Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poradnik Malphite - kamienny nakurczysyn

Opal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Malphite.jpg

Historia

Malhpite jest jednym z 6 moich pokemonów (bo tyle jest slotów). Jest to meteor, chyba, Złapałem go w great balla czyli za sumę 1350 więc całkiem tanio. Ma on ataki 4 jak to w pokemonach. dywano talerz z kamienia, rage jebnięcie bo noby go wkurwiają mały CD, dokuwienie czyli dodatkowy pancerz i dmg bo czuje się rambo i rejpi papiery i ulti, które jest zajebiste. Więc malphite nie jest ani alkocholikiem, ani zboczeńcem, ani psychopatą, właściwie nie wiem czemu właściwie jest w moim pokedexie jako "złapany" i wrzucony do 6 pokebali, które mam przy dupie, a nie u OUK'a w komputerze.

Możecie się kłocić, że malp to solo toper, ale mam was w dupię bo ja gram junerami i podaje build na moją pozycję.

Spele

Imo najgorsza z możliwych opcji, dlaczego? Daje nam może mechanizm ucieczki ALE:

-Nie daje busta do dmg

-Nie jest pomocne przy gankach

-W tf nie wyeliminujemy targeta

Flash.png?t=0.7059544146992859Smite.png?t=0.02260301318016178

Jedna z najlepszych alternatyw, cholernie mocne gankowaniu, bierzemy

gdy BOT lane ma equhausta

-Daje ogromny bust do dmg

-Pomocny przy gankach

-Lepszy focus w TF i większy burst

ignite.pngSmite.png?t=0.02260301318016178

2 z polecanych prze zemnie alternatyw flasha to equhaust, bierzmy gdy w teamie nie ma

żadnego equhasuta, co daje?

-Łatwe ganki

-Eliminuje 1 target z TF

-Łatwiejsza ucieczka (najbezpieczniejsza alternatywa flasha)

4af4ffeadab7a39f4a43044584440924.pngSmite.png?t=0.02260301318016178

Masterki

At9Mr.png

Runy

5245.pngFlat AD (Szybsza jungla)

5317.pngFlat Armor (Większe survi jungla)

5290.pngM. Resist/lvl (większe survi late)

5345.pngFlat HP (większe survi early)

Skile

dG91O.png

Build

Start Item

1007.pngHealth_Potion.gif

Core

3096.pngHeart_of_Gold.gif3111.png3067.png

Situational Items

n1

3069.png3068.pngfrozen-heart.gif3091.png

n2

banshees-veil.gifaegis-of-the-legion.gif3143.png

n3

3005.png3078.png

Opis skilli

GraniteShield.jpg

Właściwie chujowy pasyw, daje większe survi na jungle, raczej słabe, daje shielda równego 10% naszego całego HP

SeismicShard.jpg

Dobry slow, trwa 4 sekudny, nieziemsko mocny przy gankach

BrutalStrikes.jpg

Daje duży bust do AD i Armora, czyli większe survi i atak

GroundSlam.jpg

Rejpi ad carry, zmniejsza att sped + jest aoe + małe CD

UnstoppableForce.jpg

Świetne do dajvowania + inicjowania TF + gank po 6 z ult to pewny frag

Opis ogólny jak grać:

Malp potrafi wykluczyć AD cary z TF i to jest jego głowne zadanie w TF , najlepiej ultować się w jak najwięcej osób a najlepiej AP caster + ad carry + support. Do czego słóży slow do TF, głównie to tego, żeby ad carry nie mógł wyjść i się bić , albo do dojebania saporta jak bd uciekać. Gdy dajwują twojego mate pod turetem i hp tureta jest + 30% możesz spokojnie wbijać, ale tylko na ulti.

Jak grać poszczególne etapy:

Early

Kupujemy 1 itemy i lecimy an wolfy które respią się 1.40 prosimy o "some dmg" i lecimy z blue, potem bierzemy albo Q jeśli ktoś na siłe out farmia jakąś linie, albo E żeby szybciej zrobić wrathy i golemy. Po wbiciu 3 lvl postaraj się zgankować bota albo topa, gdy weźmiesz te spele co pisałem wyżej, jest szansa, że zdobędziecie fraga -prawdopodobnie FB czyli 400 gold + ok 250 za asyste łącznie 650 golda czyli 6/9 dragona - to sporo. Do 6 robimy spokojnie jungle i gankujemy jeśli jakaś linia jest sporo spushowana albo odpuszchowana (podchodzimy do krzaków zza tureta tak, żeby nas nie widzieli przeciwnicy)

