Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co się stanie z artystyką komputerowom po A.C.T.A ?!

NaHaju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Jak sami wiecie do polski wchodzi nieszczęsna ustawa A.C.T.A. . Na czym ona polega, sami wiecie. Ale tak... Każdy do utworzenia jakiejkolwiek grafiki komputerowej potrzebuje renderu czy różnych innych rzeczy pochodzących z internetu. Załóżmy, że chcemy sobie zrobić sygnaturkę z jakimś bochaterem z jakiejkolwiek bajki. Oczywiście nie uda nam się jego namalować więc ściągamy go z internetu. I tu właśnie jest problem.

Chyba każdy pochwycił o co mi chodzi..

A więc czekam na wasze wypowiedzi.

Co ja tutaj robie?

Opublikowano

Co ja mam powiedzieć korzystam z postaci z popularnej bajki, a teraz przez te prawo będę musiał usówać. Acta to jedna wielka pomyłka której nidgy nie uznam za coś ważnego..

Larry-Chen-Speedhunters-dubkorps-audi-31.jpg

Opublikowano

ACTA nic w tej sytuacji nie zmieni.

Jeżeli ktoś zna się na grafice, wie o co w niej chodzi i jakimi prawami się kieruje, to ma świadomość tego, że copyright jest świętością.

Wszelkiego rodzaju materiały, jakie możemy pobrać z internetu i nie są oznakowane ?, mają pozwolenie ze strony autora na wykorzystywanie ich do własnych celów.

Jednym słowem w takim wypadku nie można mówić o łamaniu praw autorskich, a tym bardziej projektu dotyczącego ACTA.

Opublikowano

Spokojnie, aby ACTA weszło w życie najpierw muszą to ratyfikować.. Teraz tylko podpiszą, bez paniki ;P

Ściągajcie na zapas zanim będzie za późno ;D

Opublikowano

Tu już nie chodzi o ściąganie.

Ogóle bardzo wątpię, by karali za sygnaturki, avatarki, czy userbarki. Bo w jakimś stopniu jest to reklama produktu, jak na to nie patrzeć...

Chociaż pewna nie jestem teraz tak bardzo...

A jeżeli ktoś będzie chciał zrobić Layout z użyciem przykładowo postaci z gier, to może to zrobić, ale na dole powinien dopisać, że "Materiały użyte w projekcie są autorstwa bla bla bla".

Opublikowano

To cale ACTA i tak nic nie zmieni jak wejdzie , no co poblokuja mainstreamowe strony z piratami ale zawsze bedzie inna , i zawsze bedzie nowe obejscie. Grafika to tylko grafika a nawet w najgorszych przypadkach bedziecie mieli strony z renderami pierdolami bez copyrightu.

wakow9.png
Opublikowano

Możemy robić prace, gorzej z publikowaniem ich. Wtedy musimy napisać notkę o copyright'cie. :)

poniewieramy się czlowieku                      

Opublikowano

Wiesz... przecież oni nie mają dostępu do naszych komputerów, więc nie mogą sprawdzić, czy ktoś ma oryginalnego PS'a, czy nie.

Więc to absolutnie nie ma znaczenia.

Dobrze, że tak.

Bo przynajmniej ja nie mam 2000+ na jakiś program..

xxxxxxx

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...