Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Myśliwiec, od zera do bohatera!

Grzes111

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W tym poradniku postaram się sprzedać wam calą wiedzę jaką zdobyłem podczas pilotażu myśliwca ;)

Mapy na których będziemy mieli styczność z odrzutowcami to:

Kaspijska granica, Operacja ognista burza, Kanały, Wyspa Chark, a jeżeli posiadamy dodatek B2K (który osobiście polecam) to jeszcze Wyspa Wake i Zatoka Omańska

ilość dostepnych samolotów jednocześnie w powietrzu to: w trybie podboju 2 dla jednej strony konfliktu, a w trybie szturmy to po jednym dla Ruskich i Amerykanów.

Przejdżmy wreszcie do tego co was najbardziej interesuje czyli do wskazówek jak dobrze pilotować samolot

Dla początkujących graczy będzie sprawiał problem dostępnosć tylko jednej broni, czyli karabinku, już wiekszość z was go skreśliła myśląc, że to chłam, ale nie. Ten niepozornie wyglądający karabinek skrywa w sobie potęzną moć ktorą w czasem się opanuje.

Śledzenie

ważna czynnjość którą musicie opanować na początku przyygody z myśliwcami

Kiedy szukacie nieprzyjaciół przełączcie kamere na zewnętrzną (klawisz C)

wtedy owiele łatwiej przyjdzie wam szukać wrogów niż z kokpitu. Jak już znależliście delikwenta to pierwszą rzeczną jaką robicie to nie jest strzelanie, tyko zaznaczanie go za pomocą przycisku Q.

To owiele ułatwia sprawę i utrudia wam zgubienie go, bo przecież wróg może polecieć pod słońce, albo zlać się z otoczeniem co jest łatwe na Kaspijskiej granicy. Jak już znależliśmy nieprzyjaciela i zaznaczyliśmy go to dopiero przełączamy widok z kokpitu. Nadal nie atakujemy! próbujemy ustabilizować lot tak, aby znależć się na tej samej płaszczyźnie. Teraz nie zgubcie go, starajcie się przewidywać ruchy przećiwnika, naśladujcie go, skręcajcie tam gdzie on!

Walka

walka jest podzielona na 2 rodzaje

1. Bombardowanie

Bombardowanie to atakowanie pojazdów naziemnych takich jak czolgi, pelotki czy też amfiby

Gadżetu zaliczające się do tego typu walki to:

Radar terenu- pokazuje na minimapie naziemne jednostki wroga

Rakiety FFAR- Rakiety których posiadamy 14 w jednym ładowaniu (możemy przeładować nieskończoność razy) i nie są one naprowadzane, takimi rakietami cięzko wtrafić samolot, ale za to mamy wieksze szanse na upolowanie helikoptera, ale to nie jest ich pierwotny cel. Ich celem jest bombardowanie jednostek naziemnych wroga.

Rakiet kierowane P-Z (powietrze-ziemia)- w jednym "magazynku" mamy tylko jedną rakietę, ale to wystarcza na zniszczenie wiekszośći pojazdów z wyjątkiem czołgu, aby zniszczyć czołg musimy wtrafić go 2 razy chyba, że rakieta wtrafi w tył tego niezgrabnego i zabójczego środka transportu.

gadżety które polecam do tego typu walki to tylko rakiety FFAR i kierowane P-Z, reszta to tylko zajmuje nam cenne mijesca, oczywiście to tylko moje zdanie.

Teraz powiem o technice jaką nalezy atakować nasze cele :)

rakiety FFAR- kiedy już znamy pozycje wroga to nie lecimy na kamikadze (mój prawie cały nick :D) odrazu kiedy go zobaczymy tylko lecimy w górę, najlepszym kontem ustawiania się do ataku to 30 stopni, kiedy już wlecimy w martwą strefę to, aby nabrać prędkości schylamy dziób ku dole i pikujemy wciskając shift, i pod tym samym kontem (30 stopni) lecimy w jego stronę, zmniejszamy moc silnika do minimum klawiszem S (oczywiście kiedy przymierzamy się do ataku), aby mieć jak najwiecej czasu na atakowanie i strzelamy, poc tych 14 rakiet bez problemu zniszczy nawet czołg jak będziemy wtrafiać :)

Kierowane P-Z- tu tylko jedno, odwracamy się do góry nogami przełanczamy się na te rakiety i namierzamy (namierzanie po zakończeniu wydaje ciągły dźwięk) i strzelamy.

