Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do ok.2200zł

NEWcapidupa122

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znalazłem takie części:

Obudowa: THERMAL MASTER TC-300 ~92zł

Zasilacz: OCz ModXstream PRO 700W ~287zł

Procek: AMD Phenom II X6 1045T~507zł

Mobo: ASROCK 870 EXTREME3 R2.0 ~287zł

RAM: GoodRAM DDR3 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 ~134zł

Napęd optyczny SATA: Liteon iHAS124-19 ~65zł

Grafika: VERTEX Radeon HD6790 1GB DDR5 256bit ~469zł

Twardioch: Seagate Barracuda, 3.5'', 250GB, SATAIII, 7200RPM, 16MB cache ~262zł

Cena ogólna: ~2100zł

Chciałbym się was zapytać czy coś zmienić, skorygować?(Cena max. 2200zł)

Opublikowano

żeby na ultra poszła ta gierka na 1920x1080 byś już musiał mieć tego i5-2500k + GTX560ti HAWK wtedy można byłoby pomyśleć o grze bez przycinek. a tak to na tym sprzęcie pograsz na high +50 fps. (mam podobny tylko gorsza grafa i chodzi na high 45-50fps :D)

+ Daj "Lubię to" jeżeli w czymś Ci pomogłem.

Opublikowano

Dla rozdzielczości 1650x1050 detale HIGH:

Athlon II x4 / Core 2 Quad / Core i3 - 2,8Ghz

4GB RAM

Radeon HD 6850 lub Geforce GTX460 1gb

Dla rozdzielczości 1920x1080 detale MEDIUM:

Phenom II x4 /Core i5 Jednak Phenomy II x 4 lepsze?( W benchmarkach też biją i3)

4GB RAM

Radeon HD 6850 lub Geforce GTX460 1gb

Dla rozdzielczości 1920x1080 detale HIGH:

Core i5 / Core i7 - 3,0Ghz +

4GB RAM

Radeon HD6950 lub Geforce GTX560 Ti

Dla rozdzielczości 1920x1080 detale ULTRA:

Core i5 / Core i7 - 3,0Ghz +

8GB RAM

Radeon HD6970 lub Geforce GTX 570 - MOCNO ZALECANY GEFORCE GTX580

A i tamtą kartę zmienię na

MSI 6850 Cyclone(OC)

Opublikowano

benchmarki to jajca ^^ nie ma co się sugerować benchmarkami gdyż sprawdzają one to co nie mają. Masz chociaż taki monitor że ci zależy na tej 1920x1080 ? za 2,2k zł nie oczekuj cudów ale pograsz bardzo dobrze. Ten hd 6850 ma zryte chłodzenie chodzi jak suszarka, radzę brać ci tą co podałem ci w zestawie.

Opublikowano

Bierz zestaw sebka bo jest dobry.Od siebie dodam że nie warto kupować ramu kingstona bo jest chujowy a zasilacz polecam xfxa 550 jest lepszy od tego OCZ

Opublikowano

W sumie mam dwa monitory jeden 1920x1080, a drugi 1280x1024.

Procek podrożał. I zestaw wygląda tak:

http://i.imgur.com/qieeD.png

Opublikowano

Jeżeli wiesz że w niedalekiej przyszłości nie będziesz miał kasy na zmiane proca to ja bym sie bardzo mocno zastanowił nad i3 bo jest to bardzo nieprzyszłościowy wybór - śmieszne możliwości OC i te 3MB Cache'u dają do myślenia ;] Jeżeli chodzi o RAM to wziąłbym taki zestawik do DC: http://allegro.pl/kingston-4gb-2x2gb-ddr3-1600mhz-cl7-hyperx-fv-wwa-i2094196603.html

(opóźnienia rzędu CL7 to już bardzo dobry wynik, 8GB nie będą ci potrzebne). Zdecydowanie zbędny jest ci zasilacz 700W, 500 wystarczy z zapasem. Powiem szczerze, że sam komputery za ok.2.000 składam praktycznie zawsze na AMD chyba że klient kładzie nacisk wyłącznie na gry. Po prostu składając kompa na wyklętym wśród graczy FXie wiem, że ten procek będzie na czasie przez dłuższy okres niż ten biedny I3 ;)

Opublikowano

tak ten i3 jedzie każdego amd ^^ dopiero 6 rdzeniowe mogą coś powiedzieć. Do upa polecam się nie wypowiadać albo przeczytać trochę neta jak się nie znasz -,-

Opublikowano

tak ten i3 jedzie każdego amd ^^ dopiero 6 rdzeniowe mogą coś powiedzieć. Do upa polecam się nie wypowiadać albo przeczytać trochę neta jak się nie znasz -,-

