Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] BIOS w Acer Aspire

ipaikillah

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Postanowiłem zrobić format dla mojego obecnego laptopa Acer'a Aspire (5536). Chcę opróżnić cały dysk i mieć samego Wina, ale przejdźmy do rzeczy. Nie mogę znaleźć w BIOS'ie Boot'a. Gdy laptop się uruchamia, przyciskam F2. Uruchamia się BIOS, ale taki:

http://imageshack.us/photo/my-images/841/37711508.jpg/ P.S Te białe to "Windows 7"

Niżej pisze, że aby włączyć opcje zaawansowane, należy wcisnąć F8. Wciskam i mam to: http://imageshack.us/photo/my-images/846/76914467.jpg/

Kompletnie nie wiem, gdzie to może się znajdować ;/ Jestem zielony w tych sprawach, dlatego proszę o waszą pomoc.

P.S Sry za jakość zdjęć, ale były one robione fonem ;) Dzięki z góry.

I hope life teach you good... I hope...

Opublikowano

Pod F12 masz tam chyba menu boota, wybierasz napęd i powinno zbotować :)

Niestety, nie reaguje.

Opublikowano

F1 albo F2 , wszystko inne co napisałeś nie ma nic wspólnego z ładowaniem BIOS-u !

naciskasz przy starcie laptopa a nie po tym jak już wykona botowanie

menu botowania dla napędów jest pod ESC ( albo F9, F10 ) tak samo przy starcie laptopa , wcisnąć tylko 2x

zresztą wszystkie potrzebne informacje ci piszą w dolnej częsci pierwszego ekranu startu jakim klawiszem co uruchomić

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Przy włączaniu jest duża ikonka Acer'a, z podpiskiem "F2 to Setup" Przytrzymuje i wyświetla mi się do wyboru "Windows 7" I dalej jak na ss'ach."Aby uruchomić opcje zaawansowane, wciśnij F8"

Opublikowano

widocznie wykonujesz polecenie zbyt flegmatycznie, wciskaj jak załączysz lapka

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Też mam Acera Aspire.

Podczas uruchamiania (jak będziesz miał białe logo z napisem Acer) wciśnij delete.

Powinno pojawić Ci się okno biosu i tam w ustawieniach powinieneś mieć zmianę kolejności bootowania.

Pozdro

: . . . . . . . . .,'´`. ,'``;
. . . . . . . . . .,`. . .`—–'..
. . . . . . . . . .,. . . . . .~ .`- .
. . . . . . . . . ,'. . . . . . . .o. .o__
. . . . . . . . _l. . . . . . . . . . . . /
. . . . . . . _. '`~-.. . . . . . . . . .,'
. . . . . . .,. .,.-~-.' -., . . . ..'–~`
. . . . . . /. ./. . . . .}. .` -..,/
. . . . . /. ,'___. . : /. . . . . .
. . . . /'`-.l. . . `'-. .'........ . .
. . . ;. . . . . . . . . . . . .)-.....l
. . .l. . . . .' — ........-'. . . ,'
. . .',. . ,...... . . . . . . . . . .,'
. . . .' ,/. . . . `,. . . . . . . ,'_____
. . . . . . . . . . .. . . .,.- '_______|_')
. . . . . ',. . . . . ',-~'`. (.))
. . . . . .l. . . . . ;. . . /__
. . . . . /. . . . . /__. . . . .)
. . . . . '-.. . . . . . .)
. . . . . . .' - .. .....-`

Opublikowano

F1 albo F2 , wszystko inne co napisałeś nie ma nic wspólnego z ładowaniem BIOS-u !

LOL? Ja mam u siebie pod Delete? :O

menu botowania dla napędów/pendrive/dysków jest pod ESC ( albo F9, F10 ) tak samo przy starcie laptopa , wcisnąć tylko 2x

U mnie pod F12

Znawca od siedmiu boleści 8S

nom, sprawdziłem i w modelu 5536 jest:

Boot menu: F12

Bios Menu: F2

Menu opcji zaawansowanych systemu: F8

Można też spróbować: ALT+F10 do załadowania w biosie recovery

Jak zbotuje wybierasz napęd gdzie masz system i powinno pokazać się takie coś:

bootfromcdprompt.jpg

Wtedy szybko coś naciśnij i dalej to już chyba wiesz :)

Jak powyższe przyciski nie będą działać prawdopodobnie masz coś uszkodzoną klawiaturę.

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

Opublikowano

ten model ma D2D które należy włączyć w biosie w celu uaktywnienia partycji recovery

w biosie załączyć opcje Acer D2D Recovery w sekcji MAIN

potem ALT + F10 przy starcie i jest recovery a nie BIOS jak błędnie wyżej napisał

jak zapyta o hasło to wpisać : 000000

jeśli skasowałeś partycje recovery powinieneś mieć płytkę DVD z kopią, ją jeszcze inaczej się instaluje

czasem jest problem z instalacjami i botowaniem dla tego acera wynikający z nietypowego położenia partycji recowery , na początku dysku

@up sam czytaj i nie rób z siebie jeszcze większego głupka niż jesteś, to że ty masz pod delete nie znaczy że on też i pod nim tak samo jak i pod tymi co podałem, działają wszystkie. jemu nie działały funkcyjne jak należy bo używał ich w ustawieniach SYSTEMU a nie BIOS

F8 podajesz bez sensu bo nie dotyczy botowania laptopa tylko systemu a jak wiadomo windowsa boot loader nie załaduje recovery bo nie potrafi

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Pierwszy mu to napisałem, a ty jak zwykle skopiowałeś i dodałeś 2 nic nie warte słowa od Siebie, pierw napisałeś:

widocznie wykonujesz polecenie zbyt flegmatycznie, wciskaj jak załączysz lapka

Potem ja mu napisałem wskazówkę:

Można też spróbować: ALT+F10 do załadowania w biosie recovery

A Ciebie nagle oświeciło............

ten model ma D2D które należy włączyć w biosie w celu uaktywnienia partycji recovery

potem ALT + F10 przy starcie i jest recovery a nie BIOS jak błędnie wyżej napisał

jeśli skasowałeś partycje recovery powinieneś mieć płytkę DVD z kopią, ją jeszcze inaczej się instaluje

czasem jest problem z instalacjami i botowaniem dla tego acera wynikający z nietypowego położenia partycji recowery , na początku dysku

@up sam czytaj i nie rób z siebie jeszcze większego głupka niż jesteś, to że ty masz pod delete nie znaczy że on też i pod nim tak samo jak i pod tymi co podałem, działają wszystkie. jemu nie działały funkcyjne jak należy bo używał ich w ustawieniach SYSTEMU a nie BIOS

F8 podajesz bez sensu bo nie dotyczy botowania laptopa tylko systemu a jak wiadomo windowsa boot loader nie załaduje recovery bo nie potrafi

żałosny jesteś :D

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

Opublikowano

Możesz wytłumaczyć jak uruchomić tą opcję D2D Recovery? Bo nie mam żadnej takiej opcji w BIOS'ie

P.S Sorry, że po takim czasie, ale z laptopa korzystam tylko w weekendy.

@EDIT !!!!!

Uwaga! Dziękuję wszystkim za pomoc! Rozwiązałem swój problem <ja pier***e>. Poprostu musiałem szybciej nacisnąć F2 przy starcie. Wiem wiem.. debil ze mnie... Temat można zamknąć. Oczywiście +"sy dla Robem'a i Krzysztofa

Opublikowano

jak nie masz kiedy musisz mieć, w sekcji MAIN : D2D Recovery

5615256_1287848530461_1024x1024.jpg

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...