Karabinek- to, że w powietrzu sprawdza się znakomicie, to tyle na ziemi już nie do końca. Da się nim zabić piechotę, ale trzeba się napocić, największa asysta przy zniszczeniu pojazdu jaką udało mi się uzyskać przy dwókrotnych podejśćiu to marne 24 punkty dlatego karabinek używajcie tylko jak chcecie dokończyć robotę której rakiety FFAR skończyły.

1. Walka powietrzna

walka powietrzna ma dwa podpunkty, gadżety przydające się do tego typu walki to:

Radar- który pokazuje nam pozycje wrogich samolotów i helikopterów

Rakiety naprowadzane- nie musze chyba tłumaczyć

Flary- chyba najważniejszy gadżet dla samolotu, gdy przećiwnik wwystrzeli do nas rakiety czy to z samolotu, czy z szturmowca, albo też z igły to po odpaleniu flar (X) mylą rakiety i uchodźimy z życiem

Maskowanie- Polecam dla początkujących, nasz samolot jest dłużej namierzany przez przećiwnika i szybciej nasd gubi jego system

Lepsza taśma- z większą częstotliwością strzelamy z broni podstawowej, również polecam dla początkujących

Skan wiązką- szybciej namierzamy wroga, polecane dla zaawansowanych

Zakłócanie ECM- po odpaleniu nasz samolot przez 5-6 sekund nie może zostać namierzony, gadżet tylko dla zaawansowanych

Atakowanie

Atakowanie jest zaraz po śledzeniu.

Kiedy strzelacie z karabinku to pamiętajcie że on kiedyś musi odpocząć, więc kiedy delikwent jest daleko to prubujmy strzelać przed niego krótkimi serjami, a jak się zbliżymy to strzelamy z pełnej pary. Jak opanujecie karabin do perfekcji to nie będzie wam potrzebna żadna rakieta naprowadzająca tylko zastąpicie ją rakietami FFAR dzięki czemu będziecie skuteczni na wielu frontach, nie tylko w powietrzu.

Kiedy korzystacie z naprowadzających to po skończeniu namierzania nie wystrzczeliwujcie odrazu, poczekajcie, aż wróg spanikuje i wypuści flary, wtedy jest bezbronny i możecie jeszcze raz go namierzyć i wypuścić rakiety.

Jeżeli przećiwnik nie daje się nastraszyć to wypuście tylko jedą rakietę, aby wypuścił flary, zostanie wam jeszcze jedna do powtórnego namierzenia i wyszczelenia rakiety, jedna rakieta potrafi unieruchomić pojazd, a 2 rakiety zniszczyć go. Jak unieruchomimy odrzutowiec to dokańczamy robotę z karabinka.

Unikanie i Manewry

Kiedy to wy jesteście celem i namierza was zły człowiek, to poczekajcie, aż wypuści rakiety i dopiero wtedy wy wypuście flary. Jeżeli została mu jeszcze jedna rakieta, to nie wszystko jeszcze stracone, jak wypuści rakiety to wy wćiśnijcie SHIFT i skręcajcie, aby zrobić jak najwiekszy łuk, nie macie oczywiście 100% pewności, że rakieta was nie dogoni, ale macie czas na zaladowanie się flar.

Nie leccie prosto, jesteście łatwym celem do strącenia, róbcie beczki, czesto skrecajcie, wszystko, aby uciec, możecie też zaryzykować i lecieć blisko ziemi, miedzy drzewami, budynkami itp.

Pamiętajcie, aby pomagać też swym towarzyszom, bo nieraz tyko na nich będziecie zdani.

Zrekrutowanie na tył samolotu wroga- Aby wiedzieć kiedy tą zrobić musicie mieć radar, albo czuć obecność kogoś na ogonie, np. turbulencje, mogą zostać wywołane uderzeniem przeciwnika o twój ogon . Aby zrekrutować podnieście letko dziób samolotu ku górze i przełączcie na minimalną moc silnika (trzymajcie S) poczekajcie chwilkę , a nastepnie wróccie do poprzedniej pozycji, ta da! teraz to ON ma was na ogonie :)

Pewnie jak śledzicie wroga, to dziwicie się jak on tak ostro potrafi zawrócić? Bardzo łatwo, wystarczy, że wciśniecie S przed manewrem, a w połowie zawracania SHIFT i tyle. SHIFT nieraz pomoże wam uciec od niebezpieczeństwa, nie bójcie się z niego korzystac, Kiedy wróg do was strzela z karabinku to wciskajcie ten klawisz i nie puszczajcie, maksymalna efektowna odległość w jakiej sprawdza się ta broń to 100-150 metrów.

wszyskie gadżety których nie objaśniłem są nieprzydatne wedłóg mnie

ja używam takich perków:

Radar, flary, naprowadzane/FFAR czasami zmieniam je, to zależy od sytuacji na polu bitwy :)

Mam nadzieję, że pomogłem i przyda się wam ta wiedza :)

i oby ponad godzine pisania nie poszło na marne ;)

chcecie więcej poradników np. o śmigłowcach szturmowych? pisać!!!

