Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym nauczyć pisać boty do gier ale niestety mam pytań kilka na które nie mogę znaleźć odpowiedzi w żadnym tutorialu więc piszę tutaj:

1.Chciałem wiedzieć odnośnie GUI np:Zrobię buton i klikając w niego chcę żeby coś się działo to chciał bym wiedzieć jak napisać pod niego interakcje czy to można funkcje robić odrazy w GUI czy w GUI grafikę a w edytorze scite robi się do niego funkcje takie jak na przykład!!!to jest tylko przykład:Że po kliknięciu tego butona wyłącza mi się komputer i czy jak zrobię kilka butonów to jak do każdego zrobić funkcje żeby się nie pogubić.Nie chcę żeby ktoś tu mi zaraz pisał tutorial jak ale chociaż podał jakieś tutoriale z tego forum czy video z tego czy z innego.Sądzę że wielu tego nie wie a nie pomyśli o tym żeby zapytać więc proszę o pomoc.

2.Jak zrobię okienko w którym są butony to jak zrobić żeby określać współrzędne każdego przycisku czy czegoś NP Hyper Camem czy czymś innym.Chodzi o to że jak np zamierzę buton w tym okienku i wpiszę jego współrzędne to żeby po przesunięciu w róg czy gdzie indziej tego okna myszka trafiała na ten sam buton bo Hyper Cam mierzy cały ekran więc jak przesunę w jakiś róg okno to myszka może wychodzić już po za okno.

Wiem że napisałem to bardzo zawile i dla niektórych nie zrozumiale ale mam nadzieje że ci co się znają zrozumieją o co mi chodzi.

Proszę też o podawanie mi jakiś ciekawych tutoriali które mi pomogą w nauce tworzenia botów od razu mówię ze mam czas nie chcę się tego nauczyć w godzinę bo wiem że to nie realne.

Moje GG:26388923 Gdyby był ktoś tak pomocny i mógł mi to sam wytłumaczyć pozdrawiam.

Opublikowano

Dzięki jeszcze nie przeczytałem ale już raczej wiem że rozwieje mam akurat obok w karcie to thx ale mogli byście więcej podać tutoriali odnośnie GUI może być z innych stron chciał bym się nimi zająć i już chociaż za miesiąc chciał bym zrobić swojego porządnego 1 bota pozdro.

Opublikowano

Witam mam kolejne pytanie na które prosił bym jeśli da się o szybką odpowiedź:

1.Robię sobie w kodzie wygląd bota dla ćwiczeń ale mam zamiar u góry dać dwa napisy pierwszy TRENING taki długi na pół przeglądarki które będzie wielkości okna i to odnośnie jej pytanie będzie a więc obok napisu trening podobnej długości ODPOCZYNEK.I teraz poniżej chciał bym rozciągnąć okno przeglądarki i tu pytanie czy da się zrobić to w GUI czy musiał bym ten kod z KODY wkleić i pod nim coś dopisać jeśli się da w GUI to jak?A jeśli kod trzeba to jaki?

Opublikowano

Okno rozciągasz w kodzie zwiekszajac po prostu wartosc druga przy GUICreate

Co do rozmiarow labeli (czyli napisow) zmieniasz je przez guictrlsetfont bodajże

Opublikowano

Przy włączonym SciTe (edytorze) wciskasz na klawiaturze F1, wpisujesz w spisie treści GUICreate lub GuiCtrlSetFont w propozycjach pojawia ci się ta funkcja, klikasz na nią i czytasz - dowiesz się tyle, ile nie jest o tym napisane na żadnym forum!

czwartkowy posmak w ustach przypomina
że nie ma sensu owijać w bawełnę
zmarzniętego truchła

przez latarnię ktoś przerzucił sznur
cumuje statek w bezpieczną przystań

czuję jak na skroniach zasycha sól
...

