Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[StarCraft 2] StarFriend - Twój własny serwer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema Wszystkim!!!

W tym poradniku dowiemy się jak krok po kroku zrobić własny serwer w sc2 lub zagrać na którymś dedyku nie mając wykupionego sc2 na battle.net

Co będzie na potrzebne aby zagrać:

• StarCraft2 (czysty bez żadnych craków itp.)
  • StarFriend
  • Cache Map
  • ewentualnie Hamachi

Instalacja, zakłądanie serwera i dołączanie do servera

1. Pobieramy paczkę StarFriend i Cache z oficjalnej srony
    DL:
    http://www.battle4sc2.com/index.php/Download-release.php

2. Paczkę z StarFriend wypakujesz gdzie chcesz, paczkę z cache musisz wypoaować do folderu z naszym StarFriend
  3. Uruchom emulator za pomocą StarFriend_Client.exe (w windows vista/7 jako ADMINISTRATOR)
  4. Program powinnien zapytać nas o lokalizację folderu SC2. Wskazujemy folder i klikamy OK.
  5. Po kilku sekundach ukazuje nam się okno emulatora.
    Możemy zmienić na język polski i odrazu się połapiemy =)
  6. W zakładce klient mamy tabelkę z serverami dedykowanymi, okno z naszym wizerunkiem, nasz nick, ip i port na jaki serwer chcemy wejść, i dwa przyciski:
    Uruchom grę (jeśli gramy za pomocą emulatora)
    Oficjalny klient SC2 (jeśli chcemy pograć na orginalny sc2 bez emulatora)

Aby połączyć się z serverem dedykowanym klikamy 2x na jego nazwę (Polecam sc2.naxpgaming.com, najmniejszy ping i dużo wolnych pokoji). W tabelce poniżej pokażą nam się pokoje do których możęmy dołączyć. Klikamy 2x na ip pokoju który nas interesuję i uruchamiamy grę. Ip i port same się wpiszą
  7. W zakładce server mamy możliwość założenia własnego serwera. Program sam pobierze nasze ip zewnętrzne. Wystarczy kliknąć start i gotowe.
    Żeby grać na naszym zewnętrznym ip musimy mieć odblokowane pory. Ja proponuje odblokować wszystkie, gdyż jeśli odblokujemy tylko 1119 może nam nie dokońca wszystko działąć. Żyby gracze dołączyli do twojego serwera muszą podać twoje zewnętrzen ip.

Jeśli stawiamy server na hamachi wystarczy ze utworzymy nową sieć i włączymy server. Ip samo się przekieruje. Nasi znajomi muszą się tylko znajdować w naszej sieci hamachi,a w zakłądce klient wpisać nasze ip z hamachi. Portu nie zmieniaj.
  8. Zakładka porady zawiera linki do oficjalnych stron
  9. Zakładka chat to nic innego jak chatroomy, w których możemy pogadać z innymi ludzmi mających starfriend.

Jak tworzyć dróżyny

Przykład:

Umówiłem się z 3 kumplami na partyjkę 2vs2.

Jest UserDontNick, Nemesis, Hougemix i WilkChip. Ustaliliśmy, że ja będę hostem, czyli ja będe wybierał mapę na której gramy i zapraszał przeciwników.

Skoro mam być hostem loguje się jako
pierwszy
, żeby obok nicku mieć gwiazdki
*UserDontNick*
.

Ze mną w dróżynie chce być Hougemix, więc loguje się jako
drugi
, a obok nicku ma
(2)Hougemix(2)

Nemesis chce być z WilkChip, więć Nemesis loguje się jako
trzeci
i ma
(3)Nemesis(3)
, WilkChip jako
czwarty
i ma
(4)Wilkchip(4)

Gdy się wszyscy zalogowali i są w czacie
battle4sc2.com
, zakładam pokój, wybierająć kolejno zakładkę MultiPlayers-> Create Game.

Wybieram mapkę i zapraszam graczy z
czatu
klikająć na ich nick PPM i wybierająć opcje
Invite to game
.

