Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Porady na zombie i cqc

znakisadodupy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóz z wiązku z tym -

I zamiast wytykac błędy moze sam napisz jakiegos tuta a nie krytykujesz inne...

postanowilem naipsać mini tutka jak grać w zombie orad kilka rad jak grać na cqc. Sa to moje techniki, wiec jesli wam sie nie spodobaja, to nie musicie ich uzywac:). Filmiki sa troszke slabiej jakosci, wiec polecam ogladac na 720p i full screnie.

1. Taktyka na zombie

A - Blind Bullet

Otóż na początku siedzimy oczywiscie w tym miejscu:

resp5blind.jpg

A dlaczego? Dlatego, że w tym miejscu do 5wave(pozniej wytlumacze, czemu do 5) jest dosyc bezpiecznie, a killi dostajemy najwiecej ze wszystkich graczy(choc duzo zalezy od waszego skila). Siedzac w tamtym miejscu mamy wglad na te respy:

respawn12d.jpg

,

resp34li.jpg

,

repsawn6dol.jpg

oraz jeśli nad nami nikogo nie ma, to zestrzeliwujemy zombie, ktore zlatuja wlasnie z gory

resp5blind.jpg

.

Gramy tak do 5wave, bo wtedy zaczynaja respic sie troszke lepsze zombie, mianowicie te z kluczem francuskim. Wystarczy chwila nieuwagi i mozemy pasc w 1 sec(jak dobrze trafi to ma cie na hita, w dalszych wave nawet nie musi dobrze trafic, zeby cie uwalic;p)

Tak więc od tego momentu odchodzimy do tego miejsca:

wtymmiejscucampimy.jpg

,

W tym miejscu w grupce utrzymujemy sie jak najdluzej mozemy, jesli są klopoty to po prostu uciekamy, obkrązając cała mapke, uwazajac przy tym na zombie respiace się u gory na rurach i wracamy z powrotem na miejsce naszego campu. Tak robimy w kółko aż wszystkie zombie padną.

Porady:

1.Nady wyrzucamy tylko w wieksza zadyme, gdy jest jakies 10+ zombie.

2.Najlepszym rozwiazaniem jest rzucanie w to miejsce:

miejscerzucanianadow.jpg

.

3.Nadów nigdy nie wyrzucamy w grubasow, bo sie po prostu nie oplaca. Jesli dobrze trafimy, to moga zginac nawet na 20naboi w glowe z m4a1.

4.Gdy widzimy ammo, to natychmiast chwytamy nady, rzucamy w najwieksza zadyme oraz w miejsce gdzie znajduje sie ammo(zeby oslonic sie przed zombie, chodzacych obok ammo), nastepnie biegniemy z calych sil po nie i campimy dalej.

5.Jesli widzimy zombie z kluczem przed nami, to strzelamy w niego nawet z full auto(normalnie strzelamy oczywiscie po 1-2 ammo), byle nie szrarzowal na nas, badz uciekamy na tyle ile to mozliwe.

6.Gdy mamy malo hp, widzimy apteczke, nie mamy granatow, a broni je duza grupka zombie, to jest sposob zeby je wziac. Biegniemy do niej, az dobiegniemy do grupki zombie, tam zaczynamy rolowac na tyle ile to mozliwe, a zaden zombiak nie powinien nas nawet trafic(oczywiscie trzeba robic to umiejetnie i nie robimy tego jesli mamy przed soba grupke 50zombie)

7.Używamy beczek z beznyną, wystarcza 3 pociski żeby wybuchal i cala grupka zombie, ktora obok nich jest ginie. Przydatne też, jesli mamy malo ammo.

8.Grubasow nie musimy ubijac, wystarczy, że zabijemy wszystkie male zombie, mozemy sprowadzic grubasow do konca mapy, podejsc do miniguna i ich wystrzelac.

Tutaj krotki filmik jak nalezy grac bedac samemu lub tez nie:

Niestety cos sie zjebalo i jest dosyc ciemno, w dodatku padlismy juz w 15wave(bleeding mnie zabilo:(). Nie chcialo mi sie grac jeszcze raz, wiec wstawiam jak jest

B - Broken Sunset

To mapa trudniejsza od Blind Bulled, nie liczy sie juz tak bardzo taktyka, ale nasze umiejetnosci. + np. zombie z kluczami wychodza juz w 2 wave.

Tu albo siedzimy w tym miejscu:

screenshot024sq.jpg

i jak sa klopoty uciekamy lub jestesmy w tym miejscu(ja zawsze tam cisne):

tusiedzebroken.jpg

i po prostu gramy, nie ma co sie rozpisywac, bo to ciezka mapa i musimy umiec grać z duzymi grupkami zombie, jesli ine mamy gdzie uciec. A zeby to umiec, no to trzeba grac i cwiczyc.

