Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Moje pierwsze forum dyskusyjne na pun.pl

Abra*

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przedstawiam wam TuT'a jak zrobić swoje pierwsze forum dyskusyjne na darmowym hostingu.

Ja osobiście polecam hosting pun.pl (PunBB).

Na początek wchodzimy na stronę Puna

http://www.pun.pl

Klikamy w odnośnik w menu Załóż własne forum

Pokaże nam się okienko z rejestracją forum. Wypełniamy wszystkie pola poprawnie. Uwaga: pole z hasłem nie szyfruje nam hasła w postaci * tylko pisze normalnie litery, ale nie bójcie się tylko wy znacie swoje hasło.

Akceptujemy Regulamin i klikamy Załóż forum

Wchodzimy w adres naszej strony (dla tuta będzie to www.testmpcforum.pun.pl) i logujemy się.

Nasza strona przed logowaniem powinna mniej więcej wyglądać tak:

puni.png

Po zalogowaniu wejdźmy w zakładkę "Profil" i po zmieniajmy ustawienia... Kiedy dojdziemy do wyboru wyświetlania stylu najprostszy polecam styl TEST9. Oczywiście styl jaki wybierzemy w Profilu tylko my bedziemy widzieć. Aby styl Forum się zmienił, wchodzimy w zakładke "Administracja" -> "Ustawienia" i tam zmieniamy nazwę forum, board logo, styl i inne. Można też dodać różne kody modyfikujące nasze forum. Kody dodajemy do okienek "Stopka" i "Dodatkowy kod CSS".

Przedstawię wam styl Test9 przed edycją i po edycji.

pun.png

To jest przed a teraz napiszę wam parę kodów które moga wam się przydać aby jakoś to lepiej wyglądało. A więc zacznijmy od góry. Pewnie chcecie aby Menu było wyśrodkowane w tym celu do "Dodatkowy kod CSS" wklejamy następujący kod:

#brdmenu {
text-align: center; }

I nasze menu się wyśrodkuje. Teraz by się przydało usunąć ten napis "TEST9". Do "Stopki" wklejamy następujący kod:

<style type="text/css">
div#brdtitle h1 {
display: none; }
</style>[/center]

Napis "TEST9" zniknął. Ale co zrobić z tym brzydkim zielonym tłem i napisem?

Kod na zmianę tła jest nr.1 a na napisy nr.2:

<style type="text/css">
body {
background: #000000 url(adres_url_grafiki) fixed; }
</style>

<style>
.pun A:link, .pun A:visited {COLOR: #FFFFFF}
.pun A:hover {COLOR: #FFFFFF}
</style>

Tła się pozbyliśmy.. A kolor napisów na forum jest biały, możemy go zmienić pisząc inny kolor z kodu RGB w miejscu "FFFFFF". Teraz przydałoby się belki (cellpice) zmienić. I kategorii i menu... w tym celu do "Stopki" wklejamy następujące kody:

Nr.1 na belkę menu, nr.2 na belkę kategorii:

<style type="text/css">
div.inbox#brdmenu {
background-image:url(Adres_url_grafiki); }
</style>

<style>
.pun h2, DIV.post {
background: #000000 url(adres_url_grafiki); }
</style>

Po wprowadzeniu powyższych kodów nasze forum powinno wyglądać jakoś tak (oczywiście na miejsca adres_url_grafiki sami ją wybieramy) :

punv.png

Polecam hosting dla początkujących administratorów for dyskusyjnych. Więcej kodów znajdziecie na www.pun.pl

Opublikowano

pun.pl to nie hosting, a portal oferujący postawienie forum. Do niczego są takie portale. : )

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

OMG, to nie jest hosting. ;)

Szczerze powiem, że wolę już posiadać forum z dostępem do FTP na jakimś płatnym hostingu. Ale dla początkujących powiem, że to Good Job. :D

Plusik

Pomogłem Ci? Daj plus. Rozczarowałem Cię? Daj minus.

"Ludzi lubimy za ich zalety, kochamy pomimo ich wad… "

Kuba998pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...