Graczę akceptują zaproszenię, wszyscy są rd więc klikamy start game i gramy!

Jak się zalogować?

Jako gracz wpisujemy

Hasło: gg

Jako obserwatorwpisujemy

Hasło: gg

Myślę, żę przydał się wam mój poradnik i kiedyś może się spotkamy i zagramy partyjkę ;)

Pozdrtawiam UserDontNick

Opublikowano

1. Spróbuj uruchomić StarFrend jako admin, jeśli masz win vista/7

2. Sprawdź czy nie masz "krakowanego" starcraft. Musi być czysty! Jak ze sklepu!

3. Czy masz wersje starcraft 1.3.6/1.4.1/1.4.2 ?

4. Może podałeś zły folder

5. Spróbuj pobrać odnowa. Jeśli masz avast to on blokuje parę plików, które uważa za wirus i je usuwa. Musisz wyłączyć avasta i dodać do wyjątków, żeby anty wirus nie skanował tych plików.

Ps. nie rób double post -.-

Opublikowano

Heh dzieki zomek wlasnie tego szukalem juz dawno nie gralem w SC bo nie mialem wykupionego SC2 na battle.net ale teraz chyba zaczne grac od nowa :D

Łap Lajka :)

1379095800-U384748.png

ExMod | ExMentor | ExChampion | ExMoT | Blue Member | Tagger

Opublikowano

"

lub zagrać na którymś dedyku nie mając wykupionego sc2 na battle.net"

Czyli będę mógł grac na każdym serwerze z osobami które mają oryginalną grę ???

Czekam na Battlefield'a 3

Od 26.12.2011 do XX.XX.201X ???

Opublikowano

A ja mam inny problem po uruchomieniu SC mam normalne okno logowania poza tym, że nie ma tam okna na hasło . Po podaniu loginu (na który tylko jest miejsce) [email protected] zaczyna sie logowanie ktore trwa i trwa narazie 5 minut i nie zanosi się żeby to się zmieniła

Edit

Wybranie opcji offline nic nie daje .

Czekam na Battlefield'a 3

Od 26.12.2011 do XX.XX.201X ???

Opublikowano

Siemka,

W skrócie. W domu hula SC2:WoL przez Starfrienda, siedze natomiast w akademiku gdzie porty są poblokowane. Napisałem do admina sieci, odblokował mi porty do gry w SC2 1119 i 1120, sprawdzałem przed chwilą na edycji Starter, działa, grałem. Natomiast, gdy łączę się przez Starfrienda, wybieram serwer na otwartym porcie, loguję się [email protected] / gg i chcę albo stworzyć grę albo dołączyć do stworzonej to jest chwile wczytywanie i wywala mnie do lobby starcrafta i tak w kółko.

Nie wiecie może co jest nie tak, albo który porty powinienem odblokować? Btw. nic nie blokuje gry bo firewalla i antywira mam wyłączonego.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

A ja mam inny problem po uruchomieniu SC mam normalne okno logowania poza tym, że nie ma tam okna na hasło . Po podaniu loginu (na który tylko jest miejsce) [email protected] zaczyna sie logowanie ktore trwa i trwa narazie 5 minut i nie zanosi się żeby to się zmieniła

Mam dokładnie taki sam problem pokazuje się okienko po wpisaniu [email protected] próbuje sie łączyc z battlenetem i trwa to w nieskonczonosc

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.

Pozwolę sobie odświeżyć temat, zwłaszcza, że ostatnio sporo się dzieje.

Emulator cały czas jest aktualny i gra przez niego dalej jest możliwa na patchu 1.4.3. Wkrótce rozpoczynamy beta-testy wersji na dodatek HOTS.

Zapraszam i pozdrawiam.

Szkodnix aka Robakk,

Członek Ekipy StarFriend

• 1 rok później...
  • Biter. zmienił(a) tytuł na [StarCraft 2] StarFriend - Twój własny serwer

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...