Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Nasus- zły pies

bartek526

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wiele osób nie wie jak grać Nasusem i na czym gra nim polega, a jest to postać z największym potencjałem w grze, więc prosze.

Zalety:

-Potencjalnie najlepszy champion w grze

-dobrze wyfarmiony wycarruje nawet team 4 noobów

-krótki cooldown Q

-z włączonym ulti zamienia się w tanka

- jeden z najlepszych pasywów w grze

-najsilniejszy slow w grze

-Nie polega tak bardzo na itemach jak reszta championów

-kosztuje tylko 1350 IP

Wady:

-bez runek/ itemów przez całą gre występują problemy z maną

-bez farmy jest bezużyteczny

-jeśli nie idzie na solo topa również jest bezużyteczny

Opis:

Nasus jest typowym fighterem/offtankiem, od innych różni go jednak potencjał pozwalający mu zamienić sięw najlepszego championa w lidze

Skille:

spell_106.jpg- pasyw-

To ten pasyw sprawia, że jesteś praktycznie nie usuwalny z linii. W late przy dobrze wyfarmionym Q potrafi leczyć po 400-500 więc nigdy go nie lekceważ

spell_102.jpg-Q- twój chleb powszedni, to czyni cię Nasusem, a nie wyfarmione noobem. Polegaj na tym skillu bardziej niż na rodzinie

spell_103.jpg-W- Najmocniejszy slow w grze, a dodatkowo obniża attack speed, nic dodać nic ująć, po prostu cudo

spell_104.jpg-E- twoje pierwsze AoE, skill wygląda niepozornie, ale przydaje się ze względu na obniżanie arm, przydatna pomoc

spell_105.jpg-R-ten ultimate sieje postrach zarówno w tankach jak i squishes. Nie dość, że robi z ciebie tanka to dobrze użyty daje zawrotne ilości AD

Masteries:

1-29-0 lub 20-3-7

Summoner spells:

spell_206.jpg+spell_202.jpg

spell_206.jpg+spell_214.jpg

Runy:

Marks- 9x flat dmg./ arm. pen.

Seals- 9x flat armor

Glyphs 9x flat magic resist/ mana regen. per level

Quints- 3x flat health/ arm pen./ flat dmg

Skill order:

1lv-Q

2lv-W

3lv-Q

4lv-E

5lv-Q

6lv-R

7lv-Q

8lv-W

9lv-Q

10lv-W

11lv-R

12lv-W

13lv-W

14lv-E

15lv-E

16lv-R

17lv-E

18lv-E

Item build:

Core

item_28.jpgitem_70.jpglubitem_85.jpg

Jeśli idzie ci dobrze, nie padasz i macie przynajmnie jednego offtanka/tanka:

item_60.jpgitem_89.jpg

Itemy na początek jeśli idzie ci kiepsko:

item_65.jpg

item_46.jpg

Jeśli idzie ci dobrze/źle i twój team jest zbyt papierowy:

item_76.jpg

item_64.jpgitem_36.jpg

Granie Nasusem:

Early:

Farma, farma i jeszcze raz farma. Nie obchodzi cię zabijanie przeciwników 1v1, zachowuj się jakby ich tam wole nie było. Jeśli

spróbują harassować oddaj im pare razy z Q i wracaj do farmy.

Pamietaj!!

Masz farmić nie pushować, więc tylko las hit

Mid:

Prawie to samo co w early, z tą różnicą, że już robisz jakiś dmg i jeśli przeciwny team nie jest bandą małp spróbują zatrzymać twoją farmę. Zaopatrz się w 2-3 vision wardy(te różowe) i ustaw na rzece pod swoją linią by uchronić się przed gankami.

Kiedy będziesz bezpieczny- farma, farma, farma

tip: na koniec mid, na Q powinieneś mieć ok. 200-250 dmg

Late:

To na tym etapie gry twoje nieustanne farmienie zaowocuje. Powinieneś mieć już swój core i pokaźne dmg na Q, więc nie pozostaje nic innego jak zmuszać przeciwników do team fightów. Ustawcie się np. pod baronem, żeby wyglądało to jakbyście go robili, oponenci powinni sfrunąć się od razu. Pamiętaj, że możesz być nawet Rambo, sam gry nie wygrasz, więc nie przeceniaj potencjału Nasusa. W tf zawsze wrzucaj W na obcego AD/AP carry

P: Ile powinienem mieć Dmg na Q?