Opublikowano

Witam mam ten kod:

#include <ButtonConstants.au3>
#include <GUIConstantsEx.au3>
#include <WindowsConstants.au3>
#Region ### START Koda GUI section ### Form=
$Form1 = GUICreate("Form1", 623, 442, 192, 125)
$Button1 = GUICtrlCreateButton("Trening", 0, 0, 297, 41)
$Button2 = GUICtrlCreateButton("Odpoczynek", 312, 0, 297, 41)
GUISetState(@SW_SHOW)
#EndRegion ### END Koda GUI section ###

While 1
$nMsg = GUIGetMsg()
Switch $nMsg
Case $GUI_EVENT_CLOSE
Exit

EndSwitch
WEnd

To jest okno nie dokończone o ile ja tylko szukam odpowiedzi po w którym miejscu zacząć pisać do niego funkcje i np gdybym chciał napisać funkcję do butona trening to jak oznaczyć że to jest do niego funkcja i jak w GUI zrobić do niego wygląd że po kliknięciu na niego pojawi się tam też jakiś buton czy coś.

I jeszcze jedno (prosiłbym-Nie lubię ludzi którzy piszą CHCĘ) Więc prosił bym aby gdyby ktoś mógł napisać mi nie bota po prostu okienko z jednym batonem którego po kliknięciu przechodzi do jego wyglądu nie wiem jak co gdzie to wkleić a po kodzie analizując na pewno bym doszedł.

NIE CHCESZ NIE MUSISZ JA NIE KAŻE JA TYLKO PROSZĘ O POMOC POZDRAWIAM.

small-logo.png

Opublikowano

Pod strukturą GUI masz pętle While...WEnd a w niej instrukcje warunkowe Switch...Case - pozwalają one na wybór opcji. Pomyśl na czysty rozsądek, $GUI_EVENT_CLOSE to zmienna przypisana do przycisku wyłączającego okno (tak, ten czerwony w prawym górnym rogu okna), i patrz teraz co się dzieje, jest instrukcja

Case $GUI_EVENT_CLOSE
Exit

pod komendą Case pokazało się Exit, jest to wbudowana w kompilator funkcja kończąca pracę programu hmmm czyli robiąca to co stanie się po naciśnięciu tego czerwonego przycisku. widzisz już odniesienie do twojego pytania?

wystarczy dodać następne case'y ze zmiennymi do twoich buttów a następnie linijkę niżej podać nazwę funkcji, która m zostać wykonana po wciśnięciu danego buttona. tak, to dlatego przy deklarowaniu GUI każdemu elementowi przypisywana jest zmienna typu $Button1 etc.

zmarzniętego truchła

...

Opublikowano

Wiem rozumiem już jak pisać funkcje a do jasnej najbardziej mi chodziło jak zaznaczyć i gdzie napisać że jak kliknę na buton trening to jak i gdzie jego wygląd napisać.small-logo.png

Opublikowano

w funkjci, która wywołuje się po kliknięciu buttona

guictrlsetimage()

ewentualnie, gdyby nie działało zamiast buttonów daj pic (guictrlcreatepic)

Opublikowano

Chuj, że znasz tamte jezyk?

Skoro to dział AutoIT to chyba gadamy o AutoIT? Napisałem ci gdzie możesz przeczytać o funkcjach? Aha... jeśli nie wiesz to możesz tez tam wpisać guictrlsetimage i guictrlcreatepic.

zmarzniętego truchła

...

Opublikowano
mi chodziło jak zaznaczyć i gdzie napisać że jak kliknę na buton trening to jak i gdzie jego wygląd napisać

PORADNIK:

1. Robisz GUI ( czyli grafike w "KODA" - niestety lepszego edytora narazie ni ma , ale wystarcza )

2. w menu " Narzędzia --> Generuj kod formularza " , kopiuj do schowka , wklej do notatnika ++ , lub scite lub innego edytora.

