Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[komputer] Pomoc w wyborze zasilacza.

dj_Kr.M.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wiem, że nie powinienem tworzyć tego tematu, ale nie znam innego forum gdzie duża ilość ludzi pomaga w różnych problemach.

Otóż chciałbym, żeby ktoś mi doradził jaki zasilacz kupić do mojego pc (ten co mam jest za słaby).

Specyfikacja pc:

ASRock N68-s | płyta główna

AMD Athlon II X2 245 2.9GHz | procesor

NVIDIA GeForce 9500gt 512mb | karta graficzna

4GB DDR2 PC2-6400 (800MHz) [dwie kości po 2gb] | pamięć ram

karta dźwiękowa zintegrowana

SONY NEC AD5240 | nagrywarka DVD

SEAGATE 7200rpm | dysk wewnętrzny

4x usb tył, 2x usb przód

Mam taki problem, że gdy mam podłączony dysk przenośny pod usb w tylnym panelu (działa tylko na dwóch, na pozostałych dostaje za mało mocy, żeby wystartować - oznaka za słabego zasilacza) i podłączę pod byle jaki usb telefon, to dysk od razu się odłącza i nie może wystartować.

Teraz mam zasilacz o mocy 450W (jakiś AlienFactory) i chciałbym kupić jakiś 550W, tylko nie wiem jakiej firmy są dobre.

Zastanawia mnie też czy można zrobić taki trik, żeby odłączyć kable zasilania od zasilacza, który teraz mam i podłączyć je do nowego? Czy one są tam jakoś w nim wmontowane? A jak nie da się zrobić tego triku, o którym pisałem, to zasilacz musi mieć kable SATA (mam podłączony dysk wewnętrzny i nagrywarkę DVD pod SATA).

Jeśli ktoś miał lub ma zasilacz AlienFactory 450W, to proszę też żeby wypisał jakie i ile on ma tam kabli, bo ja tego nie ogarniam...

Pozdrawiam i liczę na szybkie odpowiedzi.

P.S. Jeśli admini stwierdzą, że ten post nie nadaję się do tego forum, to proszę o usunięcie.

Opublikowano

FAQ:

Bardzo mało ludzi zdaje sobie sprawę jak ważną rolę odgrywa zasilacz w komputerze. Tak naprawdę jest to jedna z najważniejszych części, która wpływa na stabilność i żywotność naszego PCta. Dla wielu odnośnikiem jakości zasilacza jest jego moc, ale taki tok rozumowania jest błędny bo niekiedy okazuje się że

3. Moc ciągła i moc na poszczególnych liniach. Ten parametr zależy już od zapotrzebowania sprzętu na prąd. Jak więc obliczyć ile nas komputer potrzebuje mocy?

Radzę skorzystać z kalkulatorów mocy zasilacza, których jest pełno w sieci.

Kalkulator taki może nie pokazuje idealnie zapotrzebowania na moc naszego PC, ale jest ona szacowana tak, że da nam to pewien pogląd na to, jaki konkretnie zasilacz potrzebujemy.

Warto jeszcze dodać że nowe podzespoły komputerowe korzystają głównie z linii 12V dlatego obecnie moc na tej linii jest najważniejsza. Jednak jeżeli zamierzamy kupować zasilacz pod bardzo stary sprzęt np. socket A (inaczej 462) lepszą inwestycją będzie PSU o mocnej linii 5v np. starsze modele marki Fortron lub DELTA Electonics.

4. Wtyczki ? trudno powiedzieć jaką ilość wtyczek i do czego będziecie potrzebowali. Dlatego powiem, że im więcej tym lepiej.

Obecnie standardem jest min. 5x molex, 3x SATA, 1xPCI-E, 1x20+4pin i wtyczka P4. Wtyczka Floppy służąca do zasilania stacji dyskietek już nie jest tak ważna ale każdy zasilacz powinien mieć po jednej sztuce.

5. Okablowanie ? Niektóre zasilacze posiadają odpinane kable, a inne nie. Czy jest to rzecz do której warto dopłacać czy zbędny bajer?? Na pewno nie to drugie. Im mniej kabli w naszym komputerze tym lepszy przepływ powietrza co przekłada się także na temp. podzespołów.

A wiadomo że okablowanie zasilacza jest niestety bardzo trudne do uporządkowania. Poza tym warto zwrócić uwagę na to, czy zasilacz ma oploty na kablach. Kable w oplotach nie plączą się tak jak bez nich.

Gdy już wiemy na co zwracać uwagę i ilu watowy ma być zasilacz możemy wybrać coś z poniższej listy polecanych zasilaczy, natomiast należy też wiedzieć jakich zasilaczy unikać.

CZARNA LISTA ZASILACZY!

Tych zasilaczy wystrzegamy się.

2N, 4 LIFE, Akyga, Allied, Aopen, Altis ATX, ATON, Bio Ware, Chiefmax, COBA, Codegen (czasem zwany Rubikon- wybitnie zagrażające Twojemu sprzętowi),Color, Colorsit, COMPAQ, CWT, Deer, EMITER, EVERPOWER, Eurocase, Feel, Fever, FOUR STAR, GEMBIRD, Hairong, HEC, IMPET, I-box (IBOX), Impet, JNC 1, KING STAR, KY, L&C = Logic, LEVICOM, Linkworld, Logic (vel. LC, L&C), Logisys, Maxpower, Medion, Megabajt (vel. MGB - również fantastycznie sie psują), Mercury, Metropilis, Modecom Feel I, Modecom Feel II , Mustang, Noname( No-name), PLATIN-POWER, POWER COLOR, POWER MAN, Powercomp, Powerfox Powork, Premier, Procomp, Pronox, Q-Tec, Raidmax, Real PC Power Silence, Rex power, Ropla, RUBIKON, Shido, SilenX, Stability Power, SUNTEK, SWEEX, TAKE ME, TASK, Techsolo, TOP, Tracer, Tronje, Trust, ULTRA-MEDIA, V POWER, WIN, WinPower, Xilence, XION, Yamo

Jeżeli chodzi o dobór zasilacza, moją uwagę przykół ten :

http://www.proline.pl/?p=AC+FUSION+550

Pes Co do tego. Broń Boże nie można spinać ze sobą kilku zasilaczy.

32354141673387527780.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zasilacz wybrany i kupiony, dzięki Grasu za małe podpowiedzi.

Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...