Pamiętajcie o lajkach :)

Jeżeli pomogłem nie zapomnij kliknąć "Lubie to" :)

Krol_Kamikadze.png

moje tutoriale:

Myśliwce

http://www.mpcforum.pl/topic/546306-tut-mysliwiec-od-zera-do-bohatera/page__fromsearch__1

Opublikowano

Bardzo dobry i przydatny poradnik, może nawet zasługuje na podpięcie, leci lajcik :)

PS: Czemu zrobiłeś dwa takie same tematy?

Opublikowano

Bardzo dobry i przydatny poradnik, może nawet zasługuje na podpięcie, leci lajcik :)

PS: Czemu zrobiłeś dwa takie same tematy?

własnie przpraszam za to, miałem ścine i chyba rozumiesz? :)

proszę moda o zostawienie tego tematu, a usunięcie tamtego (nie potrafię innaczej wytłumaczyć)

Krol_Kamikadze.png

moje tutoriale:

Myśliwce

http://www.mpcforum.pl/topic/546306-tut-mysliwiec-od-zera-do-bohatera/page__fromsearch__1

Gość malutki688
Opublikowano

szczela?wtf?

ecm jest do laserowych znacznikow:P

flary nie dzialaja na javelinapozatym ok masz +na zachte

Opublikowano

szczela?wtf?

ecm jest do laserowych znacznikow:P

flary nie dzialaja na javelinapozatym ok masz +na zachte

zachte? wtf? widocznie nie wiesz co to jest ludzki bląd, ale ok... mógłbyś wziąć pod uwagę , że pisałem to o późnej godzinie, tak jak ty ten post >.<

troche się zapedzilem z tym javelinem, ale dzieki za wytyczenie bledu , już poprawiam :)

ECM, chodzi Ci o to, że tylko u nich zakłoca namierzenie???

nope...

człowiek zawsze się czegoś może nauczyć :)

Krol_Kamikadze.png

moje tutoriale:

Myśliwce

Opublikowano

Super że to wstawiłeś : D Kiedyś już szukałem podobnych poradników ale na próżno...

Ale nic nie napisałeś o ustawieniach czułości itd. a to jest chyba dość istotne.

Opublikowano

Super że to wstawiłeś : D Kiedyś już szukałem podobnych poradników ale na próżno...

Ale nic nie napisałeś o ustawieniach czułości itd. a to jest chyba dość istotne.

takie rzeczy jak czułość myszki to?

co do czułości, to ona jest tylko od upodobania pilota, ja gram na standardowych i na nich najlepiej mi się gra, jak sprawdzałem na większej czułości to nie mogłem z karabinku wtrafić delikwenta.

pozdrawiam serdecznie :)

Krol_Kamikadze.png

moje tutoriale:

Myśliwce

Opublikowano

Leci lajk naprawdę świetny poradnik może mi się wreszcie uda ogarnąć to latające cholerstwo ... :D

Dobrze by było, gdybyś zrobił jeszcze poradnik dotyczący śmigłowca szturmowego :)

Pomóż innym, nie bądź obojętny ! Jedno kliknięcie a tak wiele może.

1420669638.png

Opublikowano

Świetne, przebija mój tut ale trochę dziwne że nagle Ci się zebrało na tut myśliwców :/ Like.

Już od jakiegoś czasu chciałem napisać tutorial o myśliwcu, a jak ty wstawiłeś swój, to pomyślalem, że inni nie śpią, też piszą poradniki :D

dzięki wam, aż się chce robić więcej :)

Krol_Kamikadze.png

moje tutoriale:

Myśliwce

Opublikowano

Dziękuję za ten poradnik, sam próbowałem się czegoś nauczyć z samolocikiem, ale kończyło się to killem ;F

Nie wpadłbym na te sposoby, jeszcze raz dzięki + lajk ;P

@@EDIT

A co tam, za to że wbiłem tyle teraz tym myśliwcem dostajesz limit lajków

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...