Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Windows XP obok widnowsa 7

Yagami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Postanowiłem dzisiaj zainstalować windowsa xp na dysku d i tak zrobiłem. Po instalacij myślałem że będę mógł wracać do starego windowsa (widnows7) kiedy tylko będę chciał ale mam problem. System od razu wczytuje xp przy stracie systemu a win7 nawet nie widzi. Próbowałem już zmian w

Mój komputer > właściwości > zaawansowane . . .

Ale nic z tego. Nie mam do wyboru dwóch windowsów ;/

Może ktoś wie jak mam uruchomić win7?

Win 7 - dysk c

xp - dysk d

Opublikowano

jeżeli chcesz korzystać z 7 to (bynajmniej tak myśle) powinno przy włączaniu kompa wyświetlić się coś do wyboru systemu, ale też jakieś programy chyba są co to umożliwiają

ale jeżeli chcesz teraz pokorzystać póki normalnie nie będziesz mógł zmieniać systemów, ustaw partycję startową na C, czyli tam gdzie masz 7

Opublikowano

włączyć instalke windows7 i wybrać opcje naprawy , potem bootrec.exe w konsoli

w razie problemów sobie poczytasz to : http://support.microsoft.com/kb/300415/pl albo włączysz instalke w7 a potem z niej zrezygnujesz

@UP w7 ma swój botloader , XP ma też swój własny co nie uruchomi w7 , nie doradzaj jak nie wiesz dokładniej

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

@Robem

Strasznie dużo tego czytania xD Więc w skrócie to mam wlożyc płytę z windows 7? (z boota czy normalnie ? ) i wybrać jakąś opcje napraw? A coś oprócz tego ? :D

Opublikowano

win7q.png

Mam takie coś, co mam zrobić? :P

Edit: //

win72.png

Mam wybrać BOOT lub C:\ i kliknąć add entry?

Opublikowano

No to wybrałem C i kliknąłem Add Entry, resetuje a tutaj dupa. Nigdzie do wyboru nie ma win7 ;/

Opublikowano

win7q.png

Mam takie coś, co mam zrobić? :P

Edit: //

win72.png

Mam wybrać BOOT lub C:\ i kliknąć add entry?

Odpaliłeś to na W7? Mi to bardziej wygląda na XP. Poza tym, bodajże jak wybierzesz opcję Napraw w instalacji Win7, masz do wyboru konsolę, i chyba wpisywało się "bootrec /fixboot", ale nie pamiętam dokładnie. ;)

YQ3IB.png

Nie wykonuję prac na zlecenia.

Opublikowano

No i to jest właśnie dowód na to jak to ludzie czytają ze zrozumieniem :) Jak mam zrobić to na win7 skoro w pierwszym poście zaznaczyłem że nie potrafie go odpalić ^^

Opublikowano

a kto kazał windows uruchomić? miała być instalacja windowsa tak jak napisał

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

O programie mówiliśmy ^^ Ale teraz to już nie ważne bo odnalazłem płytę z windowsem, dałem napraw, odpaliłem konsole i wpisałem "bootrec /fixboot". Super zadziałało, jestem bardzo wdzięczny za pomoc ^_^ A teraz ostatnie pytanie, aktualnie jestem na windows 7 i przy wyborze mam do wyboru 4 razy win7 przez ten program ale to mało ważne. Jak dodać tam win xp żeby mógłbym sobie zmieniać? Da się tak? Przypominam Win7 - C XP - D :)

Opublikowano

Jeśli dobrze znasz angielski zapoznaj się z tym, nie mam ochoty tego tłumaczyć :)

http://neosmart.net/wiki/display/EBCD/Installing+XP+After+Vista+or+7

YQ3IB.png

Nie wykonuję prac na zlecenia.

Opublikowano

Jak odpalisz easybcd tam klikasz add new entry, w type wybierasz windows xp i wybierasz partycje na jakiej masz zainstalowanego xp (podejrzewam ze na d). potem klikasz add entry i gotowe. Po restarcie powinienes miec molziwosc wyboru windows xp i windows 7.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...