Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Picie alkoholu

-l2aven

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć , mam pytanie brałem bardzo silny antybiotyk przez 7 dni . Po ilu dniach od odstawienia mogę spożywać alkohol ? (vodke)

Pytam tutaj bo na antybiotyku nie mogę znależć.

ravensygna.png
Opublikowano

Przykład na piwie :

" szanse, że 2 piwka po 2 dniach od skończenia antybiotykoterpaii jakoś szczególnie Ci zaszkodzą są małe, choć ja zazwyczaj polecam dłuższą przerwę, "

Więc jeśli chcesz wódkę to razy 2 czyli 4 dni.

2e7beb469d579.gif

" Ten kawałek będzie leciał w furach wielu,

więc pozdrawiam pasażerów, elo "

Opublikowano

Ale to i tak zależy jaki masz organizm... ja np. jak biorę antybiotyki to 1-3 dni i jestem zdrów, a inni na o samo chorują i leczą się dłużej...

Antybiotyków nie można łączyć z alkoholem z dwóch powodowów, po pierwsze nasialają ich działąnie, a po drugie jak wiesz i jedno i drugie jest szkodliwe dla wątroby a połączenie ich staje się dla niej wręcz toksyczne.

Nikt Ci nie odpowie co się może stać, jeden wypije i nic mu nie jest a drugiemu może poważnie zaszkodzić, bo to zależy od wielu czynników.

2e7beb469d579.gif

" Ten kawałek będzie leciał w furach wielu,

więc pozdrawiam pasażerów, elo "

Gość malutki688
Opublikowano

zestawienie obok siebie apapu i antybiotyku jest dziwne.....

nie lepiej sie spytac lekarza lub farmaceuty gdyz kazdy lek niewasciwie stosowny zagraża twohemu zyciu lub zdrowiu.

Tak na powaznie to nie ma sesnu sie tu pytac bo nawet nie wiemy jak dlugo i na co byles chory....

Opublikowano

Raczej nikt Ci tego z forum nie napisze 'dokladnie' ile trzeba czekac

kazdy czlowiek reaguje na to inaczej jeden moze juz dzien po chlac vodke i nic mu nie bedzie

drugi poczeka 3-4 dni jeb*** i go bania trzepnie i bedzie miec problemy

to indywidualnie zalezy od kazdego ja bym na Twoim miejscu

zaczal pic wtedy kiedy bym uznal gdy juz jestem 100% zdrowy

oraz mam chec na picie bo jak czujesz sie chory

i zaczniesz pic moze choroba powrocic

1315596276-U71001.jpg

Kiedyś Metin2.pl 86 lvl

Kiedyś Aion Online 55 lvl

Kiedyś WoW 80 lvl

Guild Wars 2 80 lvl

teraz jakoś nie ma na nic czasu

Opublikowano

A to pijesz przed pc?

Już przesada... Takie sprawy możesz się pytać kogoś w rl... No chyba że sam trzaskasz wódkę przed pc...

A jak już temat napisałeś to zazwyczaj na silny antybiotyk lekarz daje receptę i mówi przez jaki okres nie można pić alkoholu. A jak nie powie możesz się zapytać go, no chyba że z mamą/tatą byłeś i nie chciałeś przy nich się dowiedzieć o takie coś.

beznazwy1ef.jpg

Opublikowano

Zależy od organizmu, ja mogę nawet popijaćleki przeciwbólowe whisky ale mam 197cm wzrostu i 96kg wagi więc jestem nieco ponad przeciętną :D

Jak uważasz, że masz dobrą głowę to pij, może się uda. A jak nie, to daj sobie spokój, nie warto...

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Zależy od organizmu, ja mogę nawet popijaćleki przeciwbólowe whisky ale mam 197cm wzrostu i 96kg wagi więc jestem nieco ponad przeciętną :D

Jak uważasz, że masz dobrą głowę to pij, może się uda. A jak nie, to daj sobie spokój, nie warto...

Raczej nikt Ci tego z forum nie napisze 'dokladnie' ile trzeba czekac

kazdy czlowiek reaguje na to inaczej jeden moze juz dzien po chlac vodke i nic mu nie bedzie

drugi poczeka 3-4 dni jeb*** i go bania trzepnie i bedzie miec problemy

to indywidualnie zalezy od kazdego ja bym na Twoim miejscu

zaczal pic wtedy kiedy bym uznal gdy juz jestem 100% zdrowy

oraz mam chec na picie bo jak czujesz sie chory

i zaczniesz pic moze choroba powrocic

Ale to i tak zależy jaki masz organizm... ja np. jak biorę antybiotyki to 1-3 dni i jestem zdrów, a inni na o samo chorują i leczą się dłużej...

Antybiotyków nie można łączyć z alkoholem z dwóch powodowów, po pierwsze nasialają ich działąnie, a po drugie jak wiesz i jedno i drugie jest szkodliwe dla wątroby a połączenie ich staje się dla niej wręcz toksyczne.

Nikt Ci nie odpowie co się może stać, jeden wypije i nic mu nie jest a drugiemu może poważnie zaszkodzić, bo to zależy od wielu czynników.

Przykład na piwie :

" szanse, że 2 piwka po 2 dniach od skończenia antybiotykoterpaii jakoś szczególnie Ci zaszkodzą są małe, choć ja zazwyczaj polecam dłuższą przerwę, "

Więc jeśli chcesz wódkę to razy 2 czyli 4 dni.

Widzę, że na forum jest sporo wybitnych lekarzy.

@Do autora

Takie rzeczy to nie pisz na mpc, takimi radami mozesz się podetrzeć.

Idz do lekarza lub zapytaj osób które mają pojęcię o tym.

Opublikowano

lepiej poczekac nie >?

chyba ze chcesz miec jak ja Apap 1 browar i lezysz

apap + 1 piwo = gleba?Tylko pozazdrościć.

Do autora jak zapytasz lekarza to z lekka oczy na ciebie wyszczerzy.

Opublikowano

Pytam tutaj bo póki co nie mogę wychodzić z domu , a nie mam się kogo spytać.

A rodzice zaraz będą się rzucali o alkohol.

ravensygna.png
Opublikowano

Po huj czekasz dawaj stawiaj Pół litra 2x browca i jedziesz albo wylądujesz w szpitalu albo znajdą cie pod PC koło komputera co się przejmujesz ? no przeciesz Alkochol ci da siłe co nie ?

1373415594-U477327.png

KidModerator Single Player|MPC Champion|Gold Member|Postwriter|Uczeń Pawła_CS|

Opublikowano

zajarać raczej możesz, bo dorośli palą też nawet jak biorą antybiotyk.

z piciem bym poczekał z dobry tydzień, żebyś nie rzygnął, bo nawet po antybiotyku jest ci słabo, a co dopiero będzie po piciu.

mogę się mylić z tym paleniem.

Opublikowano

Stac sie nic nie stanie ale ja to doswiadczylem , mialem zatoki i tak dalej mialem antybiotyk i w dniu brania mialem isc na impreze do znajomego, 3 piwa i mnie zmulilo lekko ale konsekwencji nie bylo zadnych. Dla bezpieczenstwa tak 4 dni bym poczekal.

wakow9.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...