Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

FreeBSD a MiniBSD

Eryk.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

dzis znalazłem bardzo ciekawa dla mnie rzecz a dokladnie Mini BSD słyszałem że jest to system oparty na zasadzie skryptów i bibliotek ale czym dokladnie się rózni ten a ten system?

Opublikowano

jest mniejszy

podstawa, bez kodów źródłowych i programów

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

masz to co chciałeś, a co potrzebujesz dodaj sobie sam

to głownie system działający jako porządny router, ipsec albo openvpn. konfiguracja głownie ręczna w konsoli albo edycje konfigów

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

robem wybacz za ciekawosc ale kompletnie nie wiem tego i zacznam od zera;]

jest to bardzo stary system bo od 2005 r chyba nie ma nowych wersji.

dodaje sb sam ale jak to uruchomic w ogole? by jakas konsola byla albo cos;]

Opublikowano

czo ty chcesz na tym uruchamiać ?

to jest TYLKO konsola i nic więcej, reszte trzeba sobuie skonfigurować ręcznie albo wgrać konfiguracje

chcesz coś robić czy stawiać na tym cokolwiek to sobie odpuść od tego jest FreeBSD

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

chodzi o to ze to jest czyste FreeBSD;] co mi z FreeBSD 8.2 i sf metina ja to umiem wgrac ale ja chce sprobowac z czystymi. chodzi mi o uruchomienie konsoli, albo jak to uruchomic przez virtual Pc albo cos?

@ ka chce sprobowac sam to uruchomic i cos dodac ale freebsd 8.2 było pelno tutów np na wirtual PC albo cos a to taka nowosc;]

Opublikowano

nie czytasz jak pisze

to gotowy serwer do prostych usług jakie wymieniłem i nic więcej tam nie ma no i nie ma nic wspólnego z systemem FreeBSD oprócz paru plików by tylko uruchomić wczytać konfiguracji i działać . żadnych X-ów, programów bo na tym po prostu nie będą działać

po cholerę ci FreeBSD na którym się nie znasz i masz z nim problemy. dowolny i prostszy serwer postawisz tak samo na każdej dystrybucji luinuxa, masz Ubuntu czy też pokrewne od niego Mint 11 Katya w sam raz dla początkujących

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

a co db freeBSD to jest mozliwosc skalowania go? nie wiem czy dokladnie tak sie to pisze chodzi mi o usuniecie zbednych opcji i plikow

Opublikowano

powiedz mi po co to robić skoro wszyscy tak mają, to co potrzeba, od razu po instalowane i gotowe do działania?

5 do 10 Gb na system i masę programów to dużo przy tak dużych aktualnie dyskach ? Windows zajmuje dwa razy więcej i ma najebane śmieci z których nawet nie korzystasz, w linuxach masz zawsze to co potrzeba by działały programy a jak nie masz system potrafi sam doinstalować albo ci mówi czego brak

usuwać możesz co tylko chcesz, ale to ani nie przyspieszy systemu ani nie spowoduje jego lepszego działania. no chyba że wywalisz czy nie uruchomisz tylko X-y i zostaniesz tylko przy pracy w konsoli

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

jeszcze raz pytam po co masz to usuwać by odzyskać kilkadziesiąt Mb na dysku ? jak ci przeszkadza to sobie usuń i pracuj w konsoli

zresztą ty nawet nie masz jeszcze systemu a już chcesz coś z niego usuwać nie wiedząc nawet po co to robić

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

tzn z tego co słyszałem usuniecie kilku rzeczy zbednych pomoze mi odzyskac kilka MB ramu a na tym mi zalezy gdyz pracuje na malym VPS i wszystko jest cenne;D

Opublikowano

skoro ci nie potrzebne to wywalaj , ja ci na pewno nie powiem co powinieneś

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...