Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Manchester United - Sygna ;)

MrSpritex1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. W tym tutku pokażę wam jak zrobić taką oto sygnaturkę z Manchesteru United:

1327832091-U307916.png

Efekt nie jest idealny ale jak kto woli , mi się podoba ;D

Materiały w spoilerach :)

Sygnę robię podczas pisania tutka więc cm'ki będą na 100% w innym miejscu :P Ok przejdźmy do tutka.

1.Robimy nowy obraz o wymiarach 500x200. Tutaj chyba nie trzeba screena ;]

2.Wklejamy tam herb Manchesteru United

herb4.jpg

3.Jak będzie taka potrzeba to skalujemy. Umieszczamy go na środku.

1327832208-U307916.png

4.Robimy tło. W tym celu bierzemy pędzel byle jaki , trzymamy CTRL i pobieramy kolor czerwony. W moim przypadku to kolory: ff0000 i e20e0d. Tymi kolorami smarujemy gradientem liniowym na warstwie białej.

1327832231-U307916.png

Jak zauważyliśmy , herb ma dalej białe tło.U mnie nie ma,ponieważ screeny robiłem po zrobieniu tuta -.- Aby je usunąć bierzemy tą różdżkę ( klawisz U ) ,klikamy na elementy białego tła i naciskamy na klawiaturze DELETE. Herb już nie ma tła :) Oczywiście przed tym kilkamy na warstwę z herbem. Rezygnujemy z zaznaczenia ( Zaznaczenie - Nic )

5.Robimy CM'kę :) Robimy nową warstwę z widoku , w tym celu klikamy na warstwę z herbem prawym przyciskiem myszy i naciskamy " Nowa z widoku " . Teraz robimy nową warstwę przeźroczystą i splatter brushami ( wpisz w google "splatter brush Gimp deviantart " i Ci wyskoczy ) robimy kilka plamek , nie ważne jakiego koloru. Na warstwie z plamkami klikamy prawym i "Kanał alfa na zaznaczenie" . Teraz klikamy na warstwę widoczną ( czyli ta nowa z widoku ^_^ ) i naciskamy na klawiaturze CTRL + I lub zaznaczenie -> odwróć. Mamy dalej zaznaczoną warstwę utworzoną z widoku i klikamy delete na klawiaturze. Teraz zaznaczenie -> Nic . Następnie usuwamy warstwę z plamkami i przesuwamy warstwę nową z widoku w dowolne miejsce ^_^ Brawo utworzyłeś CM'kę ! :) Można to powtarzać wiele razy .Ja zazwyczaj robię 3 cm'ki max . Tutaj możecie zobaczyć ze screenami jak się robi cm'kę , ja się tam uczyłem cm'ki robić ^_^

http://www.mpcforum.pl/topic/386237-tutlampard-tag/

6.Klucz do sukcesu. Na samą górę wstawiamy tą teksturkę:

bb7xc2.jpg

.

7.Tryb warstwy ustawiamy na Mnożenie.

8.Gratulacje ! Utworzyłeś fajną prackę ^_^

1327832091-U307916.png

Tut by me! Z własnego pomysłu.

Pozdrawiam MrSpritex1.

random.jpg

,,Odi profanum vulgus et arceo"

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

@up musisz wtedy dopasować odpowiednio kolory - pobrać je z rendera ^_^ materiały chyba nie będą pasować ,ale możesz spróbować ;P

random.jpg

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

Opisane wszystko dokładnie ale outcome mogło by być lepsze :)

Później pokaże ci mój out (edytuje posta jak by co) :D

Oczywiście lajka łap za tutoriala :)

@Edit mój śmieszny out nie do końca z tutem :D

xddddk.png

Tylko sie nie śmiejcie :) haha

NIE MA

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A tutaj moja próba :D. Dopiero zaczynam zabawę z grafiką więc mówicie co poprawić.

manchesterunitedgl.jpg

wszystko dobrze, prócz CM'ek i skalowania - CM'ek nie ma,a herb rozciągnięty :P skaluj trzymając CTRL.

random.jpg

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

@up

CTRL + SHIFT.

Poradnik taki sobie, łatwy, ale przyda się coś nowego do GIMP'a, bo wieje tu "pustkom"

:X

tylko CTRL. Shift dodaje to ,że po puszczeniu myszki od razu wychodzi z tego i trzeba od nowa to "zaznaczać". Dzięki za ocenę starego poradnika ;D

random.jpg

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Up

Chyba źle nałożyłeś texturkę,herb jest słabo widoczny a po lewej w rogu dolnym coś czarnego :P Textury nie skalujemy, po prostu dajemy i ustawiamy na mnozenie ;]

random.jpg

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

Drugi gorszy,bo texturka jest zielona xD Zmieniła kolorystykę ;x Nad wszystkimi warstwami na mnożeniu powinno być.

random.jpg

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

nie wstawiajcie tego do galerii ,mi powiedzieli ,że brzydkie i same pixele wychodzą xD @up doskonale! :D

random.jpg

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

Teraz z Barceloną. To Twoje "cudo" musiałem przekolorować (barwienie) na niebiesko, bo z żółtym wychodziło zielone :)

1336237626-U390698.png

1339914697-U390698.png

Opublikowano

Fajne ,podoba mi się CM'ka po lewej ,ale po prawej już mniej xD Fajnie ,że zaciekawiła was moja praca :)

random.jpg

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

• 5 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...