Porady:

1. Jebiemy nady w duze grupki zombie i napierdalamy w nie ile sie da.

C - Light house(defense)

Tu identycznie jak na broken sunset po prostu musimy umiec dobrze grac, bo nie ma zbytnio dobrej campy. Najlepsza metoda, to na poczatku campienie na skill pointy zabijając tego oto czleka w kombinezonie clowna:

screenshot028dw.jpg

.

Poczatkowe fazy raczej nam nie zaszkodza, wiec nie musimy nawet zabijac innych zombie, bo nasi playerzy sobie poradza. Jeśli grasz z kolegami na skype, badź ts'ie to dobra jest technika taka, by jeden siedzial na minigunie, a 3 go oslaniali. Jesli grasz z jakimis cipkami, to musicie sobie poradzic bez zadnej taktyki. Dam wam najlepsze spoty na wylapanie np. skill pointow:

miejscedfefense.jpg

. Z tego miejsca mamy widok na wszystko respawny.

A dlaczego takie wazne sa skill pointy? Bo przewaznie gramy z jakimis botami, ktorzy nie wiedza co z nimi zrobic. Uzywamy je tylko jak mamy klopoty lub na bossa. Teraz kilka ciekawostek o nich:

1. Od 5 sp dostajemy dzialko artyleryjskie - nie warto go wgl uzywac, bo jest do dupy i marnuje nam sp.

2. Od 10 mamy juz nalocik samolotowy - fajna rzecz moze wybic b. duzo zombie.

3. Od 20(max i nie da sie miec wiecej) bomba nuklearna - wybija wszystkie zombie aktualnie znajdujace sie na mapie.

4. Obojetnie czy mamy 10 czy 19 sp. to mozemy walnac nalot samolotowy, zabierze nam to wszystkie sp i, i tak walnie z taka sama sila.

5. SP uzywamy naciskajac(domyslnie) przycisk F(jest to "przycisk akcji" w sterowaniu i mozemy go sobie zmienic jak chcemy. Sterujemy wasd, wiec przypadkowo mozemy go uzyc(f jest blisko d), a wtedy nasze wszystkie sp ida sie jebac, wiec proponuje sobie zmienic na inny klawisz.

Porady:

1. Jesli w teamie nikt nie wział mechanike, to najlepiej wezmy go my, zeby reperowac to coś, co musimy bronic.

2. Wzięcie repairu odnawia nam 10hp.

3. Najlepiej zeby stal ktos w tych strefach(jesli nikogo nie ma w jednym z nich, a jest np. 2 w innym, to idziemy tam gdzie nie ma nikogo):

screenshot027i.jpg

4. Nie chce mi sie wracac do poprzednich pkt, a zapomnialem o tym, wiec napisze to tutaj. Są 4 rodzaje tego czegos, co mozemy zebrac: ammo(takie zolte), hp(czerwone), respawn calego teamu(zielone) i repaier(niebieskie i wystepuje tylko w trybie defense).

Wybaczcie, ale nie chce mi sie juz robic filmiku do defensa.

Koniec częsci zombie, mam nadzieje, że komus to pomoze, a teraz czas na cqc.

2. Jak grać na CQC:

Nie bede tu pisał dokladnej taktyki klanowej(bo sam go nie mam i nie gralem nigdy klanowki), ale jak grac na esl czy na nie-esl. Będą to tylko porady i tricki.

1.Troszke szybsze chodzenie po cichu. Zwykle ludzie idą na "c". Lepiej iść naciskajac ciagle "c", "spacja", "c", "spacja". Wstajac i kucajac idziemy troche szybciej i nadal po cichu.

2.Od razu wrzucam filmik:

. Chodzi o to, że juz na poczatku liczmy ilu przeciwnikow pojdzie w jedna strona i na podstawie tego wiemy ilu pojdzie w druga strona. Wiemy kto gdzie jest i mozemy lepiej zaplanowac nasza akcje.

3.Mysle, że wiekszosc i tym wie, ale poczatkujacym moze sie przydac:

. Unikamy zestrzelenia nas przez innego snajpera, gdy wchodzimy po drabince.

4.Ktoś campi na spocie, nie mamy granatow, gramy w niu(nie mozmey plantowac) i co zrobic? Otóz takie coś

Oczywiscie, jeśli jestesmy derbaranami, to plantujemy i nie ma problemu:).

5.Wykorzystujemy skrzynki, wchodza na jedno i naciskajac "q" lub "e", żeby bylo nas mniej widac.

12643190177110967500_thumb.jpg

6.Z bliska strzelamy TYLKO W GŁOWE! Filmik:

roznica miedzy strzelaniem w tułow i glowe

7.Strzelając nawet z daleka, strzelamy full auto i BARDZO wazna rzecz. Ta czerwona kropeczka na srodku, ma być idealnie na gosciu. Jesli tam bedzie, to nawet z daleka na 100% trafimy kolesia.