O: Oczywiście jak najwiecej, ale ok. 300-400 do 35-40min. to przyzwoita wartość

Przeciwnicy przeciwko, którym nie chcesz grać:

champion_78.jpg

Yorick to przysłowowia, drzazga w w dupie, jego lifesteal przewyższa twój, jego harassment przewyższa twój.

Z ogarniętym yorickiem będziesz się mógł mierzyć dopiero w late. Jeśli przeciwnicy pierwsi biora yoricka, po prostu nie bierz nasusa

champion_10.jpg

Z Gangplankiem jest już troche lepiej, ale nadal na ranku nie masz z nim szans.

Jego Q jest zasięgowe, twoje nie. Koniec

champion_73.jpg

Dobry Nasus poradzi sobie z Lee, ale nie w early, ma zbyt wiele skilli do harassu

champion_89.jpg

Ech ta ryba, jego active W obniża twój pasyw o połowe, ale można z nim sobie poradzić

M.res. M.res. i jeszcze raz M.res

deidara2.png

Opublikowano

Znaczy się, phantom uważam a zbędny, co do reszty: imo Shurlei + situational to core, nie tak jak ty napisałeś, że tri. Mowie dlaczego:

koszt szurlejki jest bardzo mały a co nam daje : CD (szybsze nabicie Q + hp regen i mana regen + chwilowy sprint)

Kolejnym jest Frozen heart - dodaje nam ogromne survi na lane vs AD, a jak wiemy to właśnie AD chempiony contrują psa więc jest idealny pod contr item.

Co do trynyty: wg mnie shena można złożyć w ok 15/17 minucie, do rashowania TF nie jestem zwolennikiem, polecam bardziej zakupić bo opisanych itemach wyżej.

Co do dobrych itemków na Nasusa to:

Aegis + Guardian + Banshie - również są baaardzo odpowiednie co do niego.

Opublikowano

Znaczy się, phantom uważam a zbędny, co do reszty: imo Shurlei + situational to core, nie tak jak ty napisałeś, że tri. Mowie dlaczego:

koszt szurlejki jest bardzo mały a co nam daje : CD (szybsze nabicie Q + hp regen i mana regen + chwilowy sprint)

Kolejnym jest Frozen heart - dodaje nam ogromne survi na lane vs AD, a jak wiemy to właśnie AD chempiony contrują psa więc jest idealny pod contr item.

Co do trynyty: wg mnie shena można złożyć w ok 15/17 minucie, do rashowania TF nie jestem zwolennikiem, polecam bardziej zakupić bo opisanych itemach wyżej.

Co do dobrych itemków na Nasusa to:

Aegis + Guardian + Banshie - również są baaardzo odpowiednie co do niego.

nasus to fighter nie support, wiec nigdy w zyciu shurelia. Strata pieniedzy

Aegis?!- bez komentarza

GA i frozen heart jest, a Fon bardziej sie przydaje niz Banshee chyba ze karthus etc.

Trinity daje wszystko co potrzeba, slow + W nikt nie ucieknie, to jest jego core, pozatym juz lepiej zostawic sobie philosopher stone niz budowac to gowniane shureli, lepiej sie na tym wyjdzie

deidara2.png

Opublikowano

@up 1300 elo?

Shurlei daje nam speeda, który pozwala dogonić przeciwnika i jest bardzo przydatny w TF i daje CD. Aegis daje ogromny bust do wszystkiego i jest bardzo mocny w TF, ale ty tego nie musisz rozumieć.

Opublikowano

@up 1300 elo?

Shurlei daje nam speeda, który pozwala dogonić przeciwnika i jest bardzo przydatny w TF i daje CD. Aegis daje ogromny bust do wszystkiego i jest bardzo mocny w TF, ale ty tego nie musisz rozumieć.

@up

50 IQ?

twój "ogromny" boost do wszystkiego to marne parenaście dmg arm i magic res.. Po cholere mi speed z hureli jak mam stały z TF i do tego op slow ze skilla i slow z itema i powtarzam po raz kolejny Nasus to fighter nie zasrany support

deidara2.png

Opublikowano

Mało co opisane, robienie nasusa w ad nie jest dobrym pomysłem najlepiej spisuje się w off tanka/ tanka.

