Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Odzyskiwanie danych po formacie

djmati5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

no cóż... piszę trochę w imieniu siostry, ponieważ nie posłuchała rad i teraz ma(my) problem

miała ona na komputerze wirusa Win32 Sality (czy jak to tam się pisało) i wiadomo, blokował wszystkie programy i aplikacje .exe i usuwał .dll (chyba, mało czytałem na ten temat a jeszcze mniej pamiętam :D)

oczywiście powiedziałem jej żeby skopiowała zdjęcia i swoje prace (miała tam z 30-40 stron pracy magisterskiej i dużo innych prac) na pendrive'a bo wyczytałem że ten wirus nie ma na te pliki wpływu, a po skopiowaniu zrobić format całego dysku

oczywiście jak to ona mnie nie posłuchała, oddała znajomemu "informatykowi" żeby zobaczył coś z tym, no i zobaczył... ale nie tylko bo sformatował cały dysk nic wcześniej nie kopiując, nawet nie zadzwonił do niej, że musi być konieczność formatu (chociaż miał w takich przypadkach dzwonić)

@ no i w tej sprawie piszę bo teraz w pewnym sensie ja mam też problem, bo to moja wina że jej nic nie pomogłem (pff? )

Czy znacie jakiś program lub coś w tym stylu (lub ogólnie co zrobić) żeby odzyskać choć ułamek tych danych? głównie chodzi o zdjęcia i te prace. Też nie chciałbym, żeby była konieczność oddawania dysku w ręce kogoś, kto coś przywróci, nie wiadomo jak wiele, może prawie nic, a trzeba będzie zapłacić sporą sumkę

tak więc za każdą pomoc dziękuję ;]

Opublikowano

jak postawił system to nie ma żadnej, możesz się pobawić darmowymi programami do odzysku ale praktycznie nic nie odzyskasz poza tysiącami plików śmieci dosłownie które należy przeglądnąć wszystkie, powycinać potrzebne rzeczy i próbować odzyskać

http://www.dobreprogramy.pl/Odzyskiwanie-danych,Kategoria,Windows,86.html

normalnie za usługę odzyskania zapłacił byś o wiele więcej niż warty jest nowy laptop, na przyszłość omijaj takiego "informatyka" co nie potrafi postawić drugiego systemu albo zrobić kopie danych z poprzedniego systemu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

no to popróbuję jakimiś darmowymi, bo system postawił już ;[

jeśli coś się uda odzyskać będzie dobrze

z tym "informatykiem" byłoby w miarę w porządku, gdyby przed formatem chociaż do siostry zadzwonił

cóż, skoro odpowiedź jest to nie pozostaje mi nic innego jak poprosić o zamknięcie tematu i zalajkowanie Robem'a ;] Dzięki za informacje ;]

Opublikowano

Staraj sie nie instalowac zadnych dodatkowych programow tylko te do odzyskiwania. Im wiecej zainstalujesz programow tym wiecej zostanie nadpisanych sektorow ze starymi danymi.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

tak odzyskać się da tylko hmm darmowymi narzędziami będzie bardzo ciężko jeśli bardzo na tym zależy są takie serwisy które odczytują układy te magnetyczne z dysków czy coś tam ten i to się da zrobić tylko to nie jest tanie ja tego osobiście nigdy nie robiłem ale znajomy mi to mówił kiedyś

Opublikowano

Jak darmowe nie rusza to mozesz sprobowac skorzystac z wersji platnych (oczywiscie z magicznym plikiem exe), moze one cos zdzialaja.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

wątpię, niby szybki format ( czyszczenie wpisów do tablicy partycji ) czy kasowanie ( głownie usuwanie pierwszej litery danego pliku ) ułatwia odzyskanie plików ale sama instalacja czy używanie windowsa niszczy nawet przy dużych dyskach ponad 50% istniejących tam danych bezpowrotnie, jeszcze dodać do tego włączone tworzenie punktów przywracania w systemie i kilka tysięcy plików windows ( w7 ma ponad 30 tyś plików w samym tylko katalogu windows ) to dysk po kilku uruchomieniach kompa czy instalacjach raczej nie nadaje sie do odzyskania z niego czegokolwiek skasowanego wcześniej

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...