Drogi Sebastianie różnica między nami z tego co widze polega na tym, że ty podpierasz się internetem a ja własnym doświadczeniem i wiedzą nabytą podczas składania dużej ilości zestawów komputerowych. Jeśli chodzi o rdzenie o których wspomniałeś to zapomniałeś (nie wiesz?) o podstawowej różnicy jaka jest między procesorami od Intela i AMD (poczytaj dokładnie o rdzeniach fizycznych i ilości wątków) dlatego porównywanie tych procesorów na podstawie rdzeni jest całkowitą głupotą. I3 jest może i wydajniejszy w grach od choćby FXa6100 (chociaż FXa można bardzo mocno podkręcić czego i I3 nie można powiedzieć) ale wyżej wymieniony FX jest wyborem na przyszłość, póki co jest ograniczany nawet przez software (czyt. różnica w wydajności na Windows7 a dystrybucjach Linuxa które w pełni obsługują jego możliwości). Wiem, że są ludzie którzy za Intelem pójdą w ogień, ty sam masz ten procesor więc szkodaby go nie chwalić, ale czasem pomyśl troche szerzej ;)

Opublikowano

Dajecie dużo do myślenia, poczekam na rozwój dyskusji i poczytam trochę artykułów oraz poprzegladam testy procesorów na różnych platformach.

Opublikowano

Drogi Sebastianie różnica między nami z tego co widze polega na tym, że ty podpierasz się internetem a ja własnym doświadczeniem i wiedzą nabytą podczas składania dużej ilości zestawów komputerowych. Jeśli chodzi o rdzenie o których wspomniałeś to zapomniałeś (nie wiesz?) o podstawowej różnicy jaka jest między procesorami od Intela i AMD (poczytaj dokładnie o rdzeniach fizycznych i ilości wątków) dlatego porównywanie tych procesorów na podstawie rdzeni jest całkowitą głupotą. I3 jest może i wydajniejszy w grach od choćby FXa6100 (chociaż FXa można bardzo mocno podkręcić czego i I3 nie można powiedzieć) ale wyżej wymieniony FX jest wyborem na przyszłość, póki co jest ograniczany nawet przez software (czyt. różnica w wydajności na Windows7 a dystrybucjach Linuxa które w pełni obsługują jego możliwości). Wiem, że są ludzie którzy za Intelem pójdą w ogień, ty sam masz ten procesor więc szkodaby go nie chwalić, ale czasem pomyśl troche szerzej ;)

no to jazda z kontrą...:

Podany przez ciebie fx 6100 nie jest przyszłościowy ani trochę. Dlaczego ? A no dlatego że nawet złożenie zestawu na płycie nie umożliwiającej żadnego OC na lga 1155 (np. h61) i wsadzenie na niej i5 2500 (bez k) będzie przewyższało o 100% każdego amd nie zależnie od ceny i ilości rdzeni, tak czy siak ta i5 będzie bardziej wydajniejsza i bardziej przyszłościowa. Dlaczego przyszłościowa? a no dlatego że Intel zapowiedział kontynuacje serii udanych procesorów tylko że o innej nazwie(ivy bridge) i innym (lepszym) procesie technologicznym na podstawkę lga 1155.

Co do i3-2120. Oczywiście na starcie zaznaczę że AMD nie jest do niczego. AMD robi dobre, bardzo dobre procesory ale do zastosowań innych niż gry. w Grach aby dorównały przytoczonej tutaj i3 2120 musiałyby podkręcić każdy ze swoich rdzeni do poziomu 4Ghz, co wiąże się z większymi rachunkami z prąd, dodatkową kasą na chłodzenie a to wszystko razem daje obraz taki że jest to nie opłacalne. I3 nie można podkręcać, i co z tego :D? jak bez podkręcania i tak jest lepszy od amd. (przegrywa dopiero z 6-rdzeniowym phenomem, po OC oczywiście). A o serii Buldozerów póki co nie będę się wypowiadać bo każdy kto chociaż trochę zna temat wie że te procki przechodzą właśnie kolejną rewizję która i tak zapewne okaże się wielkim nie wypałem. Tyle ode mnie :) i to nie wynika z tego że jestem "fanbojem" intela. Taka jest rzeczywistość. Do codziennego użytku 1;0 dla Intela.

Opublikowano

@up: a i3-2120 byłby albo pomiędzy phenomem 955 be a phenomem x6 albo nad x6 bo nie jest tu po oc.

Opublikowano

Wychodzi na to że sie zgadzamy tylko sie nie zrozumieliśmy ;) AMD nigdy nie był prockiem do gier i nie podejrzewam żeby kiedyś prześcignął pod tym względem Intela. Niepotrzebnie rozpocząłem dyskusje o różnych zastosowaniach skoro autor wyraźnie miał na myśli gry i pod tym względem na I3 złoży zestaw wydajniejszy na te czasy. Apropo FXów to faktycznie póki co jest "koparka zamiast buldożera", ale wiem że narazie mają jeszcze zapas mocy który na Windowsie niestety jest uśpiony, ale na Linuksach już widać sporą poprawe. Co do ostatecznej konfiguracji podanej przez autora tematu to naprawde na twoim miejscu nie brałbym 8GB, ale wziął 4 z mniejszymi "opóźnieniami".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...