Mid

Na 6 możemy spokojnie divować, jeśli któraś linia wygyrwa, gdy zabijemy bot lane, można pokusić się o dragona, staramy się wardować o ile się da miejsce w którym można dostać ganka na mida od 3 bufów przeciwnika i solo topa - o ile ten nie kupi warda. Gdy nikogo nie ma na lane możemy zabrać kilka creepów, żeby przyspieszyć nasz progres w buildzie

Late

Jesteśmy tanki inicjujemy all, gdy jest wyraźna przewaga bądź gdy przeciwnicy stracą najlepszego gracza bądź padnie 2 możemy spokojnie brać się za barona, w tym celu warto obwadrować go dookoła i poprosić o zakupienie oracla przez supporta. Nie boimy się sytuacji 2 na 3 gdy mamy ult a mamy obok siebie np AD carry, bądź kogoś z feedowanego w szczególności jak mamy barona.

Kiedy pickujemy malpa?

Kiedy tylko jest wolny slot na junglera + w naszym teamie nie ma gragasa czy janny czy innych co rozbijają TF

Opublikowano

Poradnik nawet ok. Co do buildu, staram się zawsze najszybciej złożyć Frozen Hearta, bo jak na mapie nie ma blue, to przynajmniej dłużej wytrzymamy. Ze skillami u Malphite'a jest różnie, bo można maxować E > Q > W albo Q > E > W. Oczywiste jest, że max'owałeś Q, żeby mieć większy slow na gankach. Runy na Malpha mam te same, masterki też ok. Może nie rozpisałeś się strasznie, ale poradnik dla osób chcących grać Malphite'em będzie dobry.

@2xup

Malphite na solo topa? lolwut

Trinity to dobry item na niego, bo mamy większe dmg + hp + mana i kilka innych rzeczy. Malphite na lane jest nieopłacalny, bo nie może atakować, chyba, że jedynie z Q. Biorąc go pod jungle możesz im dać exhausta > a jak będą jeszcze uciekać to walisz ulti. Ja nim najczęściej startowałem TF'y wchodząc z Q > a potem czekałem na dobry moment żeby wbić R.

fe7afd2c01dc5fe025c76fe9bf8c0b0e.jpeg
4to7r2K.png

Opublikowano

Build który podałem to itemy które są najbardziej odpowiednie 1>2>3 etc.

Mam w dupie wasze komentarze, builda podaje dla doświadczonych junglerów grających coś tam w team.

cytuje poradnik:

"Możecie się kłocić, że malp to solo toper, ale mam was w dupię bo ja gram junerami i podaje build na moją pozycję."

+ Nie bd patrzyć na wasze komentarze, ponieważ nie macie bladego pojęcia o tej grze, co mogę w naprawdę łatwy sposób udowodnić.

Opublikowano

Poradnik nawet ok. Co do buildu, staram się zawsze najszybciej złożyć Frozen Hearta, bo jak na mapie nie ma blue, to przynajmniej dłużej wytrzymamy. Ze skillami u Malphite'a jest różnie, bo można maxować E > Q > W albo Q > E > W. Oczywiste jest, że max'owałeś Q, żeby mieć większy slow na gankach. Runy na Malpha mam te same, masterki też ok. Może nie rozpisałeś się strasznie, ale poradnik dla osób chcących grać Malphite'em będzie dobry.

@2xup

Malphite na solo topa? lolwut

Trinity to dobry item na niego, bo mamy większe dmg + hp + mana i kilka innych rzeczy. Malphite na lane jest nieopłacalny, bo nie może atakować, chyba, że jedynie z Q. Biorąc go pod jungle możesz im dać exhausta > a jak będą jeszcze uciekać to walisz ulti. Ja nim najczęściej startowałem TF'y wchodząc z Q > a potem czekałem na dobry moment żeby wbić R.

Malph na topie bardzo ładnie kontruje irelie ,E redukuje atack speeda ;>.

Opublikowano

Aha i? Na irelie możesz sobie picknąć Nasusa i się spokojnie nastackować i wygrać gre.

Zakladajac, ze irelia idzie na wymiane minionow, bo normalnie (1800+ elo, czyli tam gdzie cie nie bylo i nie bedzie) irelia zjedzie nasusa true dmgem, albo przynjamniej zoutfarmi, a nasus bez farmy useless.

Opublikowano

Jak, potrafisz wygrać Nasusem jaką kolwiek linie to gzzz, mi chodzi o nafarmienie, ale na twoim 800 elo to wiadomo Nasus nawet GP pociśnie.

