Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Jak zarabiać na serwerach hard / medium

~Gryffin~

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Postanowiłem napisać ten poradnik, ponieważ widzę dużą ilość osób, na serwerach typu Balmora.pl, które nie wiedzą jak mają zarabiać.

Będzie tu opisanych kilka sposobów, na różne lvl i różne eq.

1. Besty w dolinie.

Jak większość z was wie, z bestów, a raczej bestialskich wypadają bronie na 30 poziom, oraz cenne shurikeny +. Jednak nie na wszystkich serwerach tak jest. Będę się tu wzorował Balmorą, ponieważ na niej gram i o niej najwięcej wiem. Jeśli administrator edytował drop z bestów tzn. dodał drop zmianek, innych broni na 30 poziom niż fms i jelonek, można się nieźle obłowić. Na niektórych serwerach jest duża szansa na dropnięcie kamienia duchowego z tych właśnie mini-bossów. Do zabicia najsłabszego besta tzn. Best. Żołnierza, nie potrzeba nam ,,pro'' eq, wystarczy podstawowe eq na 1 lvl +6 z bonusem 500/1k hp , sejmitar +6/7 i 10 poziom wojownik body z wymaksowaną siła i aurą. Podobnie jest również z Best. Maniakiem, który jest równie słaby. Jednak do innych bestów będziemy potrzebowali 15 lvl wojownika body z bronią +6/7 i eq 1k hp. Czy opłaca się bić besty? Jasne! Tutaj macie spis rzeczy, które mogą wylecieć :

- Shuriken + (potrzebny do ulepszania bransolety z białego złota na +6, srebrnego miecza na +6 i innych)

- FMS czyli inaczej Miecz z pełni księżyca (cenna broń jednoręczna na 30 poziom)

- Jelonek czyli łuk z rogu jelenia (łuk na 30 poziom)

Teraz wypiszę przedmioty, które mogą wypaść, jeżeli jest edytowany drop :

- Wszelkiej maści szkatułki

- Zaczarowania i dodania bonusu

- Inne bronie na 30 poziom (RIB, antyk, jesion, koziki)

- księgi oswajania konia i instrukcje jazdy konnej

Z mojego doświadczenia wiem, że dobrze jest mieć w eq rękawicę na 3h, którą można zdejmować.

Tutaj mapka mojego autorstwa, gdzie występują poszczególne besty :

1328202148-U478026.jpg

2. Metiny w M1

Na tym sposobie można dużo zarobić, jeżeli serwer ma ponad miesiąc, gdyż mało osób dropi na nich. Nie potrzebujemy tutaj jakiegoś profesjonalnego eq, wystarczy nam podstawowe +6/7, oraz sura WP / wojownik body 10 poziom. Znajdujemy sobie jakąś gildię, w której możemy oddawać expa i lecimy. Nie opiszę występowania metinów, ponieważ są one rozrzucone po całej mapie, więc trzeba się naszukać.

Co możemy dropnąć?

- róźne księgi typu sun zi, poli

- ulepszacze (żółcie niedźwiedzia, skóry niedźwiedzia)

- marmury

- ku

- kd

Dobrze jest mieć rękawicę złodzieja, oraz wierzchowca.

3. Metiny w m2.

Znany i lubiany sposób (najbardziej opłacalny). Co potrzebujemy? Postać 30 z wierzchowcem lub 35 z bojowcem. Eq jakie potrzebujemy : Broń na 30 poziom +8/9, tarcza i hełm na 21 +7, eq z 500/1k hp.

Co możemy dropnąć?

- Kawałki klejnotu

- Kawałki zepsutej zbroi

- różne inne ulepszacze (mniej cenne)

- marmury

- ku

- kd

- Bronie na 30 poziom (FMS i jelonek)

Specjalnie dla Shinsoo zrobiłem ,,trasę'', na której znajdziemy dużo metinów :

1328203460-U478026.jpg

Wiem, jestem mistrzem Painta. Polecam mieć rękawicę złodzieja.

4. Medale.

Jest to stary sposób, więc rozpisywać się nie będę. Wojownik Mental 20-21 poziom, silne M reszta w duchowe, eq +6/7 i jedziemy. Jeśli jest duże zapotrzebowanie na medale, zarobimy dużo.

5 Misje.

Jest to sposób na serwery z fabułą, które mają nowe, opłacalne misje. Robimy woja bodego i robimy wszystkie misje jak leci, wbijamy 20 poziom i od nowa. Na Tiverii na 10 poziomie dostaniesz bodzia, na Balmorze do 20 na misjach zarobisz 30kk.

6. Ulepszanie.

Ryzykowny sposób jednak opłacalny. Kupujemy ebo +0 (500k) i ulepszamy do +6/7 (3/7kk).

To tyle z mojej strony. Jeśli mi się coś przypomni dopiszę.

• 5 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...