desc <opis>

descn.png
Skoro mamy nazwę gildii i opis, przydałoby się zdobyć jakieś terytorium, znajdujemy odpowiednie dla siebie miejsce i wpisujemy

/f claim

claiml.png
Jest również opcja

/f autoclaim

, dzięki niej przejmujemy automatycznie obszar przemieszczając się, aby wyłączyć ten tryb, ponownie wpisujemy

/f autoclaim

Należy pamiętać, że ziemi nie można przejmować gdzie, kiedy i ile chcemy, mamy ogranicznik w formie Power, więc im więcej Power (graczy w gildii) tym więcej możemy przejąć terytoriów, proste prawda? smiley.gif
Aby sprawdzić ile mamy Power wpisujemy

/f power

Zobaczmy teraz na statystyki naszej frakcji, wpisujemy

/f show

lub

/f who

showyo.png
Na pierwszym miejscu mamy Description, czyli opis który ustawiliśmy komendą

/f desc

następną mamy informację o dołączaniu do gildii. W moim przypadku jest to

"invitation is required"

czyli wymagane jest zaproszenie do gildii, w innym wypadku nie będzie się dało dołączyć.
Takie ustawienie jest moim zdaniem najlepsze, jeśli chcemy je zmienić wpisujemy

/f open yes

wtedy każdy będzie mógł dołączać wystarczy, że wpisze

/f join

Dobrze, skoro nikt nie może dołączać bez mojego zaproszenia to jak mam go zaprosić? Odpowiedź brzmi: W bardzo łatwy sposób, wystarczy wpisać

/f invite <nick gracza>

aby wycofać zaproszenie wpisujemy

/f deinvite

Następnie mamy Land / Power / Maxpower myślę, że nie muszę tłumaczyć, Land to oczywiście ilość zajętych terenów, power to obecna ilość energii, maxpower to maksymalna ilość do osiągnięcia przez gildię. Allies to sprzymierzone gildie a Enemies to wrogowie wink.gif
Hmm o czym by tu teraz napisać.... możemy również ustawić gildijny home

/f sethome

aby się do niego przenieść wpisujemy

/f home

Jest także gildijny chat aby przenieść się na channel gildijny wpisujemy

/f chat

wpisując go po raz pierwszy przełączamy się na chat który widzą członkowie gildie jak i sojusznicze frakcje, wpisując drugi raz przełączamy się na chat wyłącznie w kręgu własnego klanu. Wpisując trzeci raz po prostu włączamy normalny chat z całym serwerem wink.gif
Jeśli nie podoba nam się jakiś gracz w gildii możemy go po prostu wykopać wpisując

/f kick <nick gracza>

Jest również opcja wręczenia komuś praw moderatora lub admina klanu, sam nie wiem jakie oni mają opcję ale myślę, że mogą zapraszać innych do klanu i zajmować nowe ziemie. Aby dać komuś owego moderatora wpisujemy

/f mod <nick gracza>

bądź

/f admin

Jeśli z jakiegoś powodu nie mamy przyjemności należeć do danego klanu wpisujemy

/f leave

natomiast jeśli chcemy rozwiązać swoją gildię wpisujemy

/f disband

Jeśli chodzi o komendy gracza to chyba wszystko, możemy też zobaczyć listę frakcji wpisując

/f list

Przejdźmy zatem do komend admina:

Komendy Admina

Aby uaktywnić "AdminMode" wpisujemy

/f admin

Jeśli chcemy wyznaczyć tereny jako SafeZone bądź WarZone wpisujemy

/f claim safezone

lub

/f claim warzone

Jest również komenda pozwalająca oznaczyć gildię jako przyjazną, dzięki temu ma ona dodatkowe opcje, aby to zrobić wpisujemy

/f peaceful <nazwa gildi>

Hmm to by było na tyle, ah jest jeszcze opcja szpiegowania czatu gildii dla admina dostępna pod

/f chatspy on

Jest jeszcze kilka opcji których nie będę opisywał, są dostępne pod

/f help 9 i /f help 10

W poprzednim poradniku kolega JodaMinecraft umieścił ładnie opisane permissions, nie będą nam potrzebne ponieważ wszystkie prawa są domyślnie ustawione, ale jeśli ktoś potrzebuje tu są wszystkie możecie Mu podziękować ;)
http://www.mpcforum....7-tut-factions/

Robiąc wszystko zgodnie z poradnikiem powinniście załapać i dobrze skonfigurować ten ciekawy plugin, trochę nad nim siedziałem więc mam nadzieję, że docenicie moje starania ;)

Myślę, że wszystko jasno opisałem, jeśli macie jakieś uwagi pisać pod tematem :)
Jeśli potrzebny Wam jeszcze opis którejś z linijek, pisać pod tematem, na pewno dodam ;)

Poradnik jest w 100% napisany przeze mnie i zabraniam jego kopiowania xD

Opublikowano

Super Post!Nie dam lajka niestety (Brak możliwości już na dziś) ,ale rób tak dalej,a najlepiej jakbyś dodał permissions (wszystkie możliwe) jakie są,wtedy byś miał więcej lajków.

Rób tak dalej!

[50 POSTÓW] Jezus przyjdzie w glanach,bo początki są ciężkie

[100 POSTÓW] Yes Yes Yes

[150 POSTÓW] Hell Yeah

[200 POSTÓW] Satan is with us :)

Opublikowano

Kurczę xD, TuT pełna profeska i do tego estetycznie :) Like Leci i powiem ci, że to jeden z najdłuższych Tutów jakie widziałem :D, wszedłem w ten temat tylko po to żeby się dowiedzieć coś o Factions, bo nie kojarze te claimy, teraz już wszystko wiem :) Dzieki ;)

Zbieram Like ^^

Opublikowano

karolos, ten plugin testowałem właśnie pod 1.1 więc nie wiem skąd to pytanie. Na czym polega Twój problem ?

@edit

Jeśli znajdę czas to postaram się dodać szczegółową konfigurację permissions i jak ustawić aby gracze domyślnie nie mogli używać pluginu.

• 1 rok później...
Opublikowano

Niestety, ale znalazłem tylko komendę dzięki której możesz ustawić maksymalną ilość powera danego gracza/frakcji.

Jeśli chcesz dać graczowi, wpisujesz /f powerboost p <nick> <ilość>

Natomiast dla frakcji wygląda to tak: /f powerboost f <nazwa frakcji> <ilość>

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...