Opublikowano

dobry poradnik, ale nie wiem czy opłaca się kupować shurleyia (coś takiego) , a na 2 lvl po wilkach i blue można się pokusić na ganka na topa.

<>

Opublikowano

Jak, potrafisz wygrać Nasusem jaką kolwiek linie to gzzz, mi chodzi o nafarmienie, ale na twoim 800 elo to wiadomo Nasus nawet GP pociśnie.

LoL, wez idz do podstawowki naucz sie czytac. Ja napisalem, ze ogarnieta irelia zoutfarmi nasusa, a ty mi tutaj, ze ja nasusem wygrac obojetnie co... Jak juz sie nauczysz czytac to wroc, bo narazie nie mam powodu, aby znizyc sie do twojego poziomu.

Opublikowano

LoL, wez idz do podstawowki naucz sie czytac. Ja napisalem, ze ogarnieta irelia zoutfarmi nasusa, a ty mi tutaj, ze ja nasusem wygrac obojetnie co... Jak juz sie nauczysz czytac to wroc, bo narazie nie mam powodu, aby znizyc sie do twojego poziomu.

Akurat ogarnięty Nasus może farmić vs irelia,nie stanowi ona dla niego żadnego problemu.

Opublikowano

Malphite to dobry jungler, tylko najlepiej grac razem z teamem bo na solo q jest troche ciężej - chodzi o komunikacje. Build dobry, wszystko ladnie pieknie opisane - git.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Opublikowano

Akurat ogarnięty Nasus może farmić vs irelia,nie stanowi ona dla niego żadnego problemu.

Chyba gramy w inna gre... Nasusa na topie wszystko kontruje, bo on albo wali z Q w ciebie, tracac stacki, albo wali Q w miniony, a w miedzy czasie ty mu zjedziesz 70% hp.

Opublikowano

Chyba gramy w inna gre... Nasusa na topie wszystko kontruje, bo on albo wali z Q w ciebie, tracac stacki, albo wali Q w miniony, a w miedzy czasie ty mu zjedziesz 70% hp.

Nie wiem dlaczego ten post nie został usunięty?

Opublikowano

zielo hejter wrócił. Jakoś nie zauważyłem żebyś podał swój nick. hahahahah ja pierd**** rozjebałeś mnie tym postem ^^

ps. ta sygna jest żałosna.

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

zielo hejter wrócił. Jakoś nie zauważyłem żebyś podał swój nick. hahahahah ja pierd**** rozjebałeś mnie tym postem ^^

ps. ta sygna jest żałosna.

To poszukaj lepiej.

PS Wbij 30 lv.

Opublikowano

Akurat irelia jest zajebiście słaba na nasusa.

Jak wiemy, irelia ma true dmg ,a nasus ma imba slowa na attack speed.

Może i traci stacki ,ale wygrywa topa ,to tez ważne ;>.

Opublikowano

Akurat irelia jest zajebiście słaba na nasusa.

Jak wiemy, irelia ma true dmg ,a nasus ma imba slowa na attack speed.

Może i traci stacki ,ale wygrywa topa ,to tez ważne ;>.

Wygrywa lane=kiedys sie pushnie=nasus nie ma jak farmic, bo pod 2gim turretem gank i nawet slow nie pomoze, a irelia moze to robic pod 2gim turretem na topie bez problemu=irelia ma 2x tyle farmy co nasus=irelia zabija carry w 5 sekund, a nasus pada od niego w 3 sekundy=nasus przegrywa gre, bo wygral linie.

Opublikowano

To poszukaj lepiej.

PS Wbij 30 lv.

tak się składa ,że 30 mam już od dłuższego czasu.

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

Nie ma żadnej stypy tylko jakieś tam poczucie humoru więc miło się czyta.

Do buildu i masteries nie mam żadnych zastrzeżeń.

Uczcie się dworusy jak się poradniki robi! +

xxcafs.png
Opublikowano

Wygrywa lane=kiedys sie pushnie=nasus nie ma jak farmic, bo pod 2gim turretem gank i nawet slow nie pomoze, a irelia moze to robic pod 2gim turretem na topie bez problemu=irelia ma 2x tyle farmy co nasus=irelia zabija carry w 5 sekund, a nasus pada od niego w 3 sekundy=nasus przegrywa gre, bo wygral linie.

Jest jeszcze jungla ,a w dodatku możemy ruszyć dupsko i np.zgankować jakąś linie.

Wystarczy 300+ na q ,a to nie zdobywa się w chuj długo.

Jeszcze można dodać to ,że nasusem opłaca się robić 2x Gold per 5.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...