Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[P] Zmiana ID Płyty głównej

johny23

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dostałęm banna chyba na kompa nie wiem już zmienialem mac adres i id dysku teraz naszło mnie na zmiane ID płyty głównej wiec zmienilem http://komputery.kat...yty-t31628.html tak jak tu piszą :)

i niestety po zmianie uruchomilem ponownie kompa i wszystko rusza niby... ale monitor czarny :/ co to mogło sie stac?? grafika kreci :)

i czy da sięjakos to odkręcic na stare ID :)

dodam też że wgrałem nowego biosa , starego mam na pendrive

Opublikowano

Po prostu nie raz jest tak że inna wersja biosu nie zadziała, musisz powrócić do dedykowanej do twojego procka!!! Ja zmieniałem wersję BIOS-u ale mi to nic nie dało

Opublikowano

Jak zmieniałeś wersję BIOSU przez BIOS czy normalnie przy włączonym PC. no i musisz wiedzieć jaką wersję miałeś wcześniej

podaj nazwe plyty glownej i procka

Opublikowano

normalnie przy włączonym PC wersje wczesniejsza mam na pendrive :)

nazwa płyty Gigabyte GA-M525-S3P

Nie potrzeba nic prócz biosu i napędu/nośnika. Q-Flash wbudowany w biosy firmy Gigabyte. W tym przypadku moduł uruchamiamy w czasie wczytywania kodów post klawiszem END

Po uruchomieniu modułu po lewej stronie pojawia się lista dostępnych nośników:

CD/DVD - wystarczy nagrać plik biosu na nośnik, choćby CD-RW

Pendrive - jak wyżej

HDD - partycja musi być na FAT/FAT32

FDD - raczej nie polecam, dyskietka zbyt szybko pada, a błąd odczytu danych w trakcie flaszowania może unieruchomić płytę.

Poza tym nowsze biosy "ważą" więcej niźli pojemność dyskietki.

Gdy moduł rozpozna nośnik, odszukujemy na nim plik biosu i po sprawdzeniu jego poprawności i zatwierdzeniu operacji moduł sam wykona flaszowanie.

Opublikowano

jest taki problem bo wszędzie gdzie czytam plik ma nazywać się .rom a jak sczytałem programem stary przed aktualizacją to zapisało mi go jako .bin i gdy próbnuje z tym bin to nic nie działa, ściągnąłem ze strony producenta niby ten bios co miałem fabrycznie i sa 3 pliki autoexec. m52ss3p.f1 i FLASH895 i co z tym zrobić czy wystarczy tylko ten .bin

na kości biosu są oznaczenia

25x40VSIG

0713

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...