Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Trening umiejętności postaci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, witam was ponownie. Jakie waszym zdaniem jest najlepszy sposób na trenowanie umiejętności postaci. Jeśli będziecie się wypowiadali jakie popieracie, to czasem też chciał bym przeczytać dlaczego ona a nie inne. Ale wiem że nie każdy lubi się rozpisywać. Załóżmy że mamy tylko takie umiejętności

.

Z moich obserwacji wynika że w grach są używane tylko dwa sposoby treningu umiejętności:

I sposób: trenowanie umiejętności za kasę

II sposób: wysyłasz postać na 1godzinę treningu i zyskuje statystyki odpowiednio do treningu. Idź poćwicz godzinę: +5 siły i zazwyczaj na dodatek są to stałe wartości.

A aktualnie wymyśliłem aby zrobić trening postaci na podstawie kilku możliwości, np. 100 pompek * 0.1 = + 10 do siły, oprócz tego by było kilka innych podstawowych ćwiczeń, ale oczywiście przy kolejnym poziomie siły by było trzeba więcej zrobić pompek aby zdobyć kolejny.

Który masz zdaniem ma największe prawo bytu w dzisiejszych grach?

Opublikowano

Hmm a ja bym proponował tradycyjne trenowanie 1 statystyki za kasę oraz odpowiedni czas, np. Siła - 80 zł - Czas: 2min - Trenuj, zł oraz czas wraz z poziomem umiejętności by się zwiększały :)

logo.png

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja bym ci Bartek z chęcią powiedział jak może wyglądać ,ale zastosuję to w Ninja World więc nie ;p.

Rób może ,że poprzez trenowanie umiejętności podczas zwykłej gry ta um. wzrasta. Tak np. jest już w 3 części The Elder Scrols (Morrowind) i to się ciągnie ,aż do 5 części (Skyrim) (A The Elder Scrols to najpopularniejszy RPG na PC) więc sądzę ,że jest to dobry pomysł na zrobienie czegoś takiego.

Opublikowano

a ja bym zrobił tradycyjny sposób czyli za kasę z tym, że będzie to mniej opłacalne niż trenowanie twoim 2 sposobem czyli

A aktualnie wymyśliłem aby zrobić trening postaci na podstawie kilku możliwości, np. 100 pompek * 0.1 = + 10 do siły, oprócz tego by było kilka innych podstawowych ćwiczeń, ale oczywiście przy kolejnym poziomie siły by było trzeba więcej zrobić pompek aby zdobyć kolejny.

chodzi o to, że żeby ćwiczyć za kasę trzeba ciągle grać aby ją mieć .. a są gracze, którzy nie mogą grać aż tak często ale będą mogli ćwiczyć swoje umiejętności innym sposobem

Poza tym, stawiałbym na innowacyjne rozwiązania - teraz 10 osób się wypowie, że coś im się nie podoba i wolą stary system bo piszesz to w teori co innego będzie jak będą grać i doświadczą tego rozwiązania na własnej skórze.

Zawsze też takie rozwiązania można potem zmienić bo w grze userzy powiedzą ci, ze jednak wolą sposób 1 a nie 2. Wtedy robisz pod to co mówią

Opublikowano

Ja bym ci Bartek z chęcią powiedział jak może wyglądać ,ale zastosuję to w Ninja World więc nie ;p.

Rób może ,że poprzez trenowanie umiejętności podczas zwykłej gry ta um. wzrasta. Tak np. jest już w 3 części The Elder Scrols (Morrowind) i to się ciągnie ,aż do 5 części (Skyrim) (A The Elder Scrols to najpopularniejszy RPG na PC) więc sądzę ,że jest to dobry pomysł na zrobienie czegoś takiego.

Gothic 2 noobie (dla konga to nie wyzwisko , to pochwała :D )

A może statystyki za misje ?

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

Rozwiązałem to już, załóżmy że mam 2 rasy - człowiek i elf.

Co lvl każda postać dostaje 5 punktów atrybutów.

Człowiek za każdy punkt otrzymuje 2 siły 1 zręczności 2 witalności, a elf otrzymuje 1 siły, 3 zręczności 1 witalności.

Oprócz tego można otrzymać 2 dodatkowe punkty za wykonaniespecjalnej misji, wtedy co lvl będzie dostawało się 7.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...