Na ulti masz napisane "-Q-"

<>

Opublikowano

@up

50 IQ?

twój "ogromny" boost do wszystkiego to marne parenaście dmg arm i magic res.. Po cholere mi speed z hureli jak mam stały z TF i do tego op slow ze skilla i slow z itema i powtarzam po raz kolejny Nasus to fighter nie zasrany support

Nie będę się kłócił z plebusem, który ma skilla z normali.

Opublikowano

Nie będę się kłócił z plebusem, który ma skilla z normali.

Czyli nie masz już argumentów, a po tym, że z 3 postami już kogoś wyzywasz zakładam, że nie masz więcej niż 14 lat. Pozatym ja przyjmuje konstruktywną krytyke i na nią odpowiadam, więc nie kłóć się, bo to nie 4chan

deidara2.png

Opublikowano

Tutorial w miarę dobry, mógłby być lepszy - mogłeś napisać jak grać w early, mid etc, kto cię kontruje i takie tam. Builda nie użyje ale masz LIKE za pracę.

Opublikowano

Tutorial w miarę dobry, mógłby być lepszy - mogłeś napisać jak grać w early, mid etc, kto cię kontruje i takie tam. Builda nie użyje ale masz LIKE za pracę.

Szczerze mówiąc, nie chciało mi się tego pisać, ale pewnie dodam to w najbliższym czasie. No ja z samym TF+IE w 30-40 min. kryty po 1000 szly. Ale IE to fakt faktem tylko jeśli jest sie na 95% pewnym, że się wycarruje gre

deidara2.png

Opublikowano

Nie brak mi argumentów, poco mam ci tłumaczyć cokolwiek, skoro wiesz lepiej, i na pewno na topie byś mnie tak zruchał, że popamiętam bym cię do końca życia. Przecież ja nie mam pojęcia o tej grze pff Shurlei useles Frozen też.

Dobry poradnik znajdziesz tu:

http://www.solomid.n...uides.php?g=151

Ale przecież userzy cię poprą - bo większość to debile z doświadczeniem 200 normal games, bo jedyni którzy wiedzieli cokolwiek o tej grze zostali zbanowani : pozdrawiam Opala, Sebosa i Dżona.

Cytuje:

A note on Shurelyas and Glacial Shroud

I work towards completing these items before I even build a sheen. Why? They are immensely more beneficial to your early game. Shurelyas provides HP, amazing regen, awesome active, and much desired CDR for faster Q farming. Glacial shroud provides you with mana, armor, and again, a great deal of CDR. These two items give you literally everything you need to safely Q farm up a storm in your lane.

Opublikowano

Nie brak mi argumentów, poco mam ci tłumaczyć cokolwiek, skoro wiesz lepiej, i na pewno na topie byś mnie tak zruchał, że popamiętam bym cię do końca życia. Przecież ja nie mam pojęcia o tej grze pff Shurlei useles Frozen też.

Dobry poradnik znajdziesz tu:

http://www.solomid.n...uides.php?g=151

Ale przecież userzy cię poprą - bo większość to debile z doświadczeniem 200 normal games, bo jedyni którzy wiedzieli cokolwiek o tej grze zostali zbanowani : pozdrawiam Opala, Sebosa i Dżona.

Cytuje:

A note on Shurelyas and Glacial Shroud

I work towards completing these items before I even build a sheen. Why? They are immensely more beneficial to your early game. Shurelyas provides HP, amazing regen, awesome active, and much desired CDR for faster Q farming. Glacial shroud provides you with mana, armor, and again, a great deal of CDR. These two items give you literally everything you need to safely Q farm up a storm in your lane.

Dobra teraz dla mnie się już ośmieszyłeś do końca, każdy może mieć swój styl gry i swój build który sprawdził i który wie, że dziala ( jak na przykład ja), ty tylko pokazałeś że przeczytałeś kilka poradników na solomidzie, leaguecrafcie itp. a ze swojego doświadczenia nie poprzesz, żadnego z tyvh itemów, btw. frozen heart jest w buildzie

deidara2.png

Opublikowano

Ale nie ma shurleia który jest ważniejszy od trynyty. Brak ci argumentu, a to że bijesz ludzi Nasusem na elo hell o niczym nie świadzy.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...