Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Woda, dzi#ki oraz pepsi = mieszanka b00mbowa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym zacząć nagrywać amatorski rap. I tu pytanie. Jak nagrywać, gdzie nagrywać, czym nagrywać. Tzw. Taki mały tut teksty i bity już mam ;p

//ps daję like'i :P

76561198034810506.png

Weteran
Opublikowano

Jak nagrywać

Nagrywasz mówiąc do mikrofonu.

gdzie nagrywać

Najlepiej w pomieszczeniu bez szumów.

czym nagrywać

Mikrofonem.

1329036830-U154499.png
Opublikowano

@UP

haha kurwa uśmiałem się. ;x

Tak wiem offtop nie znam się na tym, ale sugeruje się wiedzą @beliaar12 i napisze kieruj się do Mostra.

Opublikowano

Jak nagrywać rap?

Pewnie zastanawiałeś się jak nagrać swój pierwszy kawałek. Jest to zasadniczo proste gdyż potrzebujemy do tego jakiegoś mikrofonu, komputera, programu i oczywiście talentu.

Na początek, aby trochę potrenować technikę oraz flow proponuje zacząć od taniego mikrofonu od słuchawek czyli takiego, który służy do rozmów przez skype. Nagrywajmy odrazu w programie Cool Edit Pro lub Adobe Audition, aby potem nie mieć problemów z ich obsługą. Jak już trochę potrenujemy i nasze kawałki będzie się dało słuchać dłużej niż 10 sekund możemy pomyśleć nad zakupem lepszego sprzętu. Jako nasz drugi mikrofon polecam jakiegoś shure c606(ok. 90zł) lub PG-48. Taki mikrofon wygląda już jak mikrofon. Do tego warto skonstruować sobie jakiś statyw i popfiltr. Statyw ja zrobiłem z półki z książkami, pomiędzy dwie książki wkładam mikrofon i się trzyma. Pop filtr wykonałem z jakiegoś drutu wziętego z garażu oraz pończoszki dziewczyny. Jeżeli przejdziemy ten etap z shurkiem warto pomyśleć nad jakąś kartą dźwiękową, mikserem, mikrofonem pojemnościowym lub wybraniem się do studia. Sprzęt na którym będziemy mogli nagrać kawałki o dość przyzwoitej jakości można nabyć w cenie nawet do 1000zł, jednak nie będę się rozpisywał na ten temat bo to jest już sprawa indywidualna.

WAŻNE: Nie wrzucaj swoich pierwszych nagranych kawałków(chyba tak tego nie można nazywać) do internetu, gdyż tobie mogą się wydawać najlepsze na świecie, a pewne jest to, że jest to najzwyczajniejszy syf.

xxxxxxx

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...