Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[szukam/pytanie/pomocy]Książki o via

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Bardzo długo nad tym myślałem i doszedłem do wniosku że faktycznie bez książki to się nie obejdzie. Każdy poleca aby kupić książkę i z niej uczyć się jak tworzyć gry. Zwracam się do was z prośbą o podanie mi tytułów bądź linków do sklepów internetowych z książkami do nauki. Chciałbym tworzyć gry via oraz takie do pobierania. Gatunek jakim się interesuje to praktycznie każdy.

Oczywiście wy musicie znać platformę na jakiej ja chciałbym się nauczyć.

1. Chciałbym się nauczyć tworzyć gry via typu CityVille czy Millionaire CIty na Facebook'u (nie wiem czy to nie jest czasem Flash)

2. Chciałbym tworzyć gry FPS, MMO, RPG w javie i innych platformach. np: Stworzyć podróbę metina od 0 tak żeby się sprawdzić. FPS'a stworzył bym na wzór CS'a którego nie lubię ;D

Ogólnie mam duży zapał i wiem że książki są masywne ale jestem gotów do nauki w każdej wolnej chwili tylko muszę wiedzieć czego mam się uczyć. Jakich platform. Muszę nauczyć się wielu pojęć typu "Co to silnik gry?" i inne. Jednym zdaniem... nic nie umiem ale chcę ;)

Jakby ktoś mógł podać tytuły to będę wdzięczny.

@edit

Czy gry na FaceBook'u pokroju CityVille i Millionaire City są pisane w PHP ? Jeśli tak to proszę o podanie tytułu szczególnie tej książki gdyż zamierzam również stworzyć grę point and click i oczywiście nie obejdzie się bez wiedzy MySQL o której również nic nie wiem ;D

Puki co oglądam filmy które podał mi użytkownik tego forum

2 część pisania gry RPG Via WWW - nawet ciekawe, oglądam to dla przyjemności i poznawania procesu tworzenia gry. Tak na prawdę nie będę korzystał z jego przykłądów tylko z książki ;)

http://www.youtube.com/watch?v=JkOONXP9gB0&feature=mfu_in_order&list=UL

CPU: Intel Core i7 6770K @ 4,0GHz
GPU: Zotac GTX 780Ti AMP Edition
RAM: Kingston 2x8GB

Case: Cooler Master HAF X

Opublikowano

Cóż pomysł dumny. Ale lepiej zacząć od małych rzeczy. Do gier na FB używa się Flash (ale czego dokładnie to niewiem ,ale może Action Script).

Do pobrania dla kogoś na komórkę używa się Javy komórkowej.

Do via WWW - JS, Flash, PHP, HTML, CSS, JQuery

Do takich jak CS, Metin2 itd. - C+/++/#, Deplhi - To te które znam. Bo w Asemblerze to chyba pisze się przeważnie wirusy nie ?

Opublikowano

Czyli ja bym się chętnie nauczył PHP oraz Flash i może Java

Jakie tytuły książek polecacie ?

PS Minecraft jest napisany w Javie co nie?

Opublikowano

tak widziałem a Flash to nauczę się w Internecie czy z książek?

@edit

O co ci chodzi? co ma wspólnego ACTA z książkami?

Znasz jakieś tutki z Flash? ale takie zaufane

Opublikowano

@refresh

Opublikowano

Po podpisaniu ACTA nie pobierzesz żadnej książki z internetu. Chyba że chcesz kupić. Idziesz do empiki lub jakiegoś Media Marktu i myślisz, że będziesz miał duży wybór? Bierz jakąkolwiek.

tumblr_inline_nt05diSJ3v1r02w2j_500.gif

Opublikowano

Oczywiście że chcę kupić :>

Kupię książke do PHP i najlepiej Flasha albo jakieś tutki w necie. Nie wiem jaki tytuł najlepszy a on jest bardzo ważny

Opublikowano

Powiem ci, że ksiązki php, tak jak wszyscy nie opłaca się kupować... Szczerze kupiłem sobie książke php i jest tam np. strona opisu na 1 polecenie. Na video tutach nauczyłem się większości + reszte ze stron i naprawdę mi to poszło sprawnie w 2 tyg. Umiem już napisać swój silnik, może nie doskonały, ale mam zamiar napisać grę w php i jak narazie już prawie skończyłem. Moim zdaniem czytanie 800 stron to jest przesada, żeby nauczyć się php, bo np. mi poszło bardzo łatwo. Zależy też od takiego ogólnego zrozumienia ( logiki skryptów ), bo potem to nie ma problemu. Polecam program Eclipse, w nim masz dużo komend np. jak wpiszesz m to wyskakuje mysql_query itp. i do nich są krótkie opisy ( angielski ), więc pomagają podczasz nauki.

Opublikowano

Super!

Rok temu polecali mi prawie wszyscy użytkownicy książkę ;/ a teraz ...

Opublikowano

Zależy od tego jak szybko czegoś się uczysz. Moim zdaniem w tej książce jedna komenda opisana jest na całą strone i nie opłaca się marnować kasy, bo lepiej potem sobie kupić za to dobry hosting :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...