8.Widząc goscia na malej odleglosci, nie zatrzymujemy sie, nie kucamy, a wrecz przeciwnie strzelajac idziemy w bok, przy tym skaczac(wazne zeby celownik caly cza sbyl na gosciu). Mamy wtedy wieksza szanse na heada i przy okazji przeciwnikowi jest trudniej nas trafic.

9.Jeśli idziemy -np. w tym miejscu obok planta, obok respa NIU- glosno i slyszymy, że ktoś jest gdzies obok nas też, to nie zaczynamy bawic sie w kotka i myszka i biegac wokol tego miejsca, bo przeciwnik tez to robi, gdyz slyszy,że jestesmy blisko. Po prostu zaczynamy używać naszje medoty szybkiego chodzneia po cichu, nasluchujemy gdzies jest przeciwnik. gdy bedzie sie zblizal, cisniemy rolem za niego i zacznyamy w niego strzelac.

10.Gdy strzela ktoś w nas od tylu, robimy natychmiastowo rola obracajac sie i zaczynajac w niego strzelac i skaczac w jednym momencie.

11.Chcąc dotrzec w jakies miejsce nie robimy rollów(to do poczatkujacych), tylko biegniemy. Na staminie o wiele dalej zajdziemy niz rolujac. Rolla uzywamy tylko, gdy chcemy dotrzec do miejsca, ktore jest stosunkowo blisko nas.

12.Chodzimy w budynkach, za murami, nigdy nie wystawiamy się na otwartym terenie i nie szukamy tak przeciwnika.

13.Tego mozemy użyc na khali(mozna to zrobić we wszystkich rogach, ale nie polecam, bo nieprzydatne).

screenshot030wd.jpg

,

screenshot029oy.jpg

i coś innego(tez na khali):

84806350368613946267.jpgMy wszystko widziym, za to nas nie widac.

.

14.Miejsca w ktore mozemy zawsze rzucac na slepo granaty(oczywiscie na poczatkach rund majac duza szanse, ze ktos tam jest):

. Moze dodam w przyszlosci, jesli bede mial checi i poradnik sie spodoba;x

16. Cwiczyć i cwiczyć, poradnik moze nam tylko podpowiedzieć, ale prawdziwego skila musimy sami wyrobic.

+

17.Komendy w roomie /ar - autoready na romach opk przydatna. /j numerromu - wchodzimy do danego romu. W czasie gry /o otwiera nam opcje, nie musimy wychodzic z gry, zeby cos zmienic.

To już koniec poradnika, mam nadzieje, że komus sie przydał.Nie pamietam czy umiescilem wszystkie wszystko co wiem, bo moglem o czyms zapomniec, w razie czego zawsze moge cos dodac. Wszystko jest zrobione przeze mnie i czerpane z mojego doswiadczenia(jesli to wszystko juz bylo to sry). jaki Licze na zdjecie troche %, bo nie mam juz jak spamowac :<.

10 more

Opublikowano

Dobra przyznaje tutek ladny.Oczywiscie lajk :D

No nic nie pozostaje tylko GZ.

A i nazwa to mini tut,dlaczego? taki temat mozna spokojnie nazwac TuT :D

"Pewność wypisaną mam na twarzy"

Opublikowano

Na prawde dobra robota :)

Oby wiecej takich!

Bardzo proszę o ściągniecie kilku %.

Opublikowano

Bardzo fajny tutek, zdecydowanie przydatny.

Przyda się nowicjuszom i graczom chcącym od czasu do czasu popykać na A.I channel :)

Dodatkowo dodane ss czyli wszystko łatwiej zrozumieć.

Like it.

sybga.png

Jeśli Ci pomogłem daj Lubię to :)

Opublikowano

Do dupy padl w 15 wave jak ciota(mowilem ze noob biegnie:()

''Widzisz prawda jest jedna, prawda jest taka

Ja pamiętam pierwsze kasety Slums Attack

I niestety to przykre, oka nie przymknę

To nie było O.K., to było prymitywne''

Opublikowano

Widać, że się napracowałeś, lecz z niego nie skorzystam ;] Zmieniam nazwę na [Tut]

beztytuuabi.png

dv5e5.gif

Do dupy padl w 15 wave jak ciota(mowilem ze noob biegnie:()

Nie chce mowic jak ty padles 3x rundy z rzedu juz prawie na poczatku :x

10 more

Opublikowano

napisałeś żeby po cichu chodzić na " c spacja" lepiej jest wyćwiczyć 2x w,w,2xw żeby był sprint i od razu chodzenie

nowe acc strielock275!!!

Opublikowano

napisałeś żeby po cichu chodzić na " c spacja" lepiej jest wyćwiczyć 2x w,w,2xw żeby był sprint i od razu chodzenie

Też chcialem to napisać, ale sprawdziłem to z kolega i jak robilem tak, to on to slyszal. Wiec w ten sposob chodzisz po cichu tylko dla siebie, a inny cie normalnie slysza :). Pozostacje tylko c spacja

10 more

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zrefreszuje sobie;x

10 more

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...