3. Masz juz GUI , butony itd, ( grafike ) , teraz czas napisać kod który będzie coś z tym robił.

Kod z KODA wyglada mniej wiecej tak:

#include <guiconstantsex.au3>
#include <windowsconstants.au3>  ; <--- to sa biblioteki z których autoit pobiera funkcje
; użytych komend w programie , bez tego dana komenda nie zadziała

#Region ### START Koda GUI section ### Form=
; tutaj jest twoje GUI z KODA
$Form1 = GUICreate("Form1", 623, 449, 192, 114)
$Button49 = GUICtrlCreateButton("Otwórz", 624, 72, 91, 41)  ; Guzik
GUISetState(@SW_SHOW)   ; Pokazuje GUI
#EndRegion ### END Koda GUI section ###

; Tutaj jest pętla while twojego programu, działa ona cały czas i wykonuje program,
While 1
$nMsg = GUIGetMsg()

Switch $nMsg	 ; bez tego nie można wył. programu , Switch deklaracja użycia przycisków w programie
Case $GUI_EVENT_CLOSE
Exit

;przyklad guzika
Case   $Button49   ; Guzik uruchamiajacy kalkulator systemowowy
CalculatorSys()   ; funkcja przypisana do " Case   $Button49 "

EndSwitch		 ; zakończenie deklarowanych przycisków

; tu można napisać co jeszcze program ma robić ( komendy )
; Uwaga petla while odświeża się cały czas , wpisanie tu w nie własciwy sposób komend ,
;  może spowodować cały czas wykonywanie danej komendy , to z kolei niepotrzebne zużycie procesora nawet do 100%.

WEnd   ; koniec pętli i jednocześnie koniec programu

;  biblioteki ewentualnych funkcji użytych w programie, czyli co funkcja ma robić
;  przykład funcji " CalculatorSys() " użytej do "Case   $Button49"
Func CalculatorSys()   ; nazwa funcji , FUNKCJA URUCHAMIA KALKULATOR SYSTEMOWY
Run("calc.exe")	 ; komendy w funkcji czyli co funkcja ma robić
 EndFunc  ; koniec funkcji

; Czumu części programów pisze się w funkcjach?
; Otóż jesli dana czesc programu nie zawsze jest używana ( np. guzik nie zawsze musi być kliknięty ).,
; to można owe komendy zapisać w postaci funkcji ,
;  dzieki temu program przy uruchamianiu sie, nie bedzie wczytywał tych funkcji
; i program szybciej się uruchomi.

; Acha i jeszcze 2 powód, jeśli dana część kodu powtarza się wiele razy ,
;  zapisuje się ją do funkcji i zamiast wiele razy powtarzać część kodu , powtarza się tylko nazwę funkcji.
; Dzieki temu nasz program zajmuje o wiele mniej miejsca.
;  --->  Zmienne użyte tylko w funkcjach ( nie deklarowane jako zmienna Global)
; są zazwyczaj używane tylko w danej funkcji. ( czyli działają jako zmienna Local  )

Podczas pisania mozesz sprawdzać program zapisując i uruchamiając plik ... .au3 ,

Jesli jest bład to nawet pokaże w której linijce.

Jeśli nie jesteś piewien co dana funkcja w danej chwili zwraca to możesz

na jakiś czas dopisać i sprawdzić co wyświetla po uruchomieniu programu

MsgBox(0,' Znalazlo' , $twojaFunkcja )

Jak skończysz pisać program to możesz usunąć okienka MsgBox.

Jakies jeszcze pytanko? :)

Zachęcam do obejżenia jakiś przykładów programów autoit .

A także do czytania TUTORIALI

Oprócz KODA Designer można skorzystać z

ISN AutoIT Form Studio

http://www.autoitscript.com/forum/topic/136766-isn-autoit-studio/

Jest tam jeszcze isn autoit studio (edytor tekstowy) .

Moim zdaniem jesli chodzi o edytor to scite i notepad